Οι περιοχές με τον καλύτερο αλλά και τον χειρότερο καιρό στη Γερμανία

Είτε είστε λάτρης του ήλιου είτε των πιο δροσερών ημερών, η Γερμανία διαθέτει ένα εκπληκτικά ποικιλόμορφο φάσμα διαφορετικών κλιμάτων για κάθε γούστο. Εμείς τα αναλύουμε για εσάς.

Γενικά, στη Γερμανία επικρατεί κυρίως το τυπικό κλίμα της κεντρικής Ευρώπης. Υπάρχουν όμως παράγοντες, όπως η κοντινή απόσταση από τα βουνά και τη θάλασσα, που προκαλούν σημαντικές περιφερειακές διαφορές στον καιρό.

Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες και χειρότερες περιοχές για τον καιρό στη Γερμανία – ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Τα υποτροπικά νοτιοδυτικά

Μακριά από τη θάλασσα και κοντά στα Βόσγια όρη (Vosges Mountains) στην ανατολική Γαλλία, η νοτιοδυτική Γερμανία απολαμβάνει υγρό, υποτροπικό κλίμα, με ήπιο καιρό όλο το χρόνο.

Τον καλύτερο καιρό μπορείτε να βρείτε στην περιοχή του Άνω Ρήνου, ο οποίος διασχίζει τη βορειοανατολική Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη νοτιοανατολική Ρηνανία-Παλατινάτο και τη νότια Έσση.

Οι υψηλότερες μέσες ετήσιες θερμοκρασίες στη Γερμανία απαντώνται συνήθως σε αυτή την περιοχή, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στη θέση της στην τάφρο του Άνω Ρήνου και στη λεγόμενη Πύλη της Βουργουνδίας, η οποία είναι μια επίπεδη περιοχή ανάμεσα στα Βόσγια όρη και στα Όρη του Γιούρα (Jura Mountains), μέσω της οποίας μπορεί να ρέει ζεστός μεσογειακός αέρας.

Η περιοχή Μπράισγκαου (Breisgau) αυτής της περιοχής αναφέρεται συχνά ως η πύλη της άνοιξης και του καλοκαιριού, επειδή η ανθοφορία των μήλων ξεκινά πρώτα από εδώ και συνεχίζεται βορειότερα κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Ηλιόλουστος παράδεισος στα νησιά της Βαλτικής Θάλασσας

Αν και στη Βαλτική Θάλασσα δεν κάνει σχεδόν ποτέ υπερβολική ζέστη ή υγρασία, τα νησιά σε αυτή την υδάτινη έκταση απολαμβάνουν μεγάλη ηλιοφάνεια.

Με λίγο λιγότερο από 900 ώρες ηλιοφάνειας από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, το νησί Ρύγκεν (Rügen) κατέχει την πρώτη θέση, ακολουθούμενο στενά από το νησί Ούζεντομ (Usedom).

Τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ο αέρας συνήθως ζεσταίνεται στους 22 βαθμούς Κελσίου και σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους 25 C, λόγω της συνεχούς θαλάσσιας αύρας η οποία διατηρεί τις θερμοκρασίες σχετικά δροσερές.

Ωστόσο, η άφθονη ηλιοφάνεια διατηρεί μια ζεστή αίσθηση για τους παραθεριστές.

Η θερμοκρασία της θάλασσας εδώ δεν είναι ακριβώς μεσογειακή, και τον Ιούλιο μπορείτε να περιμένετε μια μέση θερμοκρασία 17-18C, η οποία πέφτει κάτω από το όριο των 15C και πάλι από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Βροχερές περιοχές γύρω από τις Άλπεις και τον Μέλανα Δρυμό

Η περιοχή γύρω από τις Άλπεις παρουσιάζει συνήθως το υψηλότερο επίπεδο βροχοπτώσεων στη Γερμανία, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η περιοχή αυτή καλύπτει τη νότια Βαυαρία και τον Μέλανα Δρυμό στη νοτιοδυτική Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης βρίσκεται τακτικά στην κορυφή των διαγραμμάτων με τις υψηλότερες ετήσιες βροχοπτώσεις και, το 2021, είχε το υψηλότερο μέσο επίπεδο βροχόπτωσης για το έτος, με 980,9 mm.

Συγκριτικά, το μικρότερο ύψος βροχόπτωσης στη χώρα για το 2021 σημειώθηκε στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, το οποίο ανήλθε σε 582,4 χιλιοστά.

Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, πλήττεται επίσης τακτικά από ισχυρές καλοκαιρινές καταιγίδες, αλλά η περιοχή έχει επίσης μεγάλη ηλιοφάνεια.

Βροχερές περιοχές γύρω από τις Άλπεις και τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία| By RudyBalasko

Αναπάντεχα χαμηλές θερμοκρασίες (υπό το μηδέν) στη Σαξονία

Όπως είναι αναμενόμενο, ένα από τα πιο κρύα μέρη της Γερμανίας είναι και το πιο ψηλό.

Στα 2962 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η λεγόμενη Τσούγκσπιτσε (Zugspitze) -που σημαίνει κυριολεκτικά κορυφή του τρένου- είναι η ψηλότερη βουνοκορφή της Γερμανίας και βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιοχή Γκάρμις-Παρτενκίρχεν (Garmisch-Partenkirchen) στη Βαυαρία.

Η θερμοκρασία στην κορυφή πέφτει τακτικά κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο βουνό ήταν -35,6C τον Φεβρουάριο του 1940.

Αλλά ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι ένα από τα σημεία της Γερμανίας που σπάνε τακτικά ρεκόρ ψύχους είναι το χωριό Kühnhaide στη Σαξονία.

Λόγω της θέσης του σε μια βυθισμένη περιοχή γης που περιβάλλεται από ψηλότερα δάση, ο κρύος αέρας μπορεί να συσσωρευτεί τις καθαρές, απάνεμες νύχτες και οι θερμοκρασίες το χειμώνα συχνά ξεπερνούν τους -20C.

Τον χειμώνα του 2011 με 2012, το χωριό κατέγραψε μια ανατριχιαστική θερμοκρασία της τάξεως των -34,4 βαθμών και τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν η πιο κρύα περιοχή της Γερμανίας, όταν η θερμοκρασία έφτασε τους -28,2C.

Το “ευχάριστο” Βερολίνο

Με μέση ετήσια θερμοκρασία περίπου 13C, η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι μία από τις θερμότερες πόλεις της χώρας.

Οι έντονα δομημένες περιοχές της πόλης επηρεάζουν το κλίμα και δημιουργούν θερμικές νησίδες στο εσωτερικό της πόλης, γεγονός που καθιστά το Βερολίνο αισθητά θερμότερο και συνήθως ξηρότερο από τις γύρω περιοχές του Βρανδεμβούργου και του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.

Είναι πιο πιθανό να συναντήσετε καλό καιρό στην πρωτεύουσα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, όταν η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 βαθμών.

Τι γίνεται με τον καιρό σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας;

Το Αμβούργο, στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας, έχει συνήθως ήπιο και εύκρατο καιρό, με ευχάριστο αεράκι ακόμη και το κατακαλόκαιρο.

Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις στο Αμβούργο είναι υψηλές, με μέσο όρο 133 βροχερές ημέρες το χρόνο.

Στη Φρανκφούρτη, τα καλοκαίρια είναι συνήθως ευχάριστα, ενώ οι χειμώνες είναι πολύ ψυχροί και θυελλώδεις, και τείνει να έχει συννεφιά όλο το χρόνο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η θερμοκρασία κυμαίνεται συνήθως μεταξύ -1C και 25C και σπάνια πέφτει κάτω από τους -8C ή πάνω από τους 31C.

Η Κολωνία και το κοντινό Ντίσελντορφ έχουν το λεγόμενο “ωκεάνιο κλίμα”, δηλαδή είναι δύο από τις θερμότερες πόλεις της Γερμανίας, με σχετικά ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.

Και στις δύο πόλεις, η μέση θερμοκρασία για τον Ιούλιο είναι 24C και μόνο 6C τον Φεβρουάριο.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.