Ενιαίο ενεργειακό επίδομα στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Τα ακριβά καύσιμα έχουν γίνει οικονομικό βάρος για πολλούς ανθρώπους. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το φαινόμενο είναι το λεγόμενο κατ’ αποκοπή επίδομα ενέργειας – αυτό σημαίνει: εφάπαξ πληρωμή 300 ευρώ για άτομα που έχουν κερδοφόρα απασχόληση. Τα πιο σημαντικά στοιχεία με μια ματιά.

Σε λίγες εβδομάδες, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα λάβουν ή θα πιστωθούν με το λεγόμενο κατ’ αποκοπήν επίδομα ενέργειας.

Αποτελεί μέρος του πακέτου ανακούφισης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τους καταναλωτές, επειδή οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί τόσο απότομα.

300 ευρώ κατ’ αποκοπήν ενεργειακό επίδομα για κάθε εργαζόμενο στη Γερμανία

Πρόκειται για 300 ευρώ για όλους σχεδόν όσους εργάζονται στη Γερμανία. Τα χρήματα αυτά πρόκειται να καταβληθούν για να “ανακουφίσουν τα τμήματα εκείνα του πληθυσμού που συνήθως επιβαρύνονται με έξοδα ταξιδιού σε σχέση με τη δημιουργία εισοδήματος”, όπως το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών το θέτει κάπως αδέξια. Αυτό θα μπορούσε να συνοψιστεί ως ένα επιπλέον επίδομα μετακίνησης προς την εργασία.

Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι επαγγελματίες που έχουν εισόδημα από τη γεωργία και τη δασοκομία, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι αυτοαπασχολούμενοι ή έχουν εισόδημα ως μισθωτοί.

Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα λάβουν το επίδομα ενέργειας με τους μισθούς τους

Προς το παρόν, οι εκάστοτε εργοδότες πρέπει να το καταβάλουν με τους μισθούς για τον Σεπτέμβριο – στη συνέχεια θα το λάβουν πίσω από το κράτος.

Οι δικαιούχοι πρέπει να πληρώνουν φόρο για τα χρήματα, αλλά δεν χρειάζεται να πληρώνουν κοινωνική ασφάλιση. Ισχύει ο προσωπικός φορολογικός συντελεστής.

Και όσοι έχουν πολλές δουλειές παίρνουν τα χρήματά τους από τον κύριο εργοδότη.

Από εκπαιδευόμενους έως εργαζόμενους φοιτητές – όλοι συμπεριλαμβάνονται

Η ομάδα των δικαιούχων είναι μεγάλη. Πέρα από τους κλασικούς μισθωτούς και δημόσιους υπαλλήλους, περιλαμβάνει επίσης τους ασκούμενους, τους εργαζόμενους φοιτητές, τους φοιτητές που κάνουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση, τους εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο, τους εργαζόμενους βραχείας απασχόλησης, τους εργαζόμενους που βρίσκονται στη φάση μερικής συνταξιοδότησης, τους συμμετέχοντες στην ομοσπονδιακή εθελοντική υπηρεσία ή στην εθελοντική υπηρεσία νέων, καθώς και τους εθελοντές που λαμβάνουν αφορολόγητο μισθό.

Και στους δικαιούχους του κατ’ αποκοπήν ενεργειακού επιδόματος περιλαμβάνονται επίσης όσοι λαμβάνουν παροχές αντικατάστασης μισθού, όπως γονικές παροχές ή παροχές μητρότητας, και έχουν σύμβαση εργασίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η μόνη άλλη προϋπόθεση είναι η διαμονή στη Γερμανία.

Επισημαίνεται ρητά ότι οι συμβάσεις εργασίας pro-forma για τη λήψη των 300 ευρώ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει εικονικές συμβάσεις, για παράδειγμα μεταξύ συγγενών. Εδώ απειλούν επίσης ποινικές συνέπειες για απάτη.

Τι γίνεται με τους μισθωτούς χωρίς εργοδότη στη Γερμανία;

Αναλυτικότερα, το εφάπαξ ποσό της τιμής της ενέργειας εγείρει πολλά ερωτήματα, για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος δεν εργάζεται καθόλου τον Σεπτέμβριο – αλλά κατά τα άλλα σίγουρα κερδίζει ή έχει κερδίσει εισόδημα κάποια στιγμή το 2022.

Στη συνέχεια, τα 300 ευρώ διεκπεραιώνονται μέσω της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που τα χρήματα δεν καταβάλλονται από τον εργοδότη.

Στην περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων ή των εμπόρων – οι οποίοι, ως γνωστόν, δεν έχουν εργοδότη – ο κατ’ αποκοπήν ενεργειακός φόρος διεκπεραιώνεται μέσω της προκαταβολής φόρου για το τρίτο τρίμηνο. Το ποσό αυτό μειώνεται αναλόγως.

Οι συνταξιούχοι μένουν με άδεια χέρια όσον αφορά το κατ’ αποκοπήν ενεργειακό επίδομα

Οι συνταξιούχοι δε θα λάβουν το κατ’ αποκοπήν ενεργειακό επίδομα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν πλέον τυπικά έξοδα ταξιδιού που σχετίζονται με το εισόδημά τους, όπως εξηγεί το Υπουργείο Οικονομικών.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.