Γερμανία: Μεγάλη αύξηση περιουσιών και καταθέσεων εν καιρώ Covid

Οι άνθρωποι στη Γερμανία αποταμίευσαν σαν τρελοί κατά το έτος του κορωνοϊού και είναι πλούσιοι όσο ποτέ άλλοτε.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της DZ Bank, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτικών νοικοκυριών είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 393 δισ. Ευρώ το 2020 σε ρεκόρ 7,1 τρισ. Ευρώ.

Ο οικονομολόγος της DZ Bank Michael Stappel εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της τάξης του 5,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά με ιστορικά υψηλό ποσοστό αποταμίευσης.

Πολλοί άνθρωποι κράτησαν τα χρήματά τους επειδή φοβόντουσαν την Kurzarbeit ή την ανεργία, και το προσωρινό κλείσιμο του λιανικού εμπορίου μείωσε την κατανάλωση.

Η DZ Bank υπολογίζει ρεκόρ εξοικονόμησης 16 τοις εκατό το 2020. Ενώ η τραπεζική ένωση BVR προέβλεπε ακόμη και τιμή περίπου 17% στις αρχές Δεκεμβρίου.

Για το σύνολο του έτους, τα ιδιωτικά νοικοκυριά στη Γερμανία έβαλαν 16 ή 17 ευρώ στην άκρη από 100 ευρώ του διαθέσιμου εισοδήματος, σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς.

Σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα ιδιωτικά νοικοκυριά έβαλαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην άκρη.

Ωστόσο, τα περισσότερα κεφάλαια παρέμειναν απλώς στους λογαριασμούς ελέγχου και δεν επενδύθηκαν“, γράφει ο οικονομολόγος. Όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, πολλοί επενδυτές “δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα νέα επενδυτικά κεφάλαια“.

Εν τω μεταξύ, περισσότερο από το 28 τοις εκατό των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων – περίπου δύο τρισεκατομμύρια ευρώ – είναι μόνιμα “προσωρινά σταθμευμένα“. Κυρίως με τη μορφή καταθέσεων όψεως που μπορούν να ανακατανεμηθούν γρήγορα, εάν είναι απαραίτητο.

Η μετοχή γνώρισε αναγέννηση στους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της κρίσης. Που γενικά θεωρούνται επιφυλακτικοί: Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τη μελέτη, η συσσώρευση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων με τη μορφή μετοχών αυξήθηκε στα 28,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό είναι 2,8 φορές η καθαρή επένδυση σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτές οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, γράφει ο Stappel. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για “μια νέα κουλτούρα μετοχών στη Γερμανία“.

Όλες οι οικονομικές ειδήσεις ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας.

Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν, πάντα στην μητρική μας γλώσσα, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: Γερμανία: Ειδικοί βλέπουν συνταξιοδοτικούς κινδύνους στη μετά Μέρκελ εποχή

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.