Γερμανία: Αντίδραση του SPD στην πρόταση για πανεθνικό lockdown

Δριμεία κριτική από το SPD στον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ για την πρότασή του να οδηγηθεί η Γερμανία σε αυστηρό πανεθνικό lockdown λίγων εβδομάδων.

Ο πολιτικός του -αντιπολιτευόμενου στο κρατίδιο αυτό – Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Τόμας Κουτσάτι, είπε χαρακτηριστικά για το περίφημο «lockdown-γέφυρα» που πρότεινε ο Λάσετ στη Γερμανία:

«Η πολιτική αντιμετώπισης του κορωνοϊού του Λάσετ είναι ασυνεπής.

Ενώ ο πρωθυπουργός (της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας) Άρμιν Λάσετ εισάγει έναν νέο όρο, το ”lockdown-γέφυρα”, χωρίς να τον συνδέει με συγκεκριμένα μέτρα, οι ταξιδιώτες από την Ολλανδία που έρχονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πρέπει να επιδείξουν μόνο ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ των τελευταίων 48 ωρών.

Αυτό δεν είναι μόνο ασυνεπές, αλλά δείχνει επίσης ότι οι πράξεις και οι λέξεις, δυστυχώς, συχνά δεν συμβαδίζουν με τον Άρμιν Λάσετ.

Λίγο λιγότερη ρητορική και πιο αποφασιστική δράση θα έκανε καλό στη διαχείριση του κορωνοϊού από την τοπική κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD κ. Τόμας Κουτσάτι σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Rheinische Post».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) τάχθηκε υπέρ ενός σύντομου αυστηρού «lockdown-γέφυρας», με το οποίο να γεφυρωθεί ο χρόνος έως ότου εμβολιαστούν πολλοί άνθρωποι και ζήτησε να εξεταστεί η επίσπευση της διάσκεψης.

«Η κατάσταση απαιτεί να ξαναδούμε πολλά θέματα. Με την εκτίμησή μου αυτή συμφωνούν πολλοί πρωθυπουργοί κρατιδίων, η καγκελάριος και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (αμφότεροι CDU)», πρόσθεσε.

Θετικοί στο «lockdown γέφυρα» οι Πράσινοι στη Γερμανία

Πάντως, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στη Γερμανία, κ. Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ, κάλεσε επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας.

«Τώρα χρειάζεται ένας ”ριζοσπαστικός κυματοθραύστης”. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν εν προκειμένω ένα δεσμευτικό εθνικά ενιαίο κλιμακωτό σχέδιο.

Αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στον νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις. Και επίσης να ψηφιστεί από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag)», δήλωσε η πράσινη πολιτικός στην εφημερίδα «Die Welt».

«Όχι» σε εσπευσμένη διαβούλευση των πρωθυπουργών των κρατιδίων

«Όχι», κατ’ αρχάς, της ομοσπονδιακής κυβέρνησης -μέσω κύκλων της- στην επισπευσμένη διαβούλευση μεταξύ των πρωθυπουργών των κρατιδίων και της καγκελαρίου για λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, την οποία πρότεινε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Άρμιν Λάσετ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη για διαβουλεύσεις εάν κριθεί απαραίτητο.

Μια τέτοια διάσκεψη των πρωθυπουργών των κρατιδίων με την καγκελάριο Μέρκελ πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, ώστε να είναι σαφές εκ των προτέρων ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν.

Μια εσπευσμένα καθορισμένη διάσκεψη με εντελώς διαφορετικές ιδέες μεταξύ των κρατιδίων δεν επιτρέπεται να ξαναγίνει.

Γι’ αυτό και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία», σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου.

Η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων σχεδίαζαν αρχικά τη σύγκληση της εν λόγω κοινής διάσκεψης για τις 12 Απριλίου.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.