Ποιο πόσο είναι το κατάλληλο να δώσετε για φιλοδώρημα;

Είναι οι Γερμανοί τσιγκούνηδες στο φιλοδώρημα;

Μετά από μια επίσκεψη σε ένα εστιατόριο, συχνά αναρωτιέστε πόσο πρέπει να δώσετε φιλοδώρημα. Οι απόψεις εδώ διαφέρουν πολύ – υπάρχουν κατευθυντήριες τιμές;

  • Κατ’ αρχήν, το φιλοδώρημα αποτελεί αναγνώριση της καλής εξυπηρέτησης.
  • Για παράδειγμα, δίνετε φιλοδώρημα στα εστιατόρια, στους οδηγούς ταξί, στους κομμωτές, στις καθαρίστριες και στους τεχνίτες.
  • Το ποσό που είναι “φυσιολογικό” εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χώρα στην οποία διαμένετε.

Δίνετε καθόλου φιλοδώρημα στη Γερμανία; Πόσο είναι το κατάλληλο φιλοδώρημα; Πώς παραδίδετε το φιλοδώρημα; Ερωτήσεις επί ερωτήσεων – αλλά το ακόλουθο άρθρο παρέχει μια επισκόπηση των σημαντικότερων απαντήσεων.

Ποσοστό ή σταθερό ποσό: Πόσο πρέπει να δίνετε φιλοδώρημα;

Το φιλοδώρημα βασίζεται πάντα στην εθελοντικότητα. Κανείς δεν αναγκάζεται να δώσει φιλοδώρημα. Το φιλοδώρημα είναι ένας τρόπος αναγνώρισης της καλής εξυπηρέτησης και έκφρασης της ικανοποίησης.

Φυσικά, δεν θέλετε να φανείτε αλαζόνες όταν δίνετε φιλοδώρημα. Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν θέλει να θεωρηθεί τσιγκούνης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα βρείτε εδώ οδηγίες. Το αν πρόκειται για ένα ποσοστό ή ένα σταθερό ποσό εξαρτάται από τον κλάδο και το επάγγελμα. Τα κατ’ αποκοπήν ποσοστά δεν είναι δυνατά εδώ.

Φιλοδώρημα (πουρμπουάρ) στη Γερμανία

Φυσικά, το πρώτο ερώτημα είναι σε ποιον πρέπει να δώσετε φιλοδώρημα. Βασικά, θα πρέπει πάντα να δίνετε φιλοδώρημα στο πρόσωπο που παρέχει μια υπηρεσία.

Αυτό ισχύει για το προσωπικό εξυπηρέτησης σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, οδηγούς ταξί, κομμωτές, καθαριστές ή τεχνίτες. Σε παμπ ή εστιατόρια με αυτοεξυπηρέτηση, από την άλλη πλευρά, το φιλοδώρημα είναι μάλλον ασυνήθιστο.

Κατά κανόνα, δεν δίνεται φιλοδώρημα σε άτομα που παρέχουν μια τακτική υπηρεσία, όπως οι πωλητές, οι κούριερ, οι ταχυδρόμοι ή οι συλλέκτες σκουπιδιών.

Φυσικά, μπορείτε πάντα να ευχαριστείτε τους ανθρώπους και να τους δίνετε μικρά δώρα τα Χριστούγεννα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Ποιο πόσο είναι το κατάλληλο να δώσετε για φιλοδώρημα;
Φιλοδώρημα (πουρμπουάρ) στη Γερμανία

Με αυτές τις συμβουλές, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος όταν δίνετε φιλοδώρημα:

Φιλοδωρήματα για διαδρομές με ταξί

Για τους οδηγούς ταξί, συνιστάται ένα φιλοδώρημα δέκα τοις εκατό. Συχνά τα ποσά απλώς στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω.

Πόσο πρέπει να δίνω φιλοδώρημα σε ένα εστιατόριο;

Σε ένα εστιατόριο, συνιστάται επίσης το δέκα τοις εκατό του συνολικού λογαριασμού, αλλά για εκατό ευρώ αρκεί το πέντε τοις εκατό.

Φιλοδώρημα στη γκαρνταρόμπα

Μπορείτε να δίνετε φιλοδώρημα 50 λεπτών ή ενός ευρώ. Εξάλλου, η εξυπηρέτηση και τα φιλοδωρήματα πρέπει να είναι πάντα ανάλογα μεταξύ τους.

Πόσο πρέπει να δίνω φιλοδώρημα για την εξυπηρέτηση στο ξενοδοχείο;

Το προσωπικό που ταξινομεί τις βαλίτσες σας στο ξενοδοχείο λαμβάνει ένα έως δύο ευρώ, η υπηρεσία δωματίου από δύο έως πέντε ευρώ και η καμαριέρα ένα έως δύο ευρώ καθημερινά.

Φιλοδωρήματα στα αεροπλάνα

Το φιλοδώρημα δεν συνηθίζεται στα αεροπλάνα. Οι αεροσυνοδοί συχνά δεν επιτρέπεται να δέχονται καθόλου φιλοδωρήματα.

Πόσο πρέπει να δίνω φιλοδώρημα στον κομμωτή;

Οι κομμωτές πρέπει να λαμβάνουν φιλοδώρημα μεταξύ πέντε και δέκα τοις εκατό. Το ίδιο ισχύει και για τα ινστιτούτα αισθητικής.

Φιλοδωρήματα για τεχνίτες

Στη Γερμανία, ένα φιλοδώρημα πέντε έως δέκα τοις εκατό είναι κατάλληλο για μικρές εργασίες και λίγο περισσότερο για εκτεταμένα ή μεγάλα έργα.

Ανάλογα με το πόσοι τεχνίτες εμπλέκονται, μπορείτε να δώσετε στους σκληρά εργαζόμενους τεχνίτες μεταξύ δεκαπέντε και πενήντα ευρώ ως εκτίμηση στο τέλος της υπηρεσίας τους.

Φιλοδωρήματα κατά την πληρωμή με κάρτα

Εάν πληρώσετε με πιστωτική κάρτα, μπορείτε είτε να προσθέσετε το φιλοδώρημα στη συνολική τιμή είτε να το δώσετε σε μετρητά.

Συνιστάται το τελευταίο, διότι το φιλοδώρημα είναι τότε πιο προσωπικό και δεύτερον, αποφεύγονται οι κρατήσεις από την εταιρεία πιστωτικών καρτών, οι οποίες διαφορετικά θα μείωναν το φιλοδώρημα.

Ωστόσο, το φιλοδώρημα με πιστωτική κάρτα εξακολουθεί να είναι καλύτερο από το να μην δίνετε καθόλου φιλοδώρημα.

Ψηφιακές πληρωμές: Καταργούνται τα μετρητά στη Γερμανία;
Φιλοδωρήματα κατά την πληρωμή με κάρτα

Είναι το φιλοδώρημα αφορολόγητο;

Στη Γερμανία, το φιλοδώρημα είναι αφορολόγητο από τη στιγμή που σχετίζεται με την εργασία που παρέχουν οι εργαζόμενοι.

Αυτό το καθιστά έναν από τους λίγους τομείς της ζωής στους οποίους οι φορολογικές αρχές δεν έχουν δεύτερο λόγο.

Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για εθελοντικές υπηρεσίες, ως έκφραση ικανοποίησης.

Σημαντικό να γνωρίζετε: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν επίσης να λαμβάνουν αφορολόγητα φιλοδωρήματα.

Πρέπει να δίνετε φιλοδώρημα αν δεν είστε ικανοποιημένοι με την υπηρεσία;

Οι απόψεις διίστανται ευρέως σε αυτό το θέμα. Ενώ κάποιοι λένε ότι πρέπει πάντα να δίνετε φιλοδώρημα, άλλοι πελάτες δίνουν φιλοδώρημα μόνο αν είναι ικανοποιημένοι με την υπηρεσία.

Εδώ, ο καθένας θα πρέπει να ακούει το ένστικτό του και να αποφασίζει πότε θα δώσει φιλοδώρημα ή όχι.

Φιλοδωρήματα σε κρουαζιέρες

Σε ένα κρουαζιερόπλοιο υπάρχουν πολυάριθμες υπηρεσίες, όπως καμαρότοι, σερβιτόροι, βοηθοί καμπίνας ή μάγειρες.

Όλες οι επαγγελματικές ομάδες φροντίζουν για την ευημερία των επισκεπτών, επομένως το φιλοδώρημα είναι επίσης σημαντικό ζήτημα στα κρουαζιερόπλοια.

Φιλοδωρήματα στις διακοπές

Δίνετε φιλοδώρημα ως προσωπική χειρονομία με λόγια ευγνωμοσύνης ή προτιμάτε να το κάνετε κρυφά και διακριτικά;

Σε δημοφιλείς χώρες διακοπών, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος ή η Ελλάδα, είναι επιθυμητή η άμεση παράδοση, ενώ στη Γαλλία, την Ισπανία ή τις ΗΠΑ τα χρήματα αφήνονται στο τραπέζι.

Αν θέλετε να καταθέσετε το φιλοδώρημα στο ξενοδοχείο, είναι προτιμότερο να το βάλετε στο μαξιλάρι σας. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται αμέσως αντιληπτό στο προσωπικό εξυπηρέτησης ότι τα χρήματα προορίζονταν γι’ αυτούς και δεν τα άφησαν απλώς στο τραπέζι.

Φιλοδωρήματα: Αυτό ισχύει στο εξωτερικό…

Αυστρία: Εδώ μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές για το φιλοδώρημα στη Γερμανία.

Τουρκία, Αίγυπτος, Μαρόκο και Ελλάδα: Το δέκα τοις εκατό του λογαριασμού θεωρείται και εδώ κατάλληλο. Το φιλοδώρημα είναι σταθερός κανόνας σε αυτές τις χώρες.

Ιταλία: Στην Ιταλία, το φιλοδώρημα δεν συνηθίζεται παντού. Η εξυπηρέτηση μερικές φορές συμπεριλαμβάνεται, πράγμα που σημαίνει “servizio compreso”. Στα εστιατόρια, συχνά χρεώνεται ένα μικρό ποσό για το στρώσιμο του τραπεζιού, το “coperto”. Αν όχι, θα είστε ευχαριστημένοι με δέκα τοις εκατό και εδώ.

Σκανδιναβία: Το φιλοδώρημα δεν είναι πραγματικά συνηθισμένο εδώ, αλλά το ποσό του τιμολογίου συχνά στρογγυλοποιείται προς τα πάνω.

Ισπανία και Πορτογαλία: Το δέκα τοις εκατό είναι κατάλληλο στα εστιατόρια και για άλλες υπηρεσίες.

Γαλλία: Στη Γαλλία, οι σερβιτόροι χαίρονται να λαμβάνουν φιλοδώρημα μεταξύ δέκα και δεκαπέντε τοις εκατό. Το “pourboire” πρέπει να αφήνεται στο τραπέζι μετά την αποχώρηση από το εστιατόριο. Η στρογγυλοποίηση του λογαριασμού και η προσωπική παράδοση των χρημάτων θα προκαλέσει σύγχυση στον σερβιτόρο.

Κροατία: Και εδώ τα μετρητά πρέπει να αφήνονται στο τραπέζι, αν η εξυπηρέτηση στο εστιατόριο ήταν καλή. Το δέκα τοις εκατό του λογαριασμού είναι ένας καλός οδηγός.

Μεγάλη Βρετανία: Ένα “φιλοδώρημα” της τάξης του δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό είναι ακριβώς το σωστό. Εάν το εστιατόριο περιλαμβάνει ήδη χρέωση για το σέρβις, δεν χρειάζεται επιπλέον φιλοδώρημα.

ΗΠΑ και Καναδάς: Το προσωπικό εξυπηρέτησης εξαρτάται από τα φιλοδωρήματά του, καθώς συνήθως κερδίζει μόνο έναν χαμηλό βασικό μισθό. Συνήθως, το 15 έως 20 τοις εκατό είναι το κατάλληλο, εάν δεν έχει ήδη γίνει χρέωση σερβιρίσματος.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ειδικά στο Ντουμπάι, ένα φιλοδώρημα περίπου 15 τοις εκατό είναι σχεδόν αναμενόμενο, αυτό ισχύει για παράδειγμα για το τέλος εξυπηρέτησης στο ξενοδοχείο ή το εστιατόριο.

Ταϊλάνδη: Στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό, τουλάχιστον 10 μπατ, το ισοδύναμο των 25 λεπτών, θεωρείται κατάλληλο φιλοδώρημα σε ένα εστιατόριο. Λιγότερο θεωρείται αγένεια στην Ταϊλάνδη. Σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί τουρίστες, ωστόσο, οι ντόπιοι είναι επίσης ευτυχείς να λαμβάνουν περισσότερα φιλοδωρήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προσδοκίες συχνά προσαρμόζονται γρήγορα στον τρόπο με τον οποίο φέρονται στους τουρίστες.

Κίνα, Βιετνάμ, Ιαπωνία και Μαλαισία: Το φιλοδώρημα δεν συνηθίζεται σε πολλές ασιατικές χώρες. Στην Ιαπωνία, το παραδοσιακό φιλοδώρημα υποτίθεται μάλιστα ότι πρέπει να καταργείται. Αλλά ακόμη και στο Βιετνάμ, την Κίνα και τη Μαλαισία δεν απαιτείται το τυπικό δέκα τοις εκατό. Στις τουριστικές περιοχές, ωστόσο, αυτό συχνά μοιάζει διαφορετικό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.