Ποιος και πώς θα κάνει το εμβόλιο στη Βάδη Βυρτεμβέργη;

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε επίσης ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου για το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Οι εξουσιοδοτημένες ομάδες θα ενημερώνονται εγκαίρως. Στις 18 Δεκεμβρίου, ο Spahn παρουσίασε τον κανονισμό που ρυθμίζει ποιος μπορεί να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού πρώτα στη Γερμανία.
Ποιος μπορεί να εμβολιαστεί πρώτα;

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό διάταγμα εμβολιασμού, οι ηλικιωμένοι ηλικίας άνω των 80 ετών και οι κάτοικοι γηροκομείων θα πρέπει αρχικά να μπορούν να συμμετέχουν, καθώς και το προσωπικό σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης και στη φροντίδα ηλικιωμένων.

Συνολικά, αυτή η πρώτη ομάδα (“υψηλότερη προτεραιότητα”) της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) στο Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) περιλαμβάνει περίπου 8,6 εκατομμύρια άτομα. Υπάρχουν δύο περαιτέρω ορισμοί για ομάδες με προτεραιότητα “υψηλή” και “αυξημένη”.

Η δεύτερη ομάδα (“υψηλή προτεραιότητα”) περιλαμβάνει άτομα άνω των 70 ετών και άτομα που έχουν πολύ υψηλό ή υψηλό κίνδυνο σοβαρής ή θανατηφόρου νόσου μετά από μια μόλυνση λόγω πιθανών προηγούμενων ασθενειών. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για άτομα με τρισωμία ή άνοια και άτομα με διανοητική αναπηρία.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης όλους όσους σας φροντίζουν σε στενή προσωπική επαφή. Εδώ ανήκουν επίσης γιατροί και υπάλληλοι σε ιατρικές εγκαταστάσεις με υψηλό ή αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, καθώς και αστυνομικοί και άλλοι αστυνομικοί που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης όλους εκείνους που εργάζονται στη δημόσια υγεία ή θέση σχετική με τη συντήρηση της υποδομής του νοσοκομείου.

Η τελευταία ομάδα (“αυξημένη προτεραιότητα”) περιλαμβάνει άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου και άτομα με προηγούμενες ασθένειες όπως διαβητικούς, ασθματικούς, υπέρβαρα άτομα ή άτομα με λοίμωξη από HIV.

Οι φαρμακοποιοί, οι πυροσβέστες και οι λιανικοί εργαζόμενοι πρέπει επίσης να εμβολιαστούν τελευταίοι.

Εκείνοι που πρέπει να εμβολιαστούν λιγότερο επειγόντως περιλαμβάνουν άτομα κάτω των 60 ετών που δεν έχουν προηγούμενες ασθένειες, ούτε έρχονται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου ούτε συναντούν πολλούς ανθρώπους λόγω εργασίας.

Πώς μπορώ να εγγραφώ για εμβολιασμό;

Δεν μπορείτε απλώς να έρθετε στα κέντρα εμβολιασμού. Εάν θέλετε να εμβολιαστείτε, πρέπει να εγγραφείτε:

  • Στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης μπορείτε να εγγραφείτε για ραντεβού εμβολιασμού τηλεφωνικώς στο 116 117.
  • Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε online μέσω του ιστότοπου www.116117.de ή της εφαρμογής με το ίδιο όνομα.
  • Σε μεγαλύτερα κέντρα, οι τηλεφωνικές εγγραφές πρέπει επίσης να γίνονται δεκτές απευθείας στο χώρο.
  • Τα κέντρα εμβολιασμού είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.
  • Περίπου 800 εμβολιασμοί ανά ημέρα πραγματοποιούνται ανά τοποθεσία στα περιφερειακά κέντρα εμβολιασμού – 1.500 εμβολιασμοί την ημέρα στα κεντρικά κέντρα εμβολιασμού.
  • Τα περιφερειακά κέντρα εμβολιασμού στο κρατίδιο πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2021 – δεν αποκλείεται παράταση εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Το υπουργείο πραγματοποιεί επί του παρόντος εμβολιασμό δύο δόσεων – με διάστημα περίπου τριών εβδομάδων. Κλείνετε επομένως δύο ραντεβού εμβολιασμού.

Πώς λειτουργεί ο εμβολιασμός;

Στο κέντρο εμβολιασμού παρέχονται πρώτα γενικές πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό. Ακολουθεί ατομική εξήγηση από γιατρό, για παράδειγμα σχετικά με τους κινδύνους από αλλεργίες ή προηγούμενες ασθένειες. Μόνο τότε πηγαίνει στον εμβολιασμό. Αφού εμβολιαστείτε, θα πρέπει να παραμείνετε επί τόπου για παρατήρηση 30 λεπτών.

Ποιο προσωπικό θα κάνει τους εμβολιασμούς;

Απαιτείται επιπλέον προσωπικό σε κέντρα εμβολιασμού που πρόκειται να λειτουργήσουν για μερικούς μήνες. Χιλιάδες εθελοντές είναι διαθέσιμοι σε εθνικό επίπεδο, αλλά η πρόσληψη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί σε πολλά μέρη. Περίπου 5.000 γιατροί έχουν αναφέρει συμμετοχή στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Επιπλέον, η κρατική κυβέρνηση κάλεσε τους ανθρώπους στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης τον Δεκέμβριο να προσφέρουν εθελοντικά βοήθεια στα κέντρα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ιατροί ειδικοί, όπως παραϊατρικοί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί ή φοιτητές ιατρικής από το έβδομο εξάμηνο και άνω.

Όμως βοηθοί χρειάζονται επίσης για τη διοίκηση ή για την υποστήριξη των διαδικασιών. Οι εθελοντές μπορούν επομένως να εγγραφούν στα τέσσερα περιφερειακά συμβούλια του κρατιδίου.

Πόσες δόσεις θα υπάρχουν στο κρατίδιο στην αρχή;

Από τα τέλη Δεκεμβρίου, 87.750 δόσεις εμβολίου θα παραδίδονται αρχικά στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης ανά εβδομάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα παράδοσης από την Biontech.

Μια πρώτη δόση 9.750 κουτιών αναμένεται να φτάσει το πρώτο Σαββατοκύριακο. Από τις 30 Δεκεμβρίου, περίπου 90.000 επιπλέον κουτιά θα ακολουθούν κάθε εβδομάδα.

Στις 6 Ιανουαρίου, η ευρωπαϊκή αρχή έγκρισης EMA θέλει να αποφασίσει για την έγκριση της εταιρείας Moderna.

Τι είδους εμβόλιο είναι αυτό;

Το εμβόλιο Biontech / Pfizer βασίζεται στο mRNA του μορίου το οποίο διεγείρει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης ιού στο σώμα. Αυτό ενεργοποιεί μια ανοσοαπόκριση που υποτίθεται ότι προστατεύει τους ανθρώπους από τον ιό.

Μετά τον πρώτο εμβολιασμό, υπάρχει επομένως μια βασική ανοσοποίηση. Αναμένεται πλήρης προστασία δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, εκτιμά ο Klaus Cichutek, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο παρακολουθεί την έγκριση των εμβολίων στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με προηγούμενες αναλύσεις και δοκιμές, το εμβόλιο της Biontech προστατεύει από τη νόσο Covid 19 με αποτέλεσμα 95%.

Τι γίνεται με τις παρενέργειες;

Όπως και με άλλους εμβολιασμούς, οι παρενέργειες δεν μπορούν να αποκλειστούν. Όσοι εμβολιάζονται πρέπει να περιμένουν κόπωση, πονοκέφαλο ή πόνο στο σημείο της ένεσης.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο “New England Journal of Medicine”. Σχεδόν 45.000 άνδρες και γυναίκες εξετάστηκαν για τη μελέτη.

Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι ρίγη, διάρροια ή πόνοι στους μυς και στα άκρα, μερικές φορές επίσης πυρετός. Αυτά πρόκειται για γενικά ασθενείς έως μέτριες παρενέργειες και υποχώρησαν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Περισσότερα για τη Βάδη-βυρτεμβέργη ΕΔΩ!

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.