Κατάργηση του παιδικού διαβατηρίου; Υψηλό κόστος για τους γονείς

Γερμανία: Κατάργηση του παιδικού διαβατηρίου; Υψηλό κόστος για τους γονείς

Το παιδικό διαβατήριο καταργείται. Αντ’ αυτού, από το επόμενο έτος θα υπάρχει μόνο το ηλεκτρονικό διαβατήριο για ταξίδια εκτός της ΕΕ, το οποίο προσφέρει πλεονεκτήματα αλλά κοστίζει και περισσότερο. Τι πρέπει να γνωρίζουν τώρα οι γονείς στη Γερμανία.

  • Στο μέλλον τα παιδικά διαβατήρια θα κοστίζουν 37,50 ευρώ αντί για 13 ευρώ.
  • Ο νέος κανονισμός έρχεται στις αρχές του 2024
  • Πλεονέκτημα: Παγκόσμια ισχύς, μεταξύ άλλων

Οι γονείς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό με τα παιδιά τους χρειάζονται ταυτότητα για τα μικρά, ακόμη και εντός της ΕΕ. Εάν ταξιδεύουν σε χώρες εκτός ΕΕ, χρειάζονται διαβατήριο.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, και μέχρι τώρα ήταν σχετικά φθηνό να αποκτήσει κανείς παιδικό διαβατήριο (για παιδιά κάτω των δώδεκα ετών).

Ηλεκτρονικό διαβατήριο για παιδιά στη Γερμανία

Αυτό που είναι καινούργιο τώρα είναι ότι λόγω αλλαγής του νόμου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, το παιδικό διαβατήριο καταργήθηκε.

Τώρα, από τη στιγμή που ταξιδεύουν εκτός ΕΕ, όλα τα παιδιά χρειάζονται κανονικό διαβατήριο, ηλεκτρονικό με τσιπ.

Όταν ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της ζώνης Σένγκεν, αρκεί η ταυτότητα (τιμή: 22,80 ευρώ), η οποία μπορεί να εκδοθεί και για τα μικρά κατόπιν ειδικής αίτησης.

Τα διαβατήρια για παιδιά στη Γερμανία θα είναι πολύ πιο ακριβά για τους γονείς

Παιδικό διαβατήριο | Ηλεκτρονικό διαβατήριο

13 ευρώ- παράταση 6 ευρώ | 37,50 ευρώ

Περίοδος ισχύος/ανανέωσης

1 έτος*/1 έτος | 6 έτη

Ισχύς εκτός ΕΕ

Περιορισμένη | Χωρίς περιορισμούς

Βιομετρικά

Όχι | Ναι

*Τα έγγραφα που εκδόθηκαν πριν από την 1.1.2021 ισχύουν για 6 έτη- πηγή: Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών (BMI).

Με 37,50 ευρώ, το ηλεκτρονικό διαβατήριο είναι σημαντικά ακριβότερο από το προηγούμενο παιδικό διαβατήριο, το οποίο κόστιζε 13 ευρώ. Αν και το τελευταίο ισχύει μόνο για ένα έτος, η ανανέωση για ένα ακόμη έτος κοστίζει μόνο 6 ευρώ.

Το ηλεκτρονικό διαβατήριο που απαιτείται στο μέλλον θα ισχύει το πολύ για έξι χρόνια (σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπου λήγει μετά από δέκα χρόνια).

Ωστόσο, ισχύει επίσης μόνο εάν η εμφάνιση του παιδιού δεν αλλάζει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να αναγνωριστεί πέραν πάσης αμφιβολίας.

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι: Όποιος έχει εκδώσει διαβατήριο για το παιδί του, θα έχει δυσκολίες με αυτό, αν το παιδί είναι μερικών ετών και φαίνεται αντίστοιχα διαφορετικό στη φωτογραφία του διαβατηρίου.

Αν, από την άλλη πλευρά, το παιδί βρίσκεται σε ηλικία που θα διατηρήσει την εμφάνισή του για αρκετά χρόνια, το διαβατήριο που ισχύει για έξι χρόνια μπορεί να είναι φθηνότερο από το απλό διαβατήριο, το οποίο ισχύει μόνο για ένα έτος και μπορεί να ανανεωθεί το πολύ για ένα έτος (βλ. πίνακα τιμών παραπάνω).

Επιπτώσεις στα ταξίδια στην Τουρκία, μεταξύ άλλων

Αυτό καθιστά δυσάρεστα ακριβά για τους γονείς όχι μόνο τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, αλλά και τις διακοπές στην Ευρώπη, εάν ο προορισμός δεν βρίσκεται στην ΕΕ ή στη ζώνη Σένγκεν: για παράδειγμα, η Τουρκία ή η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η Αλβανία ή η Σερβία.

Ηλεκτρονικό παιδικό διαβατήριο: τα πλεονεκτήματα

Το ηλεκτρονικό παιδικό διαβατήριο προσφέρει πλεονεκτήματα μόνο όταν ταξιδεύετε σε χώρες που δεν δέχονται κανένα άλλο έγγραφο, όπως οι ΗΠΑ: εκεί η είσοδος χωρίς βίζα είναι δυνατή μόνο εάν το διαβατήριο περιέχει ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης (τσιπ).

Με ένα παιδικό διαβατήριο, απαιτείται επομένως επιπλέον θεώρηση. Με το ηλεκτρονικό διαβατήριο, από την άλλη πλευρά, είναι δυνατή η συνήθης εγγραφή ESTA.

Όπως εξηγεί επίσης η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η τροποποίηση αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των διοικητικών διαδικασιών.

Επιπλέον, πρόκειται να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα των δεδομένων στα διαβατήρια, τις ταυτότητες και τις ηλεκτρονικές άδειες διαμονής, διατηρώντας έτσι την εμπιστοσύνη στα έγγραφα αυτά.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.