Γερμανία: Ενιαίους κανόνες αντιμετώπισης του Covid εισηγείται ο Seehofer

Θα ισχύουν σύντομα οι ίδιοι κανόνες κατά του κορωνοϊού σε “κίτρινες” περιοχές όπως σε εκείνες με πολύ αυξημένο επταήμερο δείκτη επίπτωσης;

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer προτείνει έναν ομοιόμορφο κανονισμό με ενιαίους κανόνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του Covid με μεγαλύτερη συνέπεια.

Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα “WELT am Sonntag” είπε: “Υπάρχει μεγάλη επιθυμία από τον πληθυσμό για ενιαίους κανόνες Covid.

Η πρότασή μου είναι, συνεπώς, να καθοριστούν οι ομοιόμορφοι κανόνες μέσω ομοσπονδιακού νόμου”.

Ο Seehofer συνεχίζει: “Αυτός ο νόμος θα πρέπει να καθορίζει με ακρίβεια ποια μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν με τους αντίστοιχους δείκτες επίπτωσης – από τη σύσφιξη έως τη χαλάρωση.”

Ο Seehofer υποστηρίζει έτσι την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απείλησε επίσης τα ομοσπονδιακά κρατίδια με εθνικά μέτρα την περασμένη Κυριακή στο πρόγραμμα του ARD “Anne Will”.

Εάν αυτό δεν συμβεί “στο άμεσο μέλλον”, θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να ρυθμιστεί σε εθνικό επίπεδο.

“Αυτός είναι ο όρκος μου, αυτή είναι η υποχρέωσή μου”, δήλωσε η Μέρκελ και αναφέρθηκε επίσης στον Νόμο περί Προστασίας Λοιμώξεων.

Η εφημερίδα BILD έμαθε: Η απόφαση για συγκεκριμένα βήματα πρέπει να ληφθεί μετά το Πάσχα.

Εάν τα κρατίδια δεν δεσμεύονται εθελοντικά σε σκληρά μέτρα, αυτό θα μπορούσε να σχεδιαστεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τη βοήθεια του νέου νόμου περί προστασίας των λοιμώξεων.

Το Σάββατο, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι επί του παρόντος ελήφθη υπόψη το κατά πόσον και πώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ορίσει ομοιόμορφες κατευθυντήριες γραμμές για να περιορίσει την πανδημία – εάν η προσέγγιση των ομοσπονδιακών κρατιδίων δεν είναι επαρκής:

“Τα ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν όλα τα εργαλεία στο τη διάθεσή τους. Και παρατηρούμε ότι τώρα εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα σε πολλά κρατίδια”.

Ο Seehofer εξήγησε ότι ένας ομοσπονδιακός νόμος θα μπορούσε να ψηφιστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα:

“Δεδομένου ότι θα ψηφιζόταν από το Bundestag και το Bundesrat όπως όλοι οι ομοσπονδιακοί νόμοι, θα καθιερωθεί η μεγαλύτερη δυνατή νομιμότητα, την οποία έχει ζητήσει επανειλημμένα η αντιπολίτευση”.

Ο πληθυσμός θέλει προφανώς περισσότερη εξουσία για την κυβέρνηση: Σε μια πρόσφατη έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου YouGov, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει περισσότερες ευκαιρίες να λάβει μέτρα χωρίς τη συγκατάθεση των κρατιδίων.

Ωστόσο, το 36% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν από κοινού τις βασικές αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του CSU Markus Söder, όπως και ο Horst Seehofer, υποστηρίζει έναν ομοσπονδιακό νόμο.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας δήλωσε στην εφημερίδα “BILD am SONNTAG”:

“Για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την πανδημία του Covid, απαιτείται ένα ομοιόμορφο, πανεθνικό σχέδιο πανδημίας με ενιαίους κανόνες, αντί για ένα συνονθύλευμα με ανεξέλεγκτους κανόνες στα επιμέρους ομοσπονδιακά κρατίδια”.

Απαιτείται ομοιόμορφη, συνεπής εφαρμογή ενός “φρένου έκτακτης ανάγκης” εάν ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών είναι πολύ υψηλός.

Η επικεφαλής του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Manuela Schwesig, από την άλλη πλευρά, υποθέτει ότι τα κρατίδια θα ενεργούν πιο ανεξάρτητα στο μέλλον, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στα σχέδια νωρίτερα.

“Στο μέλλον, θα επικεντρωθώ ακόμη περισσότερο στη σύνοδο κορυφής των πρωθυπουργών.

Η σαφής προσδοκία μου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι στο μέλλον να παρουσιάζει τα προτεινόμενα ψηφίσματά της 24 ώρες πριν από τους γύρους λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να επιτύχουμε κοινά αποτελέσματα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα “Neue Osnabrücker Zeitung”.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Rolf Mützenich, μετά τις απειλές της καγκελάριου, ζητεί συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των ομοσπονδιακών ικανοτήτων στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Έμεινε “πολύ έκπληκτος” από τις δηλώσεις της Μέρκελ, δήλωσε ο Mützenich. “Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ανέντιμο και μπερδεμένο”.

Η καγκελάριος έδωσε την εντύπωση ότι “ξαφνικά ήθελε να κάνει το νόμο για την προστασία των λοιμώξεων περισσότερο ένα κανονιστικό μέσο για μια πιο ομοιόμορφη εθνική προσέγγιση”, δήλωσε ο Mützenich.

“Η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD πρότεινε αυτό ακριβώς αρκετές φορές πέρυσι και απέτυχε λόγω της Ένωσης, αλλά ειδικά λόγω της καγκελαρίας”.

Από τη μία, υπάρχει η απειλή αυστηρότερων μέτρων – από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Υγείας Jens Spahn υπόσχεται χαλάρωση για όλα τα εμβολιασμένα άτομα.

Σε δήλωση στην εφημερίδα “BILD am SONNTAG”, ο Spahn είπε: “Όποιος έχει εμβολιαστεί μπορεί να πάει σε κατάστημα ή κομμωτήριο χωρίς περαιτέρω τεστ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το RKI, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται πλέον να βρίσκονται σε καραντίνα”.

Η βάση είναι μια αξιολόγηση των πιο πρόσφατων επιστημονικών ευρημάτων από το Robert Koch Institut (RKI). Αυτά θα “τεθούν σε εφαρμογή” κατόπιν συνομιλιών με τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

►︎ ︎ Η πλειονότητα των Γερμανών εξακολουθεί να είναι επικριτική σε οποιαδήποτε χαλάρωση – ειδικά όταν πρόκειται για τα ταξίδια – παρά τις προόδους αυτές.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov, σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών (64 τοις εκατό) τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης ταξιδιών για διακοπές στο εξωτερικό.

Μόνο το 26 τοις εκατό ήταν κατά μιας τέτοιας απαγόρευσης. Δέκα τοις εκατό δεν παρείχε πληροφορίες.

Ενόψει της συζήτησης για τις διακοπές στη Μαγιόρκα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο προσωρινής απαγόρευσης ταξιδιών σε δημοφιλείς περιοχές διακοπών στο εξωτερικό.

Η Merkel ανέθεσε στα αρμόδια τμήματα να εξετάσουν τις νομικές επιλογές. Την περασμένη Δευτέρα (26 Μαρτίου) ειπώθηκε ότι ένα τέτοιο βήμα “δεν είχε προγραμματιστεί αυτή τη στιγμή”.

Η Μαγιόρκα αφαιρέθηκε από τη λίστα των περιοχών κινδύνου στις 14 Μαρτίου, επειδή ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε, γεγονός που οδήγησε προσωρινά σε μια έκρηξη κρατήσεων για το Πάσχα.

Οι παραθεριστές που επιστρέφουν από το αγαπημένο νησί διακοπών των Γερμανών δεν χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα.

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις συνεχίζουν να αποτρέπουν από τουριστικά ταξίδια στη Γερμανία και στο εξωτερικό.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.