Η παλαιότερη πυροσβεστική του Μονάχου στέκεται από το 1879

Ο πυροσβεστικός σταθμός 1 του Μονάχου είναι ο παλαιότερος της πόλης και στέκεται από το 1879. Τι κρύβεται πίσω από την ιστορία του κτιρίου ηλικίας άνω των 100 ετών:

Ο παλαιότερος πυροσβεστικός σταθμός του Μονάχου ιδρύθηκε το 1879

Διάσωση, ανάκτηση, κατάσβεση και προστασία – αυτή είναι η κατευθυντήρια αρχή της πυροσβεστικής.

Το επαγγελματικό πυροσβεστικό σώμα της πόλης έχει ηλικία 143 ετών και αρχικά είχε την έδρα του στην πλατεία St. Jakobsplatz. Ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 1879 από τον Ειρηνοδίκη της πόλης με σκοπό την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας το συντομότερο δυνατό.

Το 1904, η ομάδα μετακόμισε στον κεντρικό πυροσβεστικό σταθμό 1, ο οποίος υπάρχει ακόμη και σήμερα, στη γωνία Blumenstraße και Unterer Anger. Είναι ο παλαιότερος πυροσβεστικός σταθμός που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην πόλη.

“Τα μέλη είχαν κουβάδες πυρόσβεσης, ξύλινες λαβίδες, γάντζους έλξης και σκάλες ως εργαλεία”, εξηγεί ο Florian Hörhammer, αξιωματικός πυρόσβεσης της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Μέχρι το 1913, υπήρχαν ακόμη και ιππήλατα οχήματα, τα οποία όμως στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από οχήματα με βενζινοκινητήρες.

“Οι άνδρες υπηρέτησαν επίσης κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά πολλοί επιστρατεύτηκαν για στρατιωτική θητεία και στη συνέχεια έχασαν τη ζωή τους”, λέει ο Hörhammer.

Ο παλαιότερος πυροσβεστικός σταθμός του Μονάχου: το κεντρικό κτίριο έχει ανακαινιστεί ελάχιστα μέχρι σήμερα

Με την πάροδο των ετών, η πυροσβεστική υπηρεσία άλλαζε και ανανεωνόταν συνεχώς. Αυτό ισχύει τόσο για την τεχνολογία όσο και για τον εξοπλισμό και την κατάρτιση.

“Σημαντικά βήματα για το έργο των διασωστών ήταν η εισαγωγή του ψηφιακού ασύρματου, ο εκσυγχρονισμός του προστατευτικού εξοπλισμού, αλλά και η εισαγωγή της σιωπηλής ειδοποίησης”, αναφέρει ο Hörhammer.

Η αθόρυβη ειδοποίηση σημαίνει ότι η κλήση έκτακτης ανάγκης διαβιβάζεται στους πυροσβέστες μέσω ενός ραδιοφωνικού δέκτη μηνυμάτων και όχι μέσω μιας δυνατής σειρήνας στην οροφή.

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο ήταν η εισαγωγή ομοιόμορφων βοηθητικών πυροσβεστικών οχημάτων για το Μόναχο, τα οποία προμηθεύτηκαν μόλις το 2010.

Το κεντρικό κτίριο, ωστόσο, δεν έχει αλλάξει την προηγούμενη εμφάνισή του, εκτός από μικρές ανακαινίσεις, μέχρι σήμερα.

Τώρα είναι η έδρα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιφερειακής διοίκησης και του Πυροσβεστικού Σταθμού 1, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του επαγγελματικού πυροσβεστικού σώματος, του εθελοντικού πυροσβεστικού σώματος και των υπηρεσιών καταστροφών και πολιτικής προστασίας στην πόλη.

Από το 1979, το κτίριο στεγάζει επίσης το δημόσιο μουσείο της πυροσβεστικής στο Μόναχο – με περίπου 6.000 εκθέματα.

Ωστόσο, επί του παρόντος είναι κλειστό για κατασκευαστικές εργασίες και έχει προγραμματιστεί να επαναλειτουργήσει στα μέσα του 2023.

Πρώτη εθελοντική ομάδα

Το 1848 είχε ήδη δημιουργηθεί η λεγόμενη “Turnerfeuerwehr” η οποία αποτελούνταν από δημοτικούς υπαλλήλους και πολίτες που δραστηριοποιούνταν σε γυμναστικούς συλλόγους.

Το 1850, ωστόσο, οι γυμναστικοί σύλλογοι είχαν ήδη απαγορευτεί και πάλι, επειδή η κυβέρνηση φοβόταν ότι επρόκειτο για πολιτικές ενώσεις. Η επίσημη εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία ιδρύθηκε στο Μόναχο το 1866.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.