Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαφωνεί για το «χάος» στον εμβολιασμό

Η αργή έναρξη των εμβολιασμών στη Γερμανία προκαλεί ένταση στον μεγάλο συνασπισμό. Το κόμμα της SPD μιλά για «χαοτικές συνθήκες» και απαιτεί διευκρινήσεις από τον υπουργό Υγείας Jens Spahn (CDU). Αυτός αντιδρά έντονα.

ΔΕΙΤΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: LIVE η Συνέντευξη τύπου των πολιτικών εκπροσώπων

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο lockdown: Σύμφωνα με αρχικές δηλώσεις των συμμετεχόντων, όλοι συμφωνούν σε αυτό λίγο πριν τις συνομιλίες ανώτατου επιπέδου μεταξύ της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και των 16 πρωθυπουργών των κρατιδίων.

Όσον αφορά σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το ερώτημα εάν, πότε και πώς πρέπει να ανοίξουν ξανά τα σχολεία, οι απόψεις διίστανται.

Εκστρατεία εμβολιασμού

Ένα άλλο θέμα είναι πραγματικά αμφιλεγόμενο: Η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία. Η οποία είναι μάλλον αργή σε σύγκριση με άλλες χώρες. Το κλίμα είναι τεταμένο, ακόμη και εντός του μεγάλου συνασπισμού.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Jens Spahn, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες.
Ήδη χθες, ο Spahn τόνισε στο ZDF ότι ήταν σωστό να ακολουθήσουμε τον κοινό ευρωπαϊκό δρόμο.

Σήμερα το πρωί επιτέθηκε απευθείας στον κυβερνητικό εταίρο SPD: “Σε μια δύσκολη στιγμή όπως αυτή, δεν λειτουργεί σωστά το να θέλει να είναι ταυτόχρονα κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Κάτι που δεν λειτούργησε καλά για την SPD για 20 χρόνια. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τώρα στην εκλογική χρονιά.”

Απάντησε σε κατηγορίες, μεταξύ άλλων, του Γενικού Γραμματέα του SPD Lars Klingbeil, ο οποίος χθες μίλησε για “χαοτικές συνθήκες” στο ARD.

Σύμφωνα με μια έκθεση της εφημερίδας Bild, ο Klingbeil δεν είναι καθόλου μόνος στην κριτική του κόμματος της SPD: Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz παρουσίασε στον Spahn έναν τετρασέλιδο κατάλογο ερωτήσεων εκ μέρους των ομοσπονδιακών κρατιδίων. Μεταξύ άλλων, ήθελε να μάθει γιατί η ΕΕ είχε παραγγείλει τόσο λίγες δόσεις εμβολίου. Και γιατί απέρριψε υψηλότερες παρτίδες παράδοσης από την Biontech και τη Moderna.

Το μέλος του κόμματος της SPD, Florian Post, ζητά ακόμη και μια εξεταστική επιτροπή για το θέμα στο Focus Online.

Ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Andreas Westerfellhaus, θεωρεί ιδιαίτερα τα ομοσπονδιακά κρατίδια υπεύθυνα. “Απαιτούνται ομοιόμορφοι κανονισμοί εμβολιασμού και σαφήνεια για όλους εκείνους που δικαιούνται να εμβολιαστούν και που επιθυμούν να ανοσοποιηθούν”, δήλωσε ο Westerfellhaus στο Deutschlandfunk. Επέκρινε το γεγονός ότι σε ορισμένα κρατίδια οι πολίτες έπρεπε να εγγραφούν. Ενώ σε άλλα έπρεπε να προσπαθήσουν να κλείσουν ραντεβού.

Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ιατρικής Ένωσης, Klaus Reinhardt, υποστήριξε ότι “ακόμη και ειδικά σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα, πρέπει να είναι δυνατό να προχωρήσει κανείς σε συντονισμένο εθνικό επίπεδο. Για ένα τόσο σημαντικό έργο όπως η καταπολέμηση της πανδημίας”. Επομένως, κάλεσε τους Πρωθυπουργούς να λάβουν συντονισμένα μέτρα και να πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς στα κρατίδια με συντονισμό και ταυτόχρονα.

Όλα τα νέα για τον Covid-19 ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας.

Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν, πάντα στην μητρική μας γλώσσα, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

ΔΕΙΤΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: LIVE η Συνέντευξη τύπου των πολιτικών εκπροσώπων

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.