Halloween 22 στη Γερμανία: Πότε είναι και ποια είναι η σημασία;

Halloween 22 στη Γερμανία: Πότε είναι και ποια είναι η σημασία;

Süßes oder Saures: Στις 31 Οκτωβρίου στη Γερμανία, μικρά και μεγάλα φαντάσματα, ζόμπι και μάγισσες γιορτάζουν το Halloween. Εξηγούμε την προέλευση και τη σημασία του εθίμου και τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν το γιορτάζετε.

Τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου προς την 1η Νοεμβρίου, ορισμένοι άνθρωποι περνούν ώρες μεταμφιεσμένοι. Μόνο για να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο νεκροί.

Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία: Το Πανηγύρι των Αγίων Πάντων στο Soest

Άλλοι οχυρώνουν την πόρτα πανικόβλητοι και στη συνέχεια παριστάνουν τους νεκρούς όταν χτυπάει το κουδούνι.

Στην πόρτα, τέρατα, ζόμπι, σκελετοί, βαμπίρ, μάγισσες και άλλα φρικιαστικά πλάσματα απαιτούν γλυκά, αλλιώς θα κάνουν “Süßes oder Saures”.

Εξάλλου, το Halloween είναι στις 31 Οκτωβρίου και γιορτάζεται εδώ και χρόνια.

Το έθιμο του Halloween προέρχεται από την Ιρλανδία

Πολλοί απορρίπτουν το έθιμο ως μια αμερικανική τρελή ιδέα. Είναι αλήθεια ότι είναι τόσο δημοφιλείς στις ΗΠΑ όσο και το καρναβάλι εδώ.

Ωστόσο, το Halloween είναι ένα αυθεντικό ευρωπαϊκό έθιμο. Οι πρώτες ενδείξεις για αυτό εντοπίζονται στα τέλη του Μεσαίωνα, κυρίως στην Ιρλανδία, αλλά και στη Σκωτία.

Τι σημαίνει το όνομα Halloween;

Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι εκεί προσκαλούσαν τον κόσμο σε γιορτές την παραμονή των Αγίων Πάντων. Το όνομα Halloween προέρχεται επίσης από το “All Hallows’ Eve” – “το βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων”.

Παράλληλα, παιδιά πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για δωρεές. Για μεγάλο χρονικό διάστημα λεγόταν ότι το Halloween έχει κελτικές ρίζες που χρονολογούνται πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Αυτό έχει πλέον διαψευστεί.

Halloween 22 στη Γερμανία: Πότε είναι και ποια είναι η σημασία;
Το Halloween στη Γερμανία | By jakubgojda

Οι Ιρλανδοί έφεραν το Halloween στις ΗΠΑ

Στα μέσα του 19ου αιώνα, πολλοί Ιρλανδοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους λόγω της πείνας και μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Πήραν μαζί τους τη γιορτή.

Ενώ στην Ιρλανδία συνήθιζαν να ξεφλουδίζουν ζαχαρότευτλα για να ζήσουν τον θρύλο του Τζακ του αντεροβγάλτη, ο οποίος περιφερόταν με ένα γογγύλι που φωτιζόταν από μέσα, τώρα πήραν ως υποκατάστατο τις κολοκύθες για να διακοσμήσουν τα σπίτια τους.

“Φάρσα ή κέρασμα” – “trick or treat” – “Süßes oder Saures”

Στις ΗΠΑ, το Halloween έχει γίνει μια απλή οικογενειακή γιορτή και γιορτή της γειτονιάς. Τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι ντυμένα και φωνάζουν “trick or treat”.

Η κραυγή σημαίνει ότι θα παίξουν ένα κόλπο σε όποιον δεν τους δίνει με τη θέλησή του καραμέλες. Για τους περισσότερους ενήλικες εκεί, είναι ζήτημα τιμής να έχουν αρκετά γλυκά στο σπίτι για να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες.

Το Halloween  έγινε γνωστό στη Γερμανία μέσω των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στην Ευρώπη, των ταινιών και των σειρών, και τώρα έχει καθιερωθεί ως γιορτή και σε εδώ.

Στους ανθρώπους αρέσει να τρομάζουν και οι Γερμανοί οπαδοί του Halloween ενδιαφέρονται κυρίως για την τρομακτική πλευρά. Τα κρανία, οι μάγισσες και τα φαντάσματα κυριαρχούν στις στολές και τις διακοσμήσεις.

Halloween 22 στη Γερμανία: Πότε είναι και ποια είναι η σημασία;
“Φάρσα ή κέρασμα” – “trick or treat” – “Süßes oder Saures” στη Γερμανία | By Dieterich01

Προσοχή στα εγκλήματα το Halloween στη Γερμανία

Ωστόσο, ακόμη και οι πιο καλοντυμένοι και οι νεότεροι οπαδοί του Halloween δεν είναι απρόσβλητοι από την τιμωρία. Η 31η Οκτωβρίου δεν είναι μια ημέρα ανομίας.

Σύμφωνα με την κραυγή μάχης “Süßes oder Saures”, δεν πρέπει να επιμένετε να μοιράζετε γλυκά- το ξινό πρέπει να παραμείνει μια διασκεδαστική απειλή.

Το να πετάτε αυγά στους τοίχους σπιτιών και αυτοκινήτων ή να βανδαλίζετε κάδους απορριμμάτων και γραμματοκιβώτια είναι, φυσικά, επίσης απαγορευμένο και τιμωρείται.

Όποιος συλλαμβάνεται να καταστρέφει ιδιοκτησία πρέπει να περιμένει πρόστιμα ή ακόμη και φυλάκιση – ειδικά στην περίπτωση της λεγόμενης κοινής φθοράς ιδιοκτησίας, όταν σπάζονται δημόσια αγαθά, όπως παγκάκια πάρκων.

Σε μια ομάδα, μπορούν να τιμωρηθούν ακόμη και όσοι δεν προκάλεσαν οι ίδιοι ζημιά αλλά ήταν “απλώς παρόντες”. Στη συνέχεια, μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο για συλλογική ζημία σε ιδιοκτησία.

Οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά τους

Το Halloween δεν αναστέλλει επίσης το καθήκον της εποπτείας. Όταν τα μικρότερα παιδιά βγαίνουν για φάρσα ή κέρασμα, πρέπει πάντα να είναι παρών ένας ενήλικας. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τις φάρσες.

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά ηλικίας έως 14 ετών δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά επειδή δεν είναι ακόμη υπαίτια. Αλλά ακόμη και οι επτάχρονοι ή – σε περίπτωση παραβίασης του καθήκοντος επίβλεψης – οι γονείς μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αποκατάσταση κάθε ζημίας που προκαλείται.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.