Γερμανία : Νέα επίδειξη οικονομικής ισχύος και το «δύσκολο» 2020

Η γερμανική οικονομία επιβεβαίωσε ότι διαθέτει σαφώς μεγαλύτερες αντοχές και πιο σταθερές βάσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των εταίρων της στην ΕΕ.

Αυτό αποδεικνύεται, αν μη τι άλλο, από το μέγεθος της ύφεσης και του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2020.

Συγκεκριμένα, μετά την αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων, η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται πως συρρικνώθηκε κατά μόλις 4,9%, μια εικόνα οικονομικής ισχύος,  τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά για Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ακόμη και Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχεδόν διπλάσια.

Επίσης, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 4,2% του ΑΕΠ πέρυσι, το οποίο μεταφράζεται σε 139,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 158,2 δισ.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την επανένωση της Γερμανίας, με πρώτο να είναι εκείνο που καταγράφηκε το 1995.

Αναλόγως θετική είναι η εικόνα που αποτυπώνεται στα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου κατά 0,3% έναντι του αμέσως προηγούμενου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 0,1%.

Εξαγωγές και κατασκευές

Βασικός «υπεύθυνος» για την καλύτερη εικόνα είναι – τι άλλο; – οι εξαγωγές, καθώς και η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Αντιθέτως, οι καταναλωτικές δαπάνες στο ίδιο διάστημα υποχώρησαν κατά 3,3% έναντι του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Αναδεικνύοντας έτσι και την απαισιοδοξία που επικρατούσε στο τέλος του έτους ανάμεσα στους Γερμανούς για την πορεία της πανδημίας και των οικονομικών τους.

Πάντως, όσον αφορά στο 2021, είναι γεγονός ότι οι εκτιμήσεις μοιάζουν πλέον πιο συγκρατημένες έναντι των αρχικών.

Για του λόγου το αληθές, η κυβέρνηση υπολογίζει σε ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%. Έναντι 4,4% που είχε ανακοινώσει το περασμένο φθινόπωρο.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facbook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.