Τζίρος εκατομμυρίων από τη φυλακή στη Γερμανία

Newsroom

Τζίρος εκατομμυρίων από τη φυλακή στη Γερμανία

Το διαδικτυακό “Μαγαζί της Στενής” προσφέρει τεράστια ποικιλία προϊόντων, κάνοντας τζίρο εκατομμυρίων. Και προετοιμάζει τους κρατούμενους για την κοινωνική τους επανένταξη.

Από κρεμαστά κουκουνάρια στα 17,60 ευρώ μέχρι χρωματιστές τσόχινες παντόφλες από τη σειρά “Ferdi” στα 21 ευρώ και ένα καροτσάκι αρχειοθέτησης φακέλων στα 365 ευρώ: ένας ειδικός διαδικτυακός λιανοπωλητής που προσφέρει μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Αλλά ποιοι είναι οι προμηθευτές; 28 φυλακές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται υπό την εποπτεία του τοπικού Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Γι’ αυτό και το ηλεκτρονικό κατάστημα ονομάζεται Knastladen.de, “Μαγαζί της Στενής” θα το λέγαμε στα ελληνικά.

Με περισσότερα από 1.500 προϊόντα, το κατάστημα των φυλακών έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό άκρως αξιοπρεπές για μια κρατική επιχείρηση, που μάλιστα έχει σταθερά αυξανόμενη ζήτηση.

Κατά μέσο όρο, λέει ο Μάουριτς Στάινεμπαχ, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Κρατικών Φυλακών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, «περισσότερα από 3.000 είδη παραγγέλλονται από το κατάστημα των φυλακών κάθε μήνα».

Συμπαραγωγή κρατουμένων και φρουρών

Όπως εξηγεί ο Στάινεμπαχ, με αυτόν τον τρόπο προωθείται και ο θεμελιώδης στόχος της φυλακής να «διδάξει και να προωθήσει τις δεξιότητες των κρατουμένων για κερδοφόρα απασχόληση μετά την αποφυλάκιση, μέσω της εκπαίδευσης και της περαιτέρω κατάρτισης».

Στην εργασιοθεραπεία, οι κρατούμενοι μαθαίνουν πώς να σχεδιάζουν από κοινού και πώς να εργάζονται με διαφορετικά υλικά, εργαλεία και μηχανήματα.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη μεγάλη ποικιλία προϊόντων, η οποία, όπως λέει ο Στάινεμπαχ, «αναπτύσσεται από τους κρατουμένους και το προσωπικό».

Το σωφρονιστικό ίδρυμα Βίλιχ προσφέρει έναν ξύλινο κουνιστό ελέφαντα που ονομάζεται Fridolin για 93 ευρώ, ενώ οι κρατούμενοι στο εργαστήριο του σωφρονιστικού ιδρύματος Ρέμσαϊντ επικεντρώνονται στον ανοξείδωτο χάλυβα, κατασκευάζοντας, για παράδειγμα, ένα παγκάκι κήπου με πλάτη στην τιμή των 790 ευρώ, το οποίο, παρά την υψηλή τιμή του, έχει πωληθεί περισσότερες από 100 φορές ή ένα ποδοσφαιράκι-τραπέζι στα 498 ευρώ, το οποίο εξαντλήθηκε.

Μεγάλη ποικιλία προϊόντων

Πάνω στην έναρξη της εποχής της κηπουρικής, τα προϊόντα της κατηγορίας μπάρμπεκιου έχουν μεγάλη ζήτηση, περιλαμβάνοντας από λαβίδες με το έμβλημα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέχρι ποδιές για τους ψήστες από «αυθεντικό ύφασμα φυλακής» και ψησταριές, αλλά και πολλά είδη για ζώα, όπως ταΐστρες πουλιών, σπιτάκια για ινδικά χοιρίδια και παιχνίδια για σκύλους.

Είτε παραγγείλετε έναν ανοξείδωτο κάδο απορριμμάτων από 1.500 ευρώ και πάνω, είτε μια μεταλλική θήκη για λάστιχο στα 49,90 ευρώ ή ένα ξύλινο παζλ της Γερμανίας στα 12,50 ευρώ, τα προϊόντα, η επιχείρηση και ο εφοδιασμός ελέγχονται στο κέντρο διαχείρισης που εδρεύει στη φυλακή του Κάστροπ-Ράουξελ.

Ειδικές παραγγελίες; Κανένα πρόβλημα!

Παρεμπιπτόντως, οι τεχνικά ικανοί «υπάλληλοι» που εκτίνουν την ποινή τους στα σωφρονιστικά ιδρύματα εξυπηρετούν και ειδικές παραγγελίες, όπως λέει ο Μάουριτς Στάινεμπαχ.

«Μπορείτε να παραγγείλετε προϊόντα κάθε είδους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση service@knastladen.de, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένων διαστάσεων έπιπλα.

Η επιχείρηση πηγαίνει εξαιρετικά και το Knastladen.de μπορεί να αυξάνει την πελατεία του, δίχως να συμμετέχει σε εμπορικές εκθέσεις και δημόσιες εκδηλώσεις.

«Λόγω αυτού, η καλύτερη διαφήμιση εξακολουθεί να είναι οι πολυάριθμοι ικανοποιημένοι πελάτες». Επιπλέον, πολλοί κρατούμενοι κερδίζουν με αυτόν τον τρόπο και μία αναγνώριση για τη δουλειά τους.

Πάντως, το ύψος της αμοιβής των κρατουμένων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν εξαρτάται από το εάν εργάζονται στο κατάστημα των φυλακών.

«Το ποσό της αμοιβής κατατάσσεται αναλόγως με την απόδοση των κρατουμένων και το είδος της εργασίας.

Στο μεσαίο επίπεδο αμοιβών, ένας κρατούμενος μπορεί να κερδίζει ένα βασικό μηνιαίο μισθό περίπου 300 ευρώ».

Εντός των τειχών της φυλακής, οι κανόνες της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς δεν ισχύουν. Αλλά οι προσωρινά κρατούμενοι μπορούν να προετοιμαστούν ακόμη και για αυτούς τους κανόνες πριν από την αποφυλάκισή τους.

Πηγή: Γιώργος Πασσάς | DW

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης