Γερμανία: Απαντήσεις σε ερωτήματα Ελλήνων για το lockdown

Συλλέξαμε τις πιο σημαντικές ερωτήσεις αναγνωστών μας και απαντούμε στα πιο βασικά ερωτήματα που σας και μας απασχολούν σχετικά με τα νέα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης και του γενικού lockdown που επιβλήθηκε για τις ερχόμενες εβδομάδες, από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου.

1. Κλείνουν όλα τα καταστήματα;

ΟΧΙ.

Παραμένουν ανοιχτά: Σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, τράπεζες, ταχυδρομεία, εβδομαδιαίες αγορές, υπηρεσίες delivery / take away, καταστήματα ιατρικών ειδών, φαρμακεία, KTEO, οπτικοί και ιατροί, συνεργεία αυτοκινήτων και ποδηλάτων, σημεία χονδρικής πώλησης, δικαστήρια και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες (ει δυνατόν ηλεκτρονική επικοινωνία ή τηλεφωνικά ερωτήματα και κλείσιμο ραντεβού), σημεία πώλησης εφημερίδων, στεγνοκαθαριστήρια και πλυντήρια, καταστήματα με είδη για κατοικίδια, σημεία πώλησης ελάτων.

Παραμένουν κλειστά: Όλος ο υπόλοιπος κλάδος λιανικού εμπορίου, καταστήματα δομικών υλικών, ωδεία, σχολές οδήγησης, κομμωτήρια, καταστήματα επίπλων, στούντιο ομορφιάς, στούντιο ονυχοπλαστικής, στούντιο μασάζ, στούντιο τατουάζ και παρόμοιες επιχειρήσεις.

2. Επιτρέπεται η μετακίνηση εντός Γερμανίας; Μπορούμε να ταξιδέψουμε από μια πόλη σε άλλη ή από ένα κρατίδιο σε ένα άλλο;

ΝΑΙ. Οι μετακινήσεις από πόλη σε πόλη και από κρατίδιο σε κρατίδιο επιτρέπονται με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο.

Προσοχή όμως: Επειδή οι κανονισμοί και οι χρονικοί περιορισμοί εξόδου διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο, ενημερωθείτε πρώτα από την κυβερνητική υπηρεσία του κρατιδίου σας ως προς τους επιτρεπτούς λόγους μετακίνησης.

3. Όταν επιστρέψω στη Γερμανία από ταξίδι στο εξωτερικό, πόσες μέρες θα πρέπει να μείνω καραντίνα; Εάν θελήσουν να έρθουν συγγενείς από Ελλάδα, θα χρειαστεί να μπουν καραντίνα;

ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ. Κάθε ταξιδιώτης του εξωτερικού που προέρχεται από χώρα/περιοχή υψηλού κινδύνου, υποχρεούται να μπει σε καραντίνα 10 ημερών από την άφιξή του.

Μετά την 5η ημέρα καραντίνας, δύναται να προσκομίσει αρνητικό τεστ που θα έχει μόνο τότε διεξάγει στη Γερμανία, ώστε να λήξει νωρίτερα η καραντίνα αυτή.

Παρακαλούμε να ελέγξετε στην σελίδα της γερμανική κυβέρνησης και του Robert Koch Institut αν ο τόπος αναχώρησής σας ανήκει στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπου επιβάλλεται καραντίνα μετά την άφιξη.

4. Αν γιορτάσουμε Χριστούγεννα με ακόμη μια οικογένεια θα επιτρέπεται να επιστρέψουμε σπίτι μετά τις 9 το βράδυ; Πόσα άτομα επιτρέπονται στις χριστουγεννιάτικες γιορτές;

ΑΣΑΦΕΣ. Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε μεν την χαλάρωση των μέτρων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, εφόσον αυτή είναι οικογενειακή εορτή, και έτσι αύξησε το όριο των επιτρεπόμενων ατόμων για τις συναντήσεις, δεν διευκρίνισε όμως την ακριβή ώρα λήξης των συναντήσεων.

Σε περίπτωση που ακολουθήσουν νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις και διευκρινήσεις, θα σας ενημερώσουμε.

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων θα είναι δυνατός μόνο στον πλησιέστερο οικογενειακό κύκλο.

Από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου ισχύουν τα ακόλουθα: Επιτρέπονται συναντήσεις με τέσσερα άτομα “πέρα από το δικό σας νοικοκυριό” συν παιδιά έως 14 ετών. Ο πλησιέστερος οικογενειακός κύκλος περιλαμβάνει τους συζύγους ή τους συντρόφους, τους συγγενείς πρώτου βαθμού όπως τα αδέλφια και τα μέλη του νοικοκυριού σας – ακόμη και αν αυτό σημαίνει περισσότερα από δύο νοικοκυριά ή περισσότερα από πέντε άτομα.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεν μία πρόταση, αλλά δεν υπάρχει ακριβές ανώτατο όριο. Αυτό μπορεί ακόμη να προκαλέσει συζητήσεις. Οι κυβερνήσεις προτείνουν επίσης ένα είδος „καραντίνας“ πριν από τα Χριστούγεννα στις συναντήσεις.

Πέντε έως επτά ημέρες πριν από την οικογενειακή συνάθροιση, οι πολίτες θα πρέπει να μειώσουν τις επαφές στο απόλυτο ελάχιστο.

5. Οι πτήσεις από Ελλάδα προς Γερμανία γίνονται;

ΝΑΙ. Οι πτήσεις από και προς Ελλάδα διεξάγονται κανονικά. Παρακαλούμε να προσέξετε τις εκάστοτε προϋποθέσεις αναχώρησης καθώς και τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά και την τυχόν υποχρεωτική καραντίνα κατά την άφιξή σας.

6. Με τα εστιατόρια τελικά τι γίνεται, θα γίνεται delivery και take away;

ΝΑΙ. Τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά, αλλά θα είναι δυνατές οι υπηρεσίες take away και delivery.

7. Θα χρειαζόμαστε χαρτί από τον εργοδότη μας για να κυκλοφορούμε;

ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ. Δεν αναφέρθηκε κάτι τέτοιο στην κυβερνητική δήλωση. Εφόσον η διαδρομή από και προς τον τόπο εργασίας είναι ένας επιτρεπτός λόγος εξόδου από την κατοικία σας, η μετακίνηση επιτρέπεται.

Για σιγουριά, μπορείτε να ζητήσετε από τον εργοδότη σας να σας εκδώσει ένα αντίστοιχο πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις σας, ιδιαίτερα αν πρόκειται για εργασία κατά τις ώρες που προβλέπεται απαγόρευση εξόδου, σε περίπτωση που ελεγχθείτε καθοδόν.

8. Τα σχολεία και τα προσχολικά κέντρα/νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοιχτά;

ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ. Έγινε έντονη έκκληση από τη γερμανική κυβέρνηση, όπου αυτό είναι δυνατόν, τα παιδιά να παραμείνουν στο σπίτι.

Η διατύπωση δείχνει ότι τα κρατίδια μπορούν να εφαρμόσουν τους ακριβείς κανόνες με διαφορετικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διασφαλιστεί η επείγουσα φύλαξη (Notbetreuung) και η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Η ίδια διαδικασία πρέπει να εφαρμόζεται και στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας. Οι κυβερνήσεις θέλουν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τους γονείς να λάβουν άδεια μετ’ αποδοχών ή να ζητήσουν, όπου αυτό είναι εφαρμόσιμο, τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι (Home Office) από τον εργοδότη. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες.

Προσοχή: Ενημερωθείτε από το εκάστοτε σχολείο ή κέντρο φύλαξης των παιδιών σας ως προς το προβλεπόμενο σχέδιο για τις 3 ημέρες από 16 έως 18 Δεκεμβρίου.

Από τις 19 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου, η γερμανική κυβέρνηση είχε ούτως ή άλλως ήδη προηγουμένως αποφασίσει την επιβολή/παράταση των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

9. Απαγόρευση κυκλοφορίας θα υπάρχει;

ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ. Ανάλογα με το κρατίδιο, στο οποίο κατοικείτε, ισχύουν και διαφορετικοί κανονισμοί και χρονικοί περιορισμοί εξόδου. Παρακαλούμε ενημερωθείτε πρώτα από την κυβερνητική υπηρεσία του κρατιδίου σας ως προς τους επιτρεπτούς λόγους μετακίνησης και τις ώρες εξόδου.

Π.χ. σε κάποια κρατίδια ισχύει η απαγόρευση εξόδου με δείκτη επίπτωσης 7 ημερών άνω των 200, σε κάποια άλλα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. Βαυαρία από 16 Δεκεμβρίου, που ανακοινώθηκε σήμερα).

10. Αν κάνω το τεστ κορωνοϊού στην Ελλάδα θα ισχύει στην Γερμανία;

ΟΧΙ. Σε περίπτωση που ταξιδιώτης προέρχεται από χώρα/περιοχή υψηλού κινδύνου, υποχρεούται να μπει σε καραντίνα 10 ημερών από την άφιξή του.

Μετά την 5η ημέρα καραντίνας, δύναται να προσκομίσει αρνητικό τεστ που θα έχει μόνο τότε διεξάγει στη Γερμανία, ώστε να λήξει νωρίτερα η καραντίνα αυτή.

Παρακαλούμε να ελέγξετε στην σελίδα της γερμανική κυβέρνησης και του Robert Koch Institut αν ο τόπος αναχώρησής σας ανήκει στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπου επιβάλλεται καραντίνα μετά την άφιξη.

11. Γίνονται ταξίδια προς το εξωτερικό, π.χ. Ελλάδα;

ΝΑΙ. Τα ταξίδια προς το εξωτερικό, και συγκεκριμένα προς την Ελλάδα ακόμα γίνονται κανονικά. Παρακαλούμε να προσέξετε τις εκάστοτε προϋποθέσεις αναχώρησης καθώς και τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά και την τυχόν υποχρεωτική καραντίνα κατά την άφιξή σας.

Σας βοήθησε το άρθρο; Κάντε κοινοποίηση να το δούνε περισσότεροι συμπατριώτες μας.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΣ!

Πατήστε μου αρέσει και στηρίξτε την προσπάθεια μας. Δυναμώστε την Ελληνική φωνή της Ομογένειας.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.