Τα μεγαλύτερα, πιο περίεργα και πιο αστεία γερμανικά επώνυμα

Γεώργιος Σαμαρίδης

Updated on:

Τα μεγαλύτερα, πιο περίεργα και πιο αστεία γερμανικά επώνυμα

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς οι Γερμανοί φίλοι σας πήραν τα ασυνήθιστα επώνυμά τους;

Μερικές φορές τα γερμανικά επώνυμα είναι λογικά, αλλά άλλες φορές είναι μακριά, δύσκολα στην προφορά και έχουν πολύ περίεργες σημασίες!

Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση των γερμανικών επωνύμων!

Γερμανικά επώνυμα

Τα γερμανικά επώνυμα απαντώνται σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο σε γερμανόφωνες περιοχές όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία, αλλά και σε μέρη με ιστορικά πρότυπα γερμανικής μετανάστευσης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Κοινά γερμανικά επώνυμα

Πιθανότατα έχετε ακούσει πολλά από αυτά τα γερμανικά επώνυμα στο παρελθόν, και ίσως γνωρίζετε ακόμη και μερικούς ανθρώπους που έχουν αυτά τα ονόματα, αλλά εδώ είναι μια μικρή ανακεφαλαίωση των πιο κοινών επωνύμων στη Γερμανία.

  • Müller
  • Schmidt
  • Schneider
  • Fischer
  • Weber
  • Meyer
  • Wagner
  • Becker
  • Schulz
  • Hoffmann

Επώνυμα στη Γερμανία

Τα σλαβικά και πολωνικά ονόματα έχουν ενσωματωθεί στα γερμανικά επώνυμα με την πάροδο των ετών, καθώς από την Πολωνία ειδικότερα μετανάστευσαν πολλοί στη Γερμανία.

Ορισμένα από αυτά τα ονόματα έχουν γίνει “πιο γερμανικά” όσον αφορά την ορθογραφία και την προφορά τους στο διάστημα που μεσολάβησε, για παράδειγμα το σλαβικό επώνυμο Orlovsky, το οποίο στη Γερμανία και την Πολωνία εμφανίζεται πιο συχνά ως Orlowski.

Γερμανικά επώνυμα και σημασίες

Πολλά γερμανικά επώνυμα προέρχονται από επαγγέλματα, γνωρίσματα και ζώα.

Πολλά από τα πιο συνηθισμένα επώνυμα είναι επαγγέλματα – για παράδειγμα Müller, το οποίο θα αναφερόταν σε μυλωνά – ή Schmidt, σε σιδερά.

Άλλα επώνυμα αναφέρονται σε χαρακτηριστικά της εμφάνισης ή της συμπεριφοράς.

Παραδείγματα αυτού του είδους επωνύμων είναι τα Klein (που σημαίνει κοντός), Fuchs (που σημαίνει αλεπού) και Krause (που σημαίνει σγουρομάλλης).

Ασυνήθιστα γερμανικά επώνυμα

Εκτός από τα ονόματα με ξένη προέλευση, υπάρχουν και μερικά σπάνια γερμανικά επώνυμα!

Μερικά από τα πιο ασυνήθιστα γερμανικά επώνυμα είναι τα εξής: Handschuh (γάντι), Durchdenwald (μέσα από το δάσος) ή ακόμη και Leichenberg (κυριολεκτικά: σωρός από πτώματα)!

Ένας Θεός ξέρει πώς πήραν αυτό το όνομα!

Αστεία γερμανικά επώνυμα

Από τα σκοτεινά επώνυμα μέχρι τα αστεία επώνυμα – η Γερμανία έχει πολλά σπουδαία παραδείγματα από αυτά.

Bierhals (που σημαίνει λαιμός μπύρας), Trinkenschuh (παπούτσι ποτού), Eierkuchen (κέικ αυγών) και Kitzler (γαργαλιστής) είναι μερικά από τα πιο αστεία γερμανικά ονόματα που έχουν εμφανιστεί σε πιστοποιητικά γεννήσεων.

Παράξενα γερμανικά επώνυμα

Ενώ η Γερμανία έχει αρκετά αστεία επώνυμα, υπάρχουν μερικά επώνυμα που είναι απλώς εντελώς παράξενα.

Το Vormelker (pre-milker) είναι ένα καλό παράδειγμα ενός από αυτά.

Δεδομένου ότι πολλά γερμανικά επώνυμα προέρχονται από επαγγέλματα, και το Melker – γαλακτοπαραγωγός – είναι ένα κοινό επώνυμο, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο Vormelker βοηθούσε στη διαδικασία αρμέγματος, ίσως στήνοντας τις αγελάδες για άρμεγμα ή απλώς βοηθώντας τον κύριο γαλακτοπαραγωγό.

Το Nachtnebel (νυχτερινή ομίχλη) είναι επίσης ένα ασυνήθιστο γερμανικό επώνυμο.

Αν και το επώνυμο έχει αρκετά ωραία σημασία, δεν είναι σαφές από πού προέρχεται αυτό το όνομα. Ίσως ο κάτοχός του απλώς απολάμβανε ένα άνετο βράδυ με ομίχλη.

Σπάνια γερμανικά επώνυμα

Πολλά ονόματα που βασίζονται σε επαγγέλματα εκλείπουν στη Γερμανία, απλώς επειδή τα επαγγέλματα που ήταν βασικά για τη γερμανική οικονομία πριν από εκατοντάδες χρόνια είναι απλώς λιγότερο σημαντικά σήμερα – σκεφτείτε τα Baumann (αγρότης), Günther (πολεμιστής) και Dietrich (λαϊκός άρχοντας).

Το Barfuss (ξυπόλητος) είναι επίσης ένα ασυνήθιστο (και παράξενο) γερμανικό επώνυμο, όπως και το Hühnerbein (πόδι κότας). Ένας Θεός ξέρει πώς κατέληξαν οι άνθρωποι σε αυτά τα επώνυμα!

Μεγάλα γερμανικά επώνυμα

Νομίζατε ότι το Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz ήταν πολύ μακρύ;

Λοιπόν, φανταστείτε να πρέπει να υπογράφετε συνεχώς Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff ή Ottovordemgentschenfelde στο κάτω μέρος των εγγράφων σας!

Ευτυχώς, αυτά τα εξαιρετικά μακριά επώνυμα δεν είναι συνηθισμένα στη Γερμανία και πολλοί άνθρωποι που τα έχουν απλά χρησιμοποιούν συντομευμένες εκδοχές όπως το “Gentschenfelde” όταν δεν συμπληρώνουν επίσημα έγγραφα.

Παρόλα αυτά, πρέπει να σας πονάει ο καρπός σας όταν κάνετε αίτηση για νέο διαβατήριο!

Γεννήτρια γερμανικών επωνύμων

Θέλετε να μάθετε το γερμανικό σας όνομα και επώνυμο;

Δοκιμάστε μια γεννήτρια γερμανικών ονομάτων στο διαδίκτυο για να δείτε πώς θα μπορούσε να λέγεται το γερμανικό alter-ego σας!

Ενημερώστε μας για τα αποτελέσματά σας στα σχόλια!

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.