Ποιοι είναι οι Ορθόδοξοι Άγιοι της Αγάπης που εορτάζουν 13 Φεβρουαρίου;

Στις 14 Φεβρουαρίου η Καθολική Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου, που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες μία μάλλον εμπορική γιορτή.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει όμως και αυτή τους δικούς της Αγίους της Αγάπης. Ποιοι είναι αυτοί οι Ορθόδοξοι Άγιοι της Αγάπης;

Οι Ορθόδοξοι Άγιοι της Αγάπης ήταν ένα ζευγάρι Ιουδαίων με καταγωγή από τον Πόντο, η Πρίσκιλλα και ο Ακύλας. Το ζευγάρι ήταν πολύ αγαπημένο μέχρι το τέλος τους, εργάζονταν και οι δύο σαν σκηνοποιοί και δεν απέκτησαν παιδιά.

Ζούσαν στη Ρώμη όπου και εκδιώχθηκαν επί του αυτοκράτορα Κλαυδίου, περίπου το 50 μ.Χ. Μετά το διωγμό τους πήγαν για να ζήσουν στην Κόρινθο όπου κάποια στιγμή φιλοξένησαν τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος ήταν εκεί για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, και ο οποίος τελικά ήταν αυτός που τους μύησε στο Χριστιανισμό.

Στο Συναξάρι αναγράφεται η 13η Φεβρουαρίου ως η ημέρα που βαπτίστηκαν στην Κόρινθο από τον ίδιο τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος εντυπωσιασμένος από το ήθος τους, τους μνημονεύει στην Αγία Γραφή λέγοντας:

«Χαιρετισμούς στην Πρίσκιλλα και στον Ακύλα, τους συνεργάτες μου στο έργο του Ιησού Χριστού. Διακινδύνεψαν τη ζωή τους για χάρη μου και τους ευχαριστώ όχι μόνο εγώ, αλλά και όλες οι εκκλησίες των Εθνών».

Το τέλος τους, χωρίς να είναι εντελώς σίγουρο, είναι ότι μάλλον αποκεφαλίστηκαν από ειδωλολάτρες.

Η μνήμη τους από την Εκκλησία μας γιορτάζεται λοιπόν στις 13 Φεβρουαρίου και μάλιστα σύμφωνα με πρόταση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, που έγινε το 2000, η μέρα αυτή γιορτάζεται σαν την ορθόδοξη γιορτή των ερωτευμένων.

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.