Βαθμολογία Schufa στη Γερμανία: Πώς προκύπτει-επηρεάζεται;

Το αν κάποιος μπορεί να υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας, για παράδειγμα, συνήθως αποφασίζεται από την αξιολόγηση της Schufa.

Πώς όμως προκύπτει η βαθμολογία, βάσει της οποίας ταξινομείται η πιστοληπτική ικανότητα των ανθρώπων στη Γερμανία; Αυτό ήταν ένα μυστήριο για πολύ καιρό.

Χωρίς τις πληροφορίες από τη Schufa, τίποτα δεν λειτουργεί σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής – από τη σύναψη ενός συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας μέχρι τη δόση για ένα νέο αυτοκίνητο και ένα δάνειο για την ανέγερση ενός σπιτιού.

Ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα ενός ατόμου, ο οργανισμός Schufa – η “Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung” – δίνει το πράσινο φως για τη σύναψη σύμβασης. Ή όχι.

Ο καθοριστικός παράγοντας εδώ είναι η λεγόμενη βαθμολογία Schufa ως δείκτης της πιστοληπτικής ικανότητας ενός ατόμου.

Αυτή η βαθμολογία μπορεί να λάβει μια τιμή μεταξύ (τουλάχιστον θεωρητικά) 0 και 100% και, κατά προσέγγιση, αντιπροσωπεύει την πιθανότητα με την οποία μπορεί να εκπληρωθεί ένα δάνειο.

Μια αναγκαιότητα που ο ίδιος ο οργανισμός πιστοληπτικής ικανότητας εξηγεί στην αρχική του σελίδα ως εξής: “Χωρίς πιστοληπτική αξιολόγηση, ο κίνδυνος οικονομικής αθέτησης θα έπρεπε να μετακυλιστεί σε όλους τους καταναλωτές. Πολλά προϊόντα, υπηρεσίες και δάνεια θα είναι πιθανότατα ακριβότερα”.

Ο πιστωτικός οργανισμός χωρίζει τις διάφορες τιμές βαθμολογίας σε διάφορες περιοχές, ενώ μόνο δύο διακρίσεις είναι σημαντικές για τους καταναλωτές: Εάν η βαθμολογία είναι 90 τοις εκατό ή περισσότερο, η έκθεση Schufa είναι θετική.

Εάν η βαθμολογία είναι χαμηλότερη, είναι αρνητική.

Πώς όμως προκύπτει στην πραγματικότητα αυτός ο αριθμός, ο οποίος έχει τόσο μεγάλη επιρροή στην οικονομική ζωή των ανθρώπων στη Γερμανία;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν μόνο εικασίες σχετικά με αυτό. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο πιστωτικός οργανισμός έχει εξηγήσει με βασικούς όρους ποια γεγονότα προκαλούν την αύξηση ή την πτώση του σκορ.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει λάβει ένα δάνειο και το αποπληρώνει συνεχώς χωρίς καμία αθέτηση, αυτό έχει εξίσου θετική επίδραση στη βαθμολογία με την έγκαιρη πληρωμή των συμβατικών υποχρεώσεων.

Εάν κάποιος έχει ήδη εξοφλήσει ένα δάνειο χωρίς προβλήματα, αυτό έχει επίσης θετική επίδραση στον υπολογισμό, διότι η Schufa στη Γερμανία συμπεραίνει από αυτό ότι το άτομο μπορεί να χειριστεί υπεύθυνα τα χρήματα.

Βαθμολογία Schufa στη Γερμανία: Πώς προκύπτει-επηρεάζεται;
Τι είναι η βαθμολογία Schufa στη Γερμανία | By Ralf Geithe

Βαθμολογία Schufa στη Γερμανία

Η βαθμολογία μπορεί επίσης να εξελιχθεί αρνητικά – για παράδειγμα, εάν ένα άτομο πρέπει να εξυπηρετήσει πολλά τρέχοντα δάνεια, έχει πολλές πιστωτικές κάρτες ή πολλούς τρεχούμενους λογαριασμούς.

Η μη έγκαιρη πληρωμή ενός λογαριασμού, από την άλλη πλευρά, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην αρχή: ο πιστωτικός οργανισμός λέει ότι δεν παρατηρεί τίποτα για μια υπενθύμιση πληρωμής και μια πρώτη υπενθύμιση.

Μόνο όταν πρόκειται για δεύτερες υπενθυμίσεις ή ακόμη και για απλήρωτους λογαριασμούς/δάνεια, αυτό αναφέρεται στη Schufa και επηρεάζει έντονα αρνητικά τη βαθμολογία.

Παρεμπιπτόντως, το ίδιο ισχύει και για πολλές διαφορετικές πιστωτικές έρευνες εντός δώδεκα μηνών, διότι σε μια τέτοια περίπτωση η Schufa υποθέτει αυξημένη ανάγκη για χρήματα – και αυξανόμενο κίνδυνο το άτομο να μην είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Η οικογενειακή κατάσταση, η θρησκεία, η εθνικότητα και ο μισθός ή τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν καμία επιρροή, διότι, σύμφωνα με τον οργανισμό πιστοληπτικής ικανότητας, οι πληροφορίες αυτές δεν είναι καθόλου διαθέσιμες.

Ωστόσο, η Schufa εξακολουθεί να κρατάει για τον εαυτό της τον ακριβή τύπο υπολογισμού της βαθμολογίας και τη στάθμιση των επιμέρους παραγόντων, διότι “αν το μοντέλο υπολογισμού ήταν εντελώς ανοιχτό, η βαθμολογία θα μπορούσε να χειραγωγηθεί και δεν θα είχε πλέον καμία αξία”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης