Νέοι κανόνες και νόμοι για τους οδηγούς: Αυτό θα αλλάξει το 2023

Νέοι κανόνες και νόμοι για τους οδηγούς: Αυτό θα αλλάξει το 2023

Είτε πρόκειται για το αυτοκόλλητο ελέγχου, είτε για τα τροποποιημένα ασφάλιστρα των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων είτε για τις αλλαγές στις κατηγορίες τύπου της ασφάλισης αυτοκινήτου – μπορείτε να μάθετε εδώ τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί τώρα για να ξεκινήσουν το νέο έτος με σιγουριά.

Το έτος πλησιάζει στο τέλος του και μαζί του ορισμένοι κανονισμοί λήγουν, ενώ άλλοι προστίθενται.

Για να διασφαλίσετε ότι θα συνεχίσετε να πηγαίνετε από το Α στο Β με ασφάλεια και δεν θα χάσετε κανένα ασφάλιστρο, σας παρουσιάζουμε συνοπτικά ποια νέα πρότυπα και νόμοι θα ισχύουν για τη γερμανική οδική κυκλοφορία από το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες της Autozeitung.

Φόρος CO2 στη Γερμανία

Στην πραγματικότητα, οι φόροι CO2 για τη βενζίνη και το ντίζελ θα ανέβουν στο επόμενο ακριβότερο επίπεδο το 2023.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί υπερβολικά, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την ετήσια, σταδιακή αύξηση του φόρου CO2 για το 2023.

Για τους αυτοκινητιστές, αυτό σημαίνει ότι οι φόροι δεν θα αυξηθούν από 30 σε 35 ευρώ ανά τόνο CO2 το νέο έτος.

Τα έτη αυτά θα πρέπει να αλλαχθούν οι άδειες οδήγησης

Είτε πρόκειται για γκρίζα άδεια οδήγησης, είτε για ροζ χαρτόνι είτε για πλαστική κάρτα: έως το 2033, κάθε άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί πριν από τις 19 Ιανουαρίου 2013 πρέπει να αλλαχθεί με τη νέα άδεια οδήγησης της ΕΕ.

Εάν η άδεια εκδόθηκε πριν από το 1999, το έτος γέννησης καθορίζει την προθεσμία αλλαγής.

Όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1959 και 1964 έχουν ακόμη προθεσμία μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2023 για να αλλάξουν την άδεια οδήγησης.

Η ημερομηνία έκδοσης αναγράφεται στην εμπρόσθια όψη της άδειας οδήγησης σε μορφή κάρτας στο σημείο 4α.

Για όλες τις άδειες οδήγησης που εκδόθηκαν μετά τις 18 Ιανουαρίου 2013, θα βρείτε ήδη μια ημερομηνία λήξης στο σημείο 4β.

Δείτε επίσης: Σημαντικό: Ποιοι πρέπει να αλλάξουν άδεια οδήγησης στη Γερμανία;

Ακύρωση της πριμοδότησης για τα υβριδικά plug-in E-car στη Γερμανία

Από το 2023, τα plug-in υβριδικά οχήματα δεν θα λαμβάνουν πλέον επιδότηση.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύει μειωμένο ασφάλιστρο για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα: μέχρι την καθαρή τιμή καταλόγου των 40.000 ευρώ, θα υπάρχει επιδότηση 4500 ευρώ από το κράτος και 2250 ευρώ από τον κατασκευαστή.

Η συνολική επιδότηση ανέρχεται σε 6750 ευρώ.

Για καθαρή τιμή καταλόγου έως 65.000 ευρώ, λαμβάνει κανείς 3000 και 1500 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή συνολική επιδότηση 4500 ευρώ.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, μόνο ιδιώτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την επιδότηση των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων.

Νέοι κανόνες και νόμοι για τους οδηγούς: Αυτό θα αλλάξει το 2023
Ακύρωση της πριμοδότησης για τα υβριδικά plug-in E-car στη Γερμανία

Ποσόστωση GHG

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να συνεχίσουν να κερδίζουν χρήματα το 2023 εκδίδοντας ένα πιστοποιητικό CO2 σε εταιρείες που εκπέμπουν υπερβολικά πολύ διοξείδιο του άνθρακα σύμφωνα με την ποσόστωση μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου (ποσόστωση GHG).

Το πιστοποιητικό μπορεί να βγαίνει εκ νέου κάθε χρόνο.

Νέο χρώμα για το αυτοκόλλητο

Χρόνο με το χρόνο, τα αυτοκίνητα πρέπει να πηγαίνουν στο συνεργείο για γενική επιθεώρηση. Το 2023, θα έρθει η σειρά όλων των αυτοκινήτων με ροζ αυτοκόλλητο.

Αφού περάσετε το γενικό έλεγχο, θα λάβετε ένα πορτοκαλί αυτοκόλλητο, το οποίο θα ισχύει μέχρι το 2025.

Δείτε επίσης: Πινακίδες κυκλοφορίας στη Γερμανία: Προϋποθέσεις και κανόνες

Αλλαγές σε τύπους και περιφερειακές κατηγορίες

Περίπου 4,8 εκατομμύρια οδηγοί θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν χρήματα το 2023 λόγω των νέων κατηγοριών ασφάλισης αυτοκινήτου.

Από την άλλη πλευρά, περίπου 8,1 εκατομμύρια θα τοποθετήσουν το αυτοκίνητό τους σε υψηλότερη κατηγορία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Για περίπου 29,3 εκατομμύρια οδηγούς, τίποτα δεν θα αλλάξει σε σχέση με το 2022.

Από το 2023, η περιφερειακή κατηγορία θα αλλάξει για περίπου 10,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε υψηλότερο επίπεδο.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια οδηγοί θα υποβαθμιστούν. 26,8 εκατομμύρια θα παραμείνουν στην ίδια περιφερειακή κατηγορία με το 2022.

Υποχρεωτικές μάσκες στο κουτί πρώτων βοηθειών

Από την 1η Φεβρουαρίου 2022, δύο μάσκες προστασίας (στόματος-μύτης) αποτελούν μέρος του υποχρεωτικού εξοπλισμού του κιτ πρώτων βοηθειών στο αυτοκίνητο.

Όσοι δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με τον νέο κανονισμό έχουν προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 για να μετασκευάσουν το κιβώτιο πρώτων βοηθειών τους.

Νέοι κανόνες και νόμοι για τους οδηγούς: Αυτό θα αλλάξει το 2023
Υποχρεωτικές μάσκες στο κουτί πρώτων βοηθειών στη Γερμανία

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.