Γερμανία: Μπορώ να πάρω το παιδί μου από το σχολείο για διακοπές;

Γερμανία: Μπορώ να πάρω το παιδί μου από το σχολείο για διακοπές;

Οι πτήσεις και τα ξενοδοχεία είναι συνήθως φθηνότερα σε περιόδους εκτός αιχμής, όταν τα σχολεία δεν κάνουν διακοπές. Εξετάζουμε την ερώτηση ενός αναγνώστη σχετικά με το αν η Γερμανία επιτρέπει στα παιδιά να λείπουν μερικές ημέρες από το σχολείο για να μειώσουν τα έξοδα των οικογενειακών διακοπών ή να αποφύγουν τις περιόδους αιχμής.

Το καλοκαίρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία σχεδιάζουν ταξίδι για να απολαύσουν λίγο χρόνο εκτός εργασίας.

Τι συμβαίνει όμως αν το παιδί σας χάσει μία ή δύο ημέρες -ή και περισσότερο- από το σχολείο για να πάει διακοπές με την οικογένεια;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι η αδικαιολόγητη απουσία από το σχολείο, χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος, δεν επιτρέπεται και η Γερμανία έχει αυστηρούς κανόνες σχετικά με αυτό.

Στη Γερμανία υπάρχει υποχρεωτική εκπαίδευση (Schulpflicht), που σημαίνει ότι τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να πηγαίνουν στο σχολείο και να συμμετέχουν στα μαθήματα.

Σύμφωνα με το νόμο αυτό σημαίνει ότι οι γονείς δεν μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο για να ταξιδέψουν.

Αν το κάνουν χωρίς προηγούμενη συμφωνία, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ή και φυλάκιση σε σοβαρές περιπτώσεις.

Η αστυνομία στη Γερμανία κάνει κατά καιρούς περιπολίες στα αεροδρόμια για να ελέγξει ότι οι οικογένειες δεν παραβιάζουν τους κανόνες.

Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ρηνανίας-Παλατινάτου RPR1, ορισμένες οικογένειες στη Βαυαρία το βίωσαν από πρώτο χέρι κατά τη διάρκεια των διακοπών νωρίτερα φέτος.

Τους έπιασε η αστυνομία να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Memmingen με παιδιά σχολικής ηλικίας την πρώτη ημέρα του σχολείου μετά τις διακοπές – χωρίς να έχουν σχολική απαλλαγή για τα παιδιά.

Η γερμανική ταξιδιωτική έκδοση Travelbook επικοινώνησε με ορισμένα κρατίδια για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν οι γονείς μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο για να ταξιδέψουν.

“Οι γονείς δεν επιτρέπεται να παίρνουν τα παιδιά τους για ταξίδια εκτός σχολείου, επειδή τα ταξίδια διακοπών δεν δικαιολογούνται παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις”, δήλωσε ο Michael Kern, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού του κρατιδίου της Βαυαρίας.

Αυτό ισχύει “ανεξάρτητα από το αν οι νόμιμοι κηδεμόνες παίρνουν μαζί τους στο ταξίδι διδακτικό υλικό και διαβεβαιώνουν ότι θα το επεξεργαστούν με τα παιδιά σχολικής ηλικίας”.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, το υπουργείο Παιδείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δήλωσε: “Οι γονείς είναι υπεύθυνοι να διασφαλίζουν ότι το παιδί παρακολουθεί τα μαθήματα.

Δεν μπορούν να πάρουν το παιδί τους από το σχολείο για διακοπές”.

Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα παιδιά μπορούν να απαλλαγούν ή να λάβουν άδεια από το σχολείο στη Γερμανία. Τελικά η απόφαση ανήκει στη διεύθυνση του σχολείου.

Για τις οικογένειες που θέλουν να ταξιδέψουν εκτός των σχολικών διακοπών, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο σχολείο για χορήγηση άδειας απουσίας.

Αξίζει επίσης να μιλήσετε πρώτα με τον δάσκαλο της τάξης για να τον κρατήσετε ενήμερο.

Ποια είναι τα πρόστιμα για την απουσία των παιδιών από το σχολείο στη Γερμανία;

Οι γονείς που συλλαμβάνονται να παίρνουν το παιδί ή τα παιδιά τους εκτός μαθημάτων σε διακοπές χωρίς δικαιολογία αντιμετωπίζουν πρόστιμο, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με το ομόσπονδο κρατίδιο και τη σχολική αρχή.

Σε γενικές γραμμές, το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει σε 2.500 ευρώ.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο το όριο είναι 1.500 ευρώ, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Βαυαρία είναι 1.000 ευρώ και στο Βερολίνο φτάνει τα 2.500 ευρώ.

Μπορείτε να πείτε ότι το παιδί σας είναι άρρωστο;

Εάν σας αρνηθούν άδεια απουσίας από το σχολείο, θα ήταν λίγο ύποπτο να τηλεφωνήσετε στο σχολείο για να πείτε ότι το παιδί σας είναι άρρωστο την ώρα που σχεδιάζατε να φύγετε.

Σε αυτή την περίπτωση, το σχολείο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ιατρική βεβαίωση.

Εάν οι γονείς προσκομίσουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό, το σχολείο θα το δεχτεί. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα το σχολείο να το διερευνήσει περαιτέρω ανάλογα με τις συνθήκες.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο; Είναι μια προσωπική απόφαση, αλλά δεν φαίνεται να αξίζει.

Ο κίνδυνος να σας πιάσουν να κάνετε κοπάνα είναι σχετικά υψηλός και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα με το σχολείο ή ακόμη και με την αστυνομία, αν κλιμακωθεί. Α

ν σας επιβληθεί και πρόστιμο, η νωρίτερη έναρξη των διακοπών σας δεν θα άξιζε ούτε οικονομικά. επίσης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.