Γερμανία: Κρατική χρηματοδότηση «μαμούθ» για το Tesla Gigafactory

Με γερμανικό κρατικό χρήμα θα χρηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων το πρώτο ευρωπαϊκό Tesla Gigafactory, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε κονδύλι ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Πιο βαθιά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα μπαίνει η Tesla. Λίγες ημέρες μετά την επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προγράμματα κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, η Γερμανία προχωρά ένα βήμα παρακάτω την συνεργασία της με τον αμερικανικό κολοσσό του Elon Musk, Tesla, με γενναία χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider, πηγές της γερμανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για χρηματοδότηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που θα δοθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία  και το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου για την κατασκευή του πρώτου ευρωπαϊκού Tesla Gigafactory.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη από την στιγμή που η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου της Tesla στην Ευρώπη έχει περάσει από «χίλια κύματα». Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, κατέθεσε τα απαιτούμενα έγγραφα στην περιβαλλοντική αρχή της περιοχής για να εγκριθεί το σχέδιό της, ωστόσο στις αρχές Δεκεμβρίου διατάχθηκε από Δικαστήριο της Φρανκφούρτης η παύση των ενεργειών στο τεράστιο οικόπεδο ανατολικά του Βερολίνου.

Όπως αναφέρει το BBC, αποφασίστηκε να σταματήσει προσωρινά η αποψίλωση των δασών του ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο επηρεάζεται η τοπική χλωρίδα και πανίδα. Ειδικά για δύο προστατευόμενα είδη στην Γερμανία, εκφράστηκε η άποψη πως θα καταστραφούν οι βιότοποί τους. Και θα επηρεαστεί συνολικά ο ζωικός πληθυσμός της περιοχής.

Εν τέλει, το έργο συνεχίστηκε κανονικά μετά την απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, το οποίο περιόρισε τις δράσεις σε συγκεκριμένες ευαίσθητες περιβαλλοντολογικά περιοχές, επέτρεψε δε την συνέχεια των διαδικασιών.

Απασχόληση για 10,000 εργαζόμενους

Μόλις το έργο ολοκληρωθεί, το εργοστάσιο θα απασχολεί έως και 10.000 εργαζόμενους, στοχεύοντας σε ετήσια παραγωγή μέχρι και 500.000 αυτοκινήτων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη η εγχώρια χρηματοδότηση. Καθώς το Υπουργείο Οικονομικών στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Γνωρίζουμε πάντως ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επωμιστεί πάνω από το 90% της συνολικής επιδότησης. Με το τοπικό κρατίδιο να αναλαμβάνει το υπόλοιπο ποσό.

Θυμίζουμε ότι για την Tesla είχε προηγηθεί παρόμοια κίνηση στήριξης από την ΕΕ. Με επιδότηση της ίδιας (και των Fiat, BMW).

Συνολικά 42 εταιρείες θα λάβουν 2,9 δις ευρώ κρατική επιδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στοχεύει στον περιορισμό της επιρροής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τις κινεζικές μπαταρίες για ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο Grland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.