Ποια γερμανική ασφάλιση χρειάζεστε για ατυχήματα;

Γεώργιος Σαμαρίδης

Updated on:

Ποια γερμανική ασφάλιση χρειάζεστε για ατυχήματα;

Ενώ η γερμανική ασφάλιση υγείας θα πληρώσει τις ιατρικές θεραπείες σας σε περίπτωση ατυχήματος, ενδέχεται να μην καλυφθούν διάφορα άλλα έξοδα. Σε αυτό το σημείο μπορεί να βοηθήσει η “Unfallversicherung” – ή ασφάλιση ατυχήματος.

Η άλλη πλευρά της ύπαρξης τόσων πολλών τύπων πιθανών ασφαλίσεων σε μια χώρα που αποφεύγει τον κίνδυνο όπως η Γερμανία είναι ότι μπορεί να είναι περίπλοκο να καταλάβετε τι καλύπτεται και πότε.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε ένα ατύχημα που σας καθιστά ανίκανους να εργαστείτε – είτε προσωρινά είτε μόνιμα.

Εάν εργάζεστε στη Γερμανία και καλύπτεστε μέσω ενός δημόσιου ασφαλιστικού φορέα όπως η TK ή η AoK, συνήθως είστε ήδη καλυμμένοι για τυχόν ατυχήματα που μπορεί να συμβούν κατά την άσκηση των καθηκόντων σας.

Εκτός από τον ασφαλιστή υγείας σας, ο εργοδότης σας θα πρέπει επίσης συνήθως να διαθέτει ασφάλιση ατυχήματος που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους εάν τους συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Αυτή η ασφάλιση καλύπτει συνήθως τους εργαζόμενους και κατά τη διαδρομή τους προς και από την εργασία τους – με κάλυψη που διαρκεί από τη στιγμή που φεύγουν από το σπίτι τους για την εργασία τους έως τη στιγμή που επιστρέφουν.

Αυτή η επαγγελματική ασφάλιση καλύπτει επίσης συνήθως και τις ασθένειες στον χώρο εργασίας, εφόσον υπάρχουν.

Τι συμβαίνει όμως αν έχετε ένα ατύχημα στον ιδιωτικό σας χρόνο, και συνεπώς δεν καλύπτεται από την ασφάλιση που σχετίζεται με τον χώρο εργασίας σας;

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που οδηγούν πολύ εκτός εργασίας ή συμμετέχουν σε ακραία αθλήματα.

Εάν συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα, η ασφάλειά σας θα καλύψει τις ιατρικές θεραπείες που χρειάζεστε για τους οξείς τραυματισμούς.

Αλλά μπορεί να καταλήξετε να επιβαρυνθείτε με άλλα έξοδα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάγκη να καταστήσετε το σπίτι σας προσβάσιμο ή πληρωμές επιδομάτων αν το ατύχημα αναμένεται να σας αφήσει εκτός εργασίας, είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε ακόμη και μόνιμα.

Εάν μείνετε ανίκανοι να εργαστείτε, η ιδιωτική ασφάλιση ατυχήματος θα σας καταβάλλει συνήθως ημερήσια αποζημίωση, ώστε να συνεχίσετε να συντηρείτε οικονομικά τον εαυτό σας.

Εάν μείνετε μόνιμα ανίκανοι για εργασία, θα λάβετε συνήθως επίδομα αναπηρίας.

Ανάλογα με το τι περιλαμβάνει το ατύχημα, μπορεί επίσης να επιβαρυνθείτε με το κόστος των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ή ακόμη και της πλαστικής ή οδοντιατρικής χειρουργικής.

Η ιδιωτική ασφάλιση ατυχήματος – ή Unfallversicherung – μπορεί να αναλάβει να καλύψει αυτά τα έξοδα, εφόσον έχετε συνάψει συμβόλαιο.

Εάν τυχόν πεθάνετε από το ατύχημα, θα καταβάλει επίσης ένα επίδομα θανάτου στους οικείους σας για να βοηθήσει, για παράδειγμα, στη χρηματοδότηση των εξόδων κηδείας.

Τι γίνεται αν δεν μπορώ να εργαστώ λόγω ασθένειας και όχι λόγω ατυχήματος στη Γερμανία;

Μια πιο ολοκληρωμένη -και συνήθως ακριβότερη- εκδοχή της ασφάλισης ατυχήματος είναι η Berufsunfähigkeitversicherung, η οποία αντικαθιστά το εισόδημα κάποιου που καθίσταται εντελώς ανίκανος να ασκήσει το επάγγελμά του.

Άτομα που ασκούν επαγγέλματα υψηλότερου κινδύνου, όπως οικοδόμοι ή γιατροί, μπορεί να έχουν αυτό το είδος ασφάλισης.

Εάν καταστούν ανίκανοι να εργαστούν πλέον, η ασφάλιση αυτή θα καταβάλλει τους μισθούς τους μέχρι να φτάσουν στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, αυτό το είδος ασφάλισης καλύπτει επίσης κάποιον σε περίπτωση που καταστεί ανίκανος να εργαστεί λόγω ασθένειας, καθώς και λόγω ατυχήματος.

Η ασφάλιση ατυχημάτων, αντίθετα, θα καταβάλει ημερήσια επιδόματα ή παροχές αναπηρίας μόνο εάν καταστείτε ανίκανος για εργασία λόγω ατυχήματος και όχι λόγω ασθένειας.

Αν και η Berufsunfähigkeitversicherung είναι πιο ολοκληρωμένη, είναι επίσης πολύ πιο ακριβή.

Είναι δύσκολο να βρείτε ασφάλιστρο με λιγότερα από περίπου 25 ευρώ το μήνα και τα ποσοστά αναπλήρωσης εισοδήματος είναι πολύ χαμηλά.

Τα συμβόλαια με υψηλότερα ποσοστά αποζημίωσης σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εργαστείτε πλέον, μπορεί να σας κοστίσουν πάνω από 100 € το μήνα.

Αντίθετα, πολλά προγράμματα ασφάλισης ατυχημάτων διατίθενται με βασικό κόστος περίπου 9,50 € το μήνα.

Πολλά πιο ολοκληρωμένα προγράμματα με υψηλό βαθμό προστασίας είναι διαθέσιμα για 15€-20€ το μήνα.

Χρειάζεστε βοήθεια στο να επιλέξετε τον κατάλληλο Έλληνα ασφαλιστή; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@grland.info

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.