Μυστηριώδες νησί της Βόρειας Θάλασσας: Τι συνέβη στο Rungholt;

Η Βόρεια Θάλασσα δεν είναι μόνο ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών, αλλά και πηγή μύθων και θρύλων. Ένα από αυτά: το μυστηριώδες νησί Rungholt….

Ο οικισμός Rungholt βρισκόταν στη Θάλασσα Wadden, κάπου μεταξύ του Pellworm και του Nordstrand, πριν βυθιστεί πριν από αιώνες.

Αποκαλείται επίσης η “Ατλαντίδα του Βορρά” – και παραμένει ένα μυστήριο μέχρι σήμερα.

Το Rungholt λέγεται ότι ήταν ένας πολύ πλούσιος τόπος – χάρη στην εξόρυξη και το εμπόριο αλατιού τύρφης, το οποίο λέγεται ότι πωλούνταν στη Βρέμη και το Αμβούργο, γράφει η ταξιδιωτική πύλη “Travelbook”.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο οικισμός θεωρήθηκε θρύλος, ένα μέρος που προφανώς δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα.

Αλλά το 1938, οι ιστορικοί απέδειξαν τελικά την πραγματική του ύπαρξη.

Η εμπορική συμφωνία του Αμβούργου αποδεικνύει την ύπαρξή του

Όπως γράφει η πύλη του κρατιδίου Schleswig-Holstein, το Rungholt ήταν, σύμφωνα με έγγραφα, μία από τις επτά ενορίες του πρώην νησιού Strand και σημαντικός εμπορικός τόπος του Edomsharde, μιας διοικητικής περιφέρειας στο Βόρειο Φρίσλαντ. Το “Rungholt” σημαίνει όσο και το “Niederholz”, λέει.

Στην πραγματικότητα, οι παλιοί χάρτες δείχνουν ένα μικρό δάσος στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, αυτό θεωρείται ένδειξη ότι ο Rungholt υπήρξε πράγματι.

Αλλά ένας χάρτης του σχεδιαστή Johannes Meyer από το 1636, μια διαθήκη από το 1345 στην οποία αναφέρεται το Rungholt και μια εμπορική συμφωνία με εμπόρους του Αμβούργου από το 1361 αποδεικνύουν επίσης ότι το Rungholt δεν είναι απλώς ένας μύθος.

Η παλίρροια της καταιγίδας ως τιμωρία για τις στάχτες του Θεού

Τι συνέβη όμως στο θρυλικό νησί; Σύμφωνα με το μύθο, το Rungholt, όπως και η Ατλαντίδα, βυθίστηκε στη θάλασσα όταν η δεύτερη παλίρροια του Marcellus, που ονομάζεται επίσης “grote Mandränke”, έπληξε τον οικισμό το 1362 και παρέσυρε το νησί στη Βόρεια Θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, όμως, αυτό δεν είναι απλώς ένας μύθος, αλλά θεωρείται βέβαιο, όπως γράφει η κρατική πύλη του Σλέσβιχ-Χολστάιν.

Η δεύτερη πλημμύρα του Μάρκελλου συνέβη πράγματι το 1362, και το Rungholt έπεσε θύμα της.

Το τι προκάλεσε την αμείλικτη πλημμύρα δεν είναι σαφές. Στο βιβλίο του “Buch der unheimlichen Orte in Deutschland” (Βιβλίο απόκοσμων τόπων στη Γερμανία), ο ιστορικός Henning Aubel περιγράφει μια ιστορία του 1666 που υποτίθεται ότι απεικονίζει το ακριβές γεγονός:

Σύμφωνα με αυτήν, δύο μεθυσμένοι αγρότες μέθυσαν και ένα γουρούνι και στη συνέχεια κάλεσαν τον ιερέα του νησιού για να δώσει στο ζώο το χρίσμα του αρρώστου.

Όταν ο ιερέας αρνήθηκε, οι αγρότες έριξαν μπύρα πάνω στις σπονδές και τις γκοφρέτες που υποτίθεται ότι αναπαριστούσαν το ψωμί του Μυστικού Δείπνου.

Στη συνέχεια, ο ιερέας λέγεται ότι ζήτησε από τον Θεό να τιμωρήσει τους κατοίκους του Rungholt για τη βλασφημία τους.

Η παλίρροια της καταιγίδας λέγεται τότε ότι σάρωσε το Rungholt αφού ο ιερέας είχε αναζητήσει ασφάλεια. Τώρα το νησί λέγεται ότι στέκεται αλώβητο στο βυθό της Βόρειας Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο πλούτος είχε διαφθείρει τους κατοίκους του Rungholt, τους είχε κάνει εγωιστές και βλάσφημους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η κρατική πύλη του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, είναι πιθανότερο ότι τα αναχώματα του Ρούνγκχολτ ήταν πολύ χαμηλά και δεν άντεξαν το κύμα καταιγίδας.

Το Rungholt αποτελεί πλέον παρελθόν, αλλά οι κυνηγοί θησαυρών συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν απομεινάρια του νησιού στο βυθό της θάλασσας.

Ποτέ δεν βρέθηκαν πλούτη, αλλά αποτυπώματα χαμηλών αναχωμάτων, λέβητες, αυλάκια αρότρου και, το 1880, τα απομεινάρια δύο υδατοσυλλεκτών.

Απομεινάρια της βυθισμένης πόλης θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμα – αυτά φυλάσσονται στο Κρατικό Μουσείο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, στο Nissenhaus στο Husum και στο Rungholtmuseum Pellworm.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.