Γερμανία – Διακοπές Χριστουγέννων 22: Ταξίδια χωρίς άγχος

Γερμανία - Διακοπές Χριστουγέννων 22: Ταξίδια χωρίς άγχος

Τα Χριστούγεννα, η μισή Γερμανία ταξιδεύει: είτε για χειμερινές διακοπές είτε για να επισκεφθεί την οικογένειά της κατά τη διάρκεια των εορτών. Δείτε πώς θα φτάσετε εκεί χωρίς άγχος με αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο…

  • Αυτές είναι οι ημέρες με τα περισσότερα μποτιλιαρίσματα από τα Χριστούγεννα έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
  • Με αυτόν τον τρόπο οι σιδηρόδρομοι θέλουν να αποφύγουν το ταξιδιωτικό χάος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου
  • Διατίθεται επίσης υπηρεσία διάσπασης κατά τις αργίες
  • Επιβάτες αεροσκαφών: καλύτερα ταξίδια με υπομονή

Χριστούγεννα 2022: Πότε θα υπάρξει κυκλοφοριακό κομφούζιο;

Οι ημέρες με τη μεγαλύτερη κίνηση στις κύριες διαδρομές στη Γερμανία αναμένεται να είναι η Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου και η Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια θα έχουν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους το αργότερο μέχρι τότε. Ειδικά τα απογεύματα αυτών των δύο ημερών, οι δρόμοι θα είναι γεμάτοι.

Και τις δύο ημέρες, στην τουριστική κίνηση θα προστεθεί και η κίνηση σε ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι γεμάτοι. Αν θέλετε να αποφύγετε τα μποτιλιαρίσματα, θα πρέπει να αποφύγετε αυτή την περίοδο αν είναι δυνατόν.

Η εμπειρία δείχνει ότι οι δρόμοι είναι λιγότερο πολυσύχναστοι στις αργίες από ό,τι τις περισσότερες άλλες ημέρες του έτους.

Ειδικά την παραμονή των Χριστουγέννων (Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου) και την πρώτη αργία (Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου), οι εμπειρογνώμονες της ADAC αναμένουν ότι η κυκλοφορία θα είναι ήσυχη.

Την 2η Ημέρα των Χριστουγέννων (Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου), πολλοί οδηγοί επιστρέφουν από επισκέψεις σε συγγενείς και οικογένεια. Απαιτείται υπομονή, ιδίως το απόγευμα.

Περισσότεροι χειμερινοί παραθεριστές στο δρόμο και πάλι

Τα ταξίδια προς τις χώρες των Άλπεων θα είναι πολύ πιο έντονα από ό,τι τα προηγούμενα έτη Corona. Η εμπειρία δείχνει, ωστόσο, ότι πολλοί παραθεριστές δεν ξεκινούν τις διακοπές τους για σκι παρά μόνο μετά την ημέρα των Χριστουγέννων.

Οι σκιέρ και οι snowboarders θα πρέπει να υπολογίσουν λίγο περισσότερο χρόνο οδήγησης στους κεντρικούς δρόμους προς τα θέρετρα χειμερινών σπορ (αυτοκινητόδρομος Tauern, διαδρομές Brenner και Gotthard).

Καλό είναι να γνωρίζετε: Παρόλο που δεν υπάρχουν πλέον έλεγχοι corona στα σύνορα, ενδέχεται να υπάρχουν έλεγχοι και χρόνοι αναμονής, ιδίως στις διελεύσεις Αυστρίας-Γερμανίας.

Εάν ταξιδεύετε στα βουνά, θα πρέπει επίσης να ελέγξετε εάν τα ορεινά περάσματα στη διαδρομή σας είναι ανοικτά.

Αυστρία: Η ψηφιακή βινιέτα εξοικονομεί χρόνο

Οι ταξιδιώτες που χρειάζονται ένα σήμα διοδίων για τις διακοπές τους ή που ταξιδεύουν σε δρόμους με διόδια μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο αναμονής στα πρατήρια καυσίμων κοντά στα σύνορα αγοράζοντας εκ των προτέρων ένα ψηφιακό σήμα διοδίων ή χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων.

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών, για παράδειγμα, υπάρχουν πάντα μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων κοντά στα σύνορα, όταν αγοράζετε το αυστριακό αυτοκόλλητο διοδίων.

Αν πάρετε μια βινιέτα εκ των προτέρων, κερδίζετε χρόνο. Οι αυτοκόλλητες βινιέτες για την Αυστρία και την Ελβετία είναι διαθέσιμες σε όλα τα γραφεία της ADAC. Εναλλακτικά, υπάρχει ψηφιακή βινιέτα για την Αυστρία.

Ανεξάρτητα από αυτό, σε ορισμένα οδικά τμήματα της Αυστρίας καταβάλλεται ειδικό τέλος διοδίων. Για αυτά τα τμήματα, π.χ. τον αυτοκινητόδρομο Brenner, διατίθενται εκ των προτέρων ψηφιακά εισιτήρια, με τα οποία μπορείτε να περάσετε από τον σταθμό διοδίων χωρίς στάση.

Συμβουλή: Εάν αγοράσετε τη βινιέτα από το διαδίκτυο, θα πρέπει να γνωρίζετε καλά τις τιμές. Οι αμφιλεγόμενοι πάροχοι συχνά χρεώνουν διπλάσια ποσά.

Οδική βοήθεια όλο το εικοσιτετράωρο

Εάν το αυτοκίνητό σας χαλάσει καθ’ οδόν προς τις χειμερινές διακοπές ή προς μια χριστουγεννιάτικη επίσκεψη, μπορεί να έχετε πρόβλημα να βρείτε ένα ανοιχτό γκαράζ.

Ορισμένα γκαράζ είναι κλειστά μεταξύ των διακοπών. Αν υποψιάζεστε ότι κάτι πρέπει να ελεγχθεί στο αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα συνεργείο πριν από τις διακοπές, αν είναι δυνατόν. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια βλάβη.

Την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η οδική βοήθεια της ADAC είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο σε όλη τη Γερμανία στο τηλέφωνο 089/20 20 40 00.

Η χρήση της εφαρμογής οδικής βοήθειας ADAC, στην οποία μπορούν να αποθηκευτούν εκ των προτέρων τα δεδομένα των μελών και του οχήματος, είναι ακόμη πιο εύκολη.

Γερμανία - Διακοπές Χριστουγέννων 22: Ταξίδια χωρίς άγχος
Ταξιδέψτε τα Χριστούγεννα στη Γερμανία χωρίς άγχος

Διακοπές των Χριστουγέννων με τρένο

Γύρω από τις γιορτές, τα τρένα έχουν πολύ κόσμο. Γι’ αυτό η Deutsche Bahn όχι μόνο δρομολογεί 80 ειδικά τρένα για τις γιορτές, αλλά έχει δημιουργήσει και 40.000 επιπλέον θέσεις. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το άγχος:

Κλείστε εγκαίρως εισιτήρια. Όσο νωρίτερα κάνετε κράτηση, τόσο πιο ακριβά είναι.

Τα τρένα σε περιόδους εκτός αιχμής – τη νύχτα ή ιδιαίτερα νωρίς το πρωί – είναι λιγότερο δημοφιλή και επομένως φθηνότερα. Όσοι μπορούν θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτές τις προσφορές.

Τα τρένα που σας συνδέουν είναι συχνά πιο ακριβά από τα τρένα που σας αναγκάζουν να αλλάζετε τρένα πιο συχνά. Ωστόσο, το χειμώνα μπορεί να έχει νόημα να χρησιμοποιήσετε την πιο ακριβή προσφορά, καθώς αποφεύγετε τις μεγάλες αναμονές στις κρύες πλατφόρμες.

Η νομική απαίτηση για τη χρήση μάσκας FFP2 εξακολουθεί να ισχύει σε όλα τα υπεραστικά τρένα της DB σε όλη τη Γερμανία. Οι κανονισμοί που προβλέπονται από το νόμο για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες καθορίζονται στα αντίστοιχα κρατικά διατάγματα των επιμέρους ομόσπονδων κρατιδίων.

Αεροπλάνο: Καλύτερα να ταξιδεύετε με υπομονή

Λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης προσωπικού, το check-in και η επιβίβαση μπορεί ήδη να διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι έχουν συνηθίσει οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με αεροπλάνο.

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διακοπών, θα πρέπει επομένως να διαθέτετε περισσότερο χρόνο πριν από την αναχώρηση και να παρακολουθείτε τις τρέχουσες ενδείξεις πτήσεων για τους χώρους check-in, αναχώρησης και άφιξης.

Κακές στιγμές για τα δώρα στις χειραποσκευές: Ορισμένες αρχές και αεροδρόμια περιορίζουν την παραλαβή χειραποσκευών. Αυτό γίνεται για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στον έλεγχο ασφαλείας και να επιταχυνθεί η επιβίβαση και η αποβίβαση.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ρωτήσουν την αεροπορική εταιρεία ή το αεροδρόμιο αναχώρησης ή άφιξης σχετικά με τους κανονισμούς και να σκεφτούν προσεκτικά εκ των προτέρων πώς τα χριστουγεννιάτικα δώρα μπορούν να μεταφερθούν στο ταξίδι.

Δεν υπάρχει πλέον γενική υποχρέωση να φοράτε μάσκα όταν ταξιδεύετε αεροπορικώς. Ωστόσο, μετά τη χαλάρωση των συστάσεων της ΕΕ σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροσκάφη, αυτό δεν ισχύει για όλες τις πτήσεις. Για παράδειγμα, στα δρομολόγια από και προς την Ισπανία, η μάσκα πρέπει να εξακολουθεί να φοριέται.

Συμβουλή: Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνετε check-in στο αεροδρόμιο το προηγούμενο βράδυ και να παραδώσετε τις αποσκευές σας.

Γερμανία - Διακοπές Χριστουγέννων 22: Ταξίδια χωρίς άγχος
Ταξιδέψτε με αεροπλάνο τα Χριστούγεννα στη Γερμανία

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο την ημέρα του ταξιδιού, θα πρέπει να ρωτήσετε την αεροπορική σας εταιρεία εάν προσφέρει αυτή την υπηρεσία.

Τι πρέπει να κάνετε εάν το διαβατήριό σας έχει λήξει

Εάν το διαβατήριο ή η ταυτότητά σας έχει λήξει, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία μπορεί να εκδώσει ταξιδιωτικό έγγραφο ως υποκατάστατο του διαβατηρίου για τους Γερμανούς πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ωστόσο, αυτό είναι εφικτό μόνο εάν η πραγματικά αρμόδια αρχή έκδοσης διαβατηρίων δεν μπορεί πλέον να εκδώσει ή να παραδώσει εγκαίρως το προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές. Καλύτερα να ρίξετε μια ματιά στο διαβατήριό σας τώρα και να ελέγξετε την περίοδο ισχύος του.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.