Göltzschtal: Η μεγαλύτερη γέφυρα από τούβλα στον κόσμο

Ένα από τα αξιοθέατα του Vogtland διασχίζει τον ποταμό Göltzsch (Γκολτς), η γέφυρα Göltzschtal 4 χλμ δυτικά της γερμανικής πόλης Ράιχενμπαχ, στη βόρεια Σαξονία.

Είναι η μεγαλύτερη γέφυρα από τούβλα στον κόσμο και κατασκευάστηκε σε μια εποχή που άλλες γέφυρες ύψους 30 μέτρων κατέρρευσαν λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους λόγω έλλειψης γνώσεων στους στατικούς υπολογισμούς.

Λόγω της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Λειψία – Νυρεμβέργη, η Σαξονική-Βαυαρική Εταιρεία Σιδηροδρόμων έπρεπε να ασχοληθεί με την ανέγερση δύο γεφυρών, οι οποίες ήταν πρωτοφανείς ως προς το προβλεπόμενο μέγεθός τους για την εποχή εκείνη.

Η αναζήτηση μιας άλλης σιδηροδρομικής διαδρομής ήταν ανεπιτυχής. Έτσι διοργανώθηκε ένας διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν πολλοί μηχανικοί από τη Γερμανία. Αλλά όλα τα σχέδια που στάλθηκαν είχαν ένα κρίσιμο ελάττωμα. Κανένα από τα σχέδια δεν είχε υπολογιστεί επιστημονικά.

Τα σχέδια βασίζονταν στη διαίσθηση και κανείς δεν μπορούσε να πει πόσο θα άντεχε η τελική γέφυρα ή αν θα μπορούσε να αντέξει τις δονήσεις που θα προέκυπταν.

Έτσι ανατέθηκε στον καθηγητή Andreas Schubert να κάνει τους δομικούς υπολογισμούς. Ήταν επίσης επικεφαλής μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που είχε αναλάβει την κατασκευή γεφυρών και εργαζόταν για αρκετό καιρό σε υπολογισμούς γεφυρών.

Χρειαζόταν μόνο μερικές ακόμη δοκιμές για να επιβεβαιώσει τη θεωρία του. Στη συνέχεια, η διοίκηση των σιδηροδρόμων του παρείχε τα απαραίτητα κονδύλια.

Η κατασκευή άρχισε το 1846. Ωστόσο, τα σχέδια κατασκευής έπρεπε να αλλάξουν για άλλη μια φορά, καθώς η θεμελίωση των πυλώνων στον πυθμένα της κοιλάδας δεν συναντούσε στερεό έδαφος, η περαιτέρω εκσκαφή ήταν πολύ δαπανηρή και παρουσιάστηκαν τεχνικές δυσκολίες.

Έτσι, οι καμάρες, οι οποίες αρχικά είχαν σχεδιαστεί να είναι ομοιόμορφες, διακόπηκαν από δύο μεγάλες. Το 1851, η γέφυρα άνοιξε για το κοινό. Κατά μέσο όρο 770 εργαζόμενοι απασχολούνταν στην κατασκευή.

Göltzschtalbrücke-Göltzschtal: Η μεγαλύτερη γέφυρα από τούβλα στον κόσμο
Göltzschtal – Göltzschtalbrücke

Στοιχεία Göltzschtalbrücke

 • Ύψος 78 μ.
 • Μήκος 574 μ.
 • Μεγαλύτερο άνοιγμα αψίδας 30,9 μ.
 • Εργάτες οικοδομών 1.736
 • Τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν 26.021.000 τεμάχια
 • Κατανάλωση άμμου 17,089 m³
 • Συνολικός όγκος τοιχοποιίας 135.676 m³
 • Τοιχοποιία από τούβλα 71.671 m³ (= 52,83 %)
 • Εργοστασιακή λιθοδομή 48.261 m³ (= 35,57 %)
 • Τοιχοποιία από πέτρα λατομείου 15.745 m³ (= 11,60 %)
 • Ξυλεία για σκαλωσιές και άλλες χρήσεις περίπου 23.000 κορμοί
 • Κόστος κατασκευής περίπου 2.200.000 Taler (6.600.000 Goldmark, ή συγκριτικά σήμερα 65.076.000 ευρώ)

Πώς θα φτάσετε στη μεγαλύτερη γέφυρα από τούβλα στον κόσμο, τη “Göltzschtalbrücke”, στη νοτιοδυτική Σαξονία, στο βορειοανατολικό Vogtland;

Οδηγίες

Από Greiz – (A 9), περίπου 8 χιλιόμετρα:

Στο Greiz, πάρτε τον παρακαμπτήριο δρόμο προς το Plauen. Στις γραμμές του σιδηροδρομικού σταθμού Greiz (αριστερά), περάστε ένα πρατήριο καυσίμων ARAL (δεξιά) προς την κατεύθυνση Plauen, Elsterberg.

Στην επόμενη διασταύρωση (μετά από περίπου 200 μέτρα), μπροστά από ένα “Hellweg – Baumarkt”, στρίψτε αριστερά προς Mylau. Διασχίστε τον ποταμό Elster και αμέσως μετά στρίψτε δεξιά για να διασχίσετε τον ποταμό Göltzsch.

Τώρα ξεκινάει η γραφική αλλά ελικοειδής διαδρομή μέσα από το φυσικό καταφύγιο “Unteres Göltzschtal” μέχρι τη γέφυρα Göltzschtal, κάτω από την οποία περνάτε. Μετά από περίπου 200 μέτρα, στρίψτε αριστερά στο χώρο στάθμευσης 1 (πλακόστρωτο).

Εδώ υπάρχει χώρος για πολλά λεωφορεία. Υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες.

Από Hof – (A 72), περίπου 12 χιλιόμετρα:

Βγείτε από την A 72 στην έξοδο Treuen και στρίψτε αριστερά προς Netzschkau. Μετά από περίπου 300 μέτρα θα φτάσετε στη Β 173 μέσω του κυκλικού κόμβου (1η έξοδος).

Αφού περάσετε από τα Pfaffengrün, Buchwald, Lauschgrün και Netzschkau, στρίψτε αριστερά στην είσοδο του Mylau με κατεύθυνση προς Greiz. Μετά από περίπου 300 μέτρα, στρίψτε δεξιά στο χώρο στάθμευσης 1 (πλακόστρωτο). Εδώ υπάρχει χώρος για πολλά λεωφορεία. Υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες.

Από Chemnitz – (A 72), περίπου 10 χιλιόμετρα

Πάρτε τη B 94 προς τα δεξιά με κατεύθυνση το Reichenbach και ακολουθήστε την μέχρι τη διασταύρωση με τη B 173 (3ο φανάρι). Συνεχίστε ευθεία προς την κατεύθυνση Plauen, Mylau. Περάστε από το κάστρο και την εκκλησία. Στο τέλος του Mylau ή στην είσοδο του Netzschkau, στρίψτε δεξιά προς Greiz.

Μπορείτε ήδη να δείτε τη γέφυρα. Πηγαίνετε τώρα στο χώρο στάθμευσης 1 (πλακόστρωτο). Υπάρχει χώρος για πολλά λεωφορεία. Υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες.

Γκελτζσταλμπρύκε-Ράιχενμπαχ-Göltzschtalbrücke-Göltzschtal: Η μεγαλύτερη γέφυρα από τούβλα στον κόσμο
Γκελτζσταλμπρύκε-Ράιχενμπαχ

ΔΗΜΌΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΊΕΣ

Κατεβείτε στη στάση του λεωφορείου στο Mylau “Abzweig Göltzschtalbrücke”.

Εάν έρχεστε με λεωφορείο από το Reichenbach, συνεχίστε την πορεία σας και στρίψτε δεξιά πριν από την πινακίδα για Netzschkau. Μπορείτε ήδη να δείτε τη γέφυρα Göltzschtal από εδώ.

Με λεωφορείο που έρχεται από το Netzschkau, διασχίστε το δρόμο και περπατήστε μέχρι την πινακίδα στην είσοδο του Netzschkau (στροφή προς Greiz) και στη συνέχεια στρίψτε δεξιά.

Χρησιμοποιήστε το μονοπάτι που διασχίζει την πρώην σιδηροδρομική περιοχή “Göltzschtalbrücke” ή το μονοπάτι πεζοπορίας (VPW) κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Göltzsch.

Μπορείτε επίσης να λάβετε προσωπικές πληροφορίες για τα δρομολόγια όλο το εικοσιτετράωρο στη γραμμή εξυπηρέτησης: 0341 / 231 898 288.
Πληροφορίες για τη γέφυρα

Πληροφορίες από τον Τουριστικό Σύλλογο “Nördliches Vogtland” για την ιστορία της γέφυρας, για αξιοθέατα που αξίζει να δείτε στη γύρω περιοχή, για περιπάτους, για εστιατόρια, για καταλύματα κ.λπ. πάντα μέσω 03765/6119926, ή 01722716152.

Ένα “must”, ειδικά για τις ομάδες, είναι οι ενδιαφέρουσες εξηγήσεις μπροστά από τη μεγαλύτερη γέφυρα από τούβλα στον κόσμο, σχετικά με την κατασκευή της πριν από σχεδόν 170 χρόνια. Συνολική διάρκεια περίπου 60 λεπτά (τουλάχιστον 30 λεπτά).

Τιμή 2,00 €/άτομο, τουλ. 30,00 €

Οι επιθυμητές ημερομηνίες είναι δυνατές ανά πάσα στιγμή κατόπιν συμφωνίας!

Video

 

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.