Πως να ελέγξετε ηλεκτρονικά τις συνταξιοδοτικές σας εισφορές;

Γερμανία: Πως να ελέγξετε ηλεκτρονικά τις συνταξιοδοτικές σας εισφορές;

Από την Παρασκευή 30 Ιουνίου, οι πολίτες στη Γερμανία μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις κρατικές, ιδιωτικές και εταιρικές συντάξεις τους μέσω του διαδικτύου.

Μια επισκόπηση των συνταξιοδοτικών εισφορών μέχρι σήμερα μπορεί να βρεθεί στον ιστότοπο Rentenuebersicht.de από τις 15:00 της Παρασκευής, όπως αποκαλύπτει ανακοίνωση της Deutsche Rentenversicherung.

Για να εγγραφούν στην πύλη, οι πολίτες θα χρειαστούν μια προσωπική ταυτότητα ή άδεια διαμονής με ενεργοποιημένη τη λειτουργία e-ID.

Η λειτουργία αυτή ενεργοποιείται αυτόματα στις προσωπικές ταυτότητες που εκδίδονται από το 2017, αν και οι ομογενείς με μόνιμη άδεια διαμονής θα πρέπει να την ενεργοποιήσουν οι ίδιοι σε ένα Bürgeramt ή μια Ausländerbehörde.

Θα απαιτείται επίσης ένας ατομικός αριθμός φορολογικού μητρώου – ο οποίος μπορεί να βρεθεί, για παράδειγμα, στο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή σε μια απόδειξη πληρωμής.

Η Deutsche Rentenversicherung εξετάζει επίσης κατά πόσον μπορούν να προσφερθούν στο μέλλον και άλλες επιλογές ασφαλούς πιστοποίησης, όπως το σύστημα πιστοποιητικών που χρησιμοποιείται στη φορολογική πύλη Elster.

Δείτε επίσης: ELSTER: Ηλεκτρονική φορολογική υπηρεσία στη Γερμανία

Τα σχέδια για μια ηλεκτρονική δήλωση συνταξιοδότησης βρίσκονται στα σκαριά από το 2018, όταν ο λεγόμενος Μεγάλος Συνασπισμός των CDU/CSU και SPD ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφέρει αυτή την πρόσθετη ψηφιακή υπηρεσία για τους πολίτες.

Πέντε χρόνια αργότερα, ωστόσο, καθώς σημειώνεται κάποια πρόοδος προς την ψηφιοποίηση, η Deutsche Rentenversicherung διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία δεν θα αντικαταστήσει πλήρως την παλιά.

Προς το παρόν τουλάχιστον, οι πολίτες θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τις ετήσιες συνταξιοδοτικές τους δηλώσεις σε έντυπη μορφή μέσω ταχυδρομείου.

Αυτό συμβαίνει αυτόματα αφού έχουν συγκεντρωθεί συνταξιοδοτικές εισφορές τουλάχιστον πέντε ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χρήση της ηλεκτρονικής πύλης είναι προαιρετική, δωρεάν και δυνατή με όλα τα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Η υπηρεσία προορίζεται να “βοηθήσει τους πολίτες να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα της κατάστασης της ατομικής τους συνταξιοδοτικής πρόνοιας”, εξηγεί η Deutsche Rentenversicherung, ή ως “βάση για περαιτέρω συμβουλευτική, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να δράσουν έγκαιρα για τυχόν κενά στη συνταξιοδοτική πρόνοια”.

Επί του παρόντος, το έργο βρίσκεται επισήμως ακόμη σε πιλοτική φάση, ενώ η κανονική λειτουργία του προγραμματίζεται από το τέλος του 2023.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης