Πώς να σχηματίσετε λωρίδα έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία;

Σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης πρέπει να σχηματίζεται λωρίδα έκτακτης ανάγκης και στη Γερμανία.

Αυτό ισχύει επίσης εάν τα οχήματα κινούνται μόνο με ταχύτητα περπατήματος σε αυτοκινητόδρομους ή δρόμους πολλαπλών λωρίδων εκτός κατοικημένων περιοχών.

  • Σχηματίστε λωρίδα έκτακτης ανάγκης μεταξύ της αριστερής λωρίδας και των υπόλοιπων λωρίδων.
  • Η λωρίδα έκτακτης ανάγκης πρέπει να παραμένει ελεύθερη για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.
  • Αυστηρότερες ποινές: υψηλά πρόστιμα, βαθμοί, απαγόρευση οδήγησης

Αυτοκινητόδρομος: Τι ισχύει για 2, 3 ή 4 λωρίδες κυκλοφορίας στη Γερμανία;

Η λωρίδα έκτακτης ανάγκης πρέπει να σχηματίζεται όχι μόνο όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά και όταν η κυκλοφορία αρχίζει να επιβραδύνεται. Αυτό ισχύει για αυτοκινητόδρομους δύο, τριών και τεσσάρων λωρίδων.

Εάν κινείστε στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας, παραχωρείτε αφήστε χώρο στα δεξιά σας. Όποιος κινείται σε μία από τις άλλες λωρίδες κινείται προς τα δεξιά.

Όταν πλησιάζετε σε μποτιλιάρισμα, τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου (αλάρμ) μπορεί να ανάψουν για λίγο για να προειδοποιήσουν τους άλλους.

Νομοθεσία: Πρέπει να σχηματιστούν άμεσα λωρίδες έκτακτης ανάγκης

Το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Oldenburg έχει αποφανθεί σχετικά με το ακριβές χρονικό σημείο κατά το οποίο πρέπει να σχηματίζεται λωρίδα έκτακτης ανάγκης: αμέσως, μόλις επιτευχθεί ταχύτητα βαδίσματος ή η κυκλοφορία σταματήσει (απόφαση στις 20.09.2022 , 2 Ss OWi 137/22).

Ένας αυτοκινητιστής οδηγούσε στη μεσαία λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου τριών λωρίδων όταν η κυκλοφορία σταμάτησε λόγω εργοταξίου. Δεν πήγε δεξιά από την λωρίδα του, όπως έπρεπε, και έτσι μπλόκαρε τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη γνώμη του, η λωρίδα έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε να είχε σχηματιστεί μόνο μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα ακινησίας. Οι δικαστές είδαν τα πράγματα διαφορετικά και ο αυτοκινητιστής έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 230 ευρώ.

Δεδομένου ότι οι κανονισμοί έχουν εν τω μεταξύ αυστηροποιηθεί, ο αυτοκινητιστής θα απειλούνταν επίσης με απαγόρευση οδήγησης, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα.

Μη σχηματισμός λωρίδας έκτακτης ανάγκης: Ποια είναι η απειλή;

Οι οδηγοί που δεν σχηματίζουν λωρίδα έκτακτης ανάγκης αντιμετωπίζουν πρόστιμο 200 ευρώ, δύο βαθμούς στο Φλένσμπουργκ και απαγόρευση οδήγησης για ένα μήνα.

Εάν αυτό προκαλεί παρεμπόδιση, το πρόστιμο θα αυξηθεί από 200 σε 240 ευρώ. Εάν ο οδηγός θέτει σε κίνδυνο άλλους, το πρόστιμο ανέρχεται σε 280 ευρώ, συν δύο βαθμούς και απαγόρευση οδήγησης για ένα μήνα.

*Μπορώ να χρησιμοποιήσω τον παράπλευρο δρόμο στη Γερμανία;

Όχι. Κατ’ αρχήν, ο παράπλευρος δρόμος (η λωρίδα τέρμα δεξιά στον αυτοκινητόδρομο) πρέπει να παραμείνει ελεύθερος.

Εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι όταν η αστυνομία σας ζητά να οδηγήσετε εκεί ή όταν δεν υπάρχει χώρος για να σχηματίσετε λωρίδα διάσωσης χωρίς να οδηγείτε πάνω σε αυτόν. *Δείτε στο τέλος του άρθρου

Επιτρέπεται να οδηγώ στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης;

Όχι. Στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης επιτρέπεται να κινούνται μόνο οχήματα της αστυνομίας και οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Τα βοηθητικά οχήματα είναι, για παράδειγμα, πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα, καθώς και ιατρικά οχήματα και οχήματα ρυμούλκησης.

Εάν κάποιος εισέλθει στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης χωρίς άδεια, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο 240 ευρώ, δύο βαθμούς και απαγόρευση οδήγησης για ένα μήνα.

Εάν αυτό συμβεί και με παρεμπόδιση, είναι 280 ευρώ, δύο βαθμοί και απαγόρευση οδήγησης ενός μηνός- με έκθεση σε κίνδυνο, 300 ευρώ, δύο βαθμοί και απαγόρευση οδήγησης ενός μηνός. Εάν υπάρχει ζημιά σε περιουσία, το πρόστιμο είναι 320 ευρώ, δύο βαθμοί και απαγόρευση οδήγησης ενός μήνα.

Υπάρχουν εξαιρέσεις για τις μοτοσικλέτες;

Όχι. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για τους μοτοσικλετιστές. Δεν επιτρέπεται να οδηγούν μέσα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης ή στον παράδρομο.

* Σημαντική διευκρίνηση

Σε αντίθεση με την Γερμανία, όπου η ΛΕΑ (λωρίδα έκτακτης ανάγκης) σχηματίζεται στο κέντρο του αυτοκινητόδρομου, στην Ελλάδα η ΛΕΑ (λωρίδα έκτακτης ανάγκης) βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου (παράδρομος).

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.