Οδήγηση: 6 γερμανικές πινακίδες που μπερδεύουν τους ξένους

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Οδήγηση: 6 γερμανικές πινακίδες που μπερδεύουν τους ξένους

Παρόλο που πολλές πινακίδες οδικής σήμανσης είναι παγκόσμιες, κάποιες μικρές διαφορές στη Γερμανία μπορεί να σας πιάσουν στα πράσα….

Με τις Autobahns χωρίς περιορισμούς ταχύτητας και την όμορφη ύπαιθρο, η Γερμανία είναι γνωστή ως ένας προορισμός φιλικός προς τον οδηγό.

Όσον αφορά τις οδικές πινακίδες, οι περισσότερες από αυτές που θα βρείτε στη Γερμανία είναι ίδιες ή πολύ παρόμοιες με αυτές που θα βρείτε αλλού στον κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές που είναι εμφανώς διαφορετικές ή που έχουν σημαντικούς κανόνες που συνδέονται με αυτές και δεν είναι πάντα άμεσα εμφανείς.

Ακολουθούν 6 από τις πιο σημαντικές τέτοιες πινακίδες κυκλοφορίας και η σημασία τους. Έναν πλήρη κατάλογο όλων των γερμανικών οδικών σημάτων στα αγγλικά μπορείτε να βρείτε εδώ.

1. Πινακίδα ορίου πόλης/πολιτείας

Η πινακίδα Ortseingangsschild – ή πινακίδα εισόδου σε πόλη – είναι μια κίτρινη πινακίδα με το όνομα μιας πόλης ή ενός χωριού.

Αλλά προσέξτε – αυτή η πινακίδα δεν υπάρχει μόνο για να σας ενημερώνει για το όνομα του χωριού στο οποίο εισέρχεστε.

Σηματοδοτεί επίσης ότι ισχύει πλέον όριο ταχύτητας 50km/h.

2. Πράσινο βέλος στα φανάρια

Αν δεν αναγνωρίσετε αυτή την πινακίδα κυκλοφορίας, μπορεί να βρεθείτε να δέχεστε μερικά θυμωμένα μπιπ από πίσω.

Αυτό συμβαίνει επειδή η μικρή πινακίδα με το πράσινο βέλος σε μαύρο φόντο επιτρέπει τη δεξιά στροφή σε διασταυρώσεις σε πολλά σημεία παρά το κόκκινο φανάρι.

Αυτή η πινακίδα κυκλοφορίας είναι κατάλοιπο της ΛΔΓ και μπήκε στον γερμανικό νόμο για την οδική κυκλοφορία και στην υπόλοιπη Γερμανία το 1994. Βρίσκεται, ωστόσο, ακόμη πιο συχνά στα ανατολικά της χώρας.

3. Ζώνη 30 km/h

Πρόκειται για ένα ακόμη σήμα με κρυφό νόημα. Όταν εισέρχεστε σε μια ζώνη 30 km/h, δεν αρκεί απλώς να κόψετε την ταχύτητά σας: πρέπει επίσης να γνωρίζετε, ότι εντός αυτής της ζώνης, πρέπει να παραχωρείτε προτεραιότητα στην κυκλοφορία που έρχεται από δεξιά, συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων.

Ο συγκεκριμένος κανόνας δεν αναγνωρίζεται πάντα εύκολα, καθώς συχνά δεν υπάρχουν άλλες σημάνσεις που να τον υποδεικνύουν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πινακίδες προτεραιότητας προορίζονται συνήθως για δρόμους με ταχύτερα όρια ταχύτητας.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι εδώ ισχύει ο κανόνας “προτεραιότητα από δεξιά”.

4. Οδός μονής κατεύθυνσης

Η πινακίδα κυκλοφορίας που γράφει Einbahnstraße υποδεικνύει δρόμο μονής κατεύθυνσης και η κατεύθυνση κίνησης υποδεικνύεται από το βέλος της πινακίδας.

5. Πινακίδα εξόδου από την Autobahn

Η πινακίδα που γράφει Ausfahrt υποδεικνύει την έξοδο στον αυτοκινητόδρομο. Η πινακίδα εξόδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός αυτοκινητοδρόμων, αν και τότε αυτές έχουν μαύρα γράμματα σε κίτρινο ή λευκό φόντο.

6. Σταυρός του Αγίου Ανδρέα

Μπροστά από ισόπεδους κόμβους, ο λευκός και κόκκινος σταυρός Andreaskreuz (σταυρός του Αγίου Ανδρέα) σημαίνει: “Τα σιδηροδρομικά οχήματα έχουν προτεραιότητα”.

Σύμφωνα με τον Γερμανικό Κανονισμό Οδικής Κυκλοφορίας (StVO), τα μηχανοκίνητα οχήματα πρέπει να τηρούν απόσταση τουλάχιστον πέντε μέτρων από την πινακίδα εντός κατοικημένων περιοχών, ώστε η πινακίδα να μην καλύπτεται από το όχημα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.