Γερμανία: Μεγάλο το μισθολογικό χάσμα των δύο φύλων και το 2020

Το 2020, οι γυναίκες στη Γερμανία έλαβαν περίπου 18% χαμηλότερους μισθούς από τους άνδρες.

Η διαφορά στις αποδοχές μεταξύ γυναικών και ανδρών – το ακαθάριστο χάσμα στις αμοιβές των φύλων (unbereinigter Gender Pay Gap) – ήταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από το 2019, όπως εξηγεί η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία σε δελτίο τύπου.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα ως αποτέλεσμα της βραχυπρόθεσμης εργασίας (Kurzarbeit) που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την αλλαγή του χάσματος στις αμοιβές των δύο φύλων.

Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες κέρδισαν κατά μέσο όρο 18,62 ευρώ ακαθάριστα ανά ώρα, ήτοι 4,16 ευρώ λιγότερο από τους άνδρες (22,78 ευρώ).

Το 2019, η διαφορά ήταν 4,28 ευρώ. Σε σύγκριση με το 2019, τα ακαθάριστα ωριαία κέρδη των γυναικών αυξήθηκαν κατά 3,5% το 2020, περισσότερο από αυτά των ανδρών (+2,3%).

Η μεγαλύτερη αύξηση των ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών για τις γυναίκες οδηγεί σε μικρότερο χάσμα στις αμοιβές των δύο φύλων.

Μεγάλη διαφορά στο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε Δυτική και Ανατολική Γερμανία

Η διαφορά μεταξύ ανατολής και δυτικής Γερμανίας είναι εντυπωσιακή. Στην ανατολική Γερμανία το χάσμα μεταξύ των αμοιβών των φύλων είναι 6% μικρότερο από ό,τι στη δυτική Γερμανία με 20%.

Το προσαρμοσμένο μισθολογικό χάσμα στη Γερμανία είναι 6%, όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Το ακαθάριστο χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων δεν λαμβάνει υπόψη τη διαφορά μεταξύ θέσεων πλήρους και μερικής απασχόλησης, κατάρτισης και πρακτικής άσκησης.

Δείχνει το άθροισμα όλων των μέσων ακαθάριστων αποδοχών γυναικών και ανδρών.

Το προσαρμοσμένο μισθολογικό χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων στη Γερμανία συγκρίνει μόνο τη διαφορά στις αποδοχές μεταξύ ανδρών και γυναικών με συγκρίσιμα προσόντα και θέσεις εργασίας.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.