Γερμανία: Πόσα χρήματα χρειάζομαι για να ζήσω στο Βερολίνο;

Το Βερολίνο είναι γνωστό ως η φθηνότερη πρωτεύουσα της Δυτικής Ευρώπης – αλλά η μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας γίνεται όλο και πιο ακριβή μέρα με τη μέρα. Δείτε πόσα χρήματα θα πρέπει να βγάζετε για να ζήσετε εκεί.

Πόσα χρήματα χρειάζομαι για να ζήσω στο Βερολίνο;

Για μερικές δεκαετίες μετά την πτώση του τείχους, το σύνθημα του Βερολίνου ήταν “Arm aber sexy” (φτωχό αλλά σέξι).

Αν και το Βερολίνο ήταν οικονομικά κατεστραμμένο μετά την επανένωση, τα ανακτορικά διαμερίσματα μπορούσαν να ενοικιαστούν σχεδόν με μηδενική τιμή, καθιστώντας την πόλη πόλο έλξης για ένα όλο και πιο διεθνές και μποέμικο κοινό.

Στις μέρες μας, η γερμανική πρωτεύουσα αλλάζει με ανησυχητικό ρυθμό, και με το γενικότερο κόστος ζωής να αυξάνεται επίσης ραγδαία, το να ζει κανείς εκεί με πενιχρά οικονομικά μέσα δεν αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης, το Βερολίνο παραμένει σχετικά προσιτό – και σίγουρα δεν χρειάζεται να είστε εκατομμυριούχος για να μετακομίσετε εκεί.

Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια νέα ζωή στη γερμανική πρωτεύουσα, σας παραθέτουμε τα έξοδα που πρέπει να υπολογίσετε.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε το κόστος ζωής (π.χ. επιλέγοντας ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα ή ψωνίζοντας σε πιο ακριβά σούπερ μάρκετ), θα επιλέξουμε κυρίως τις φθηνότερες επιλογές.

Ενοίκιο στο Βερολίνο: 800 ευρώ

Για τους ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα, το ενοίκιο στο Βερολίνο θα είναι πιθανότατα μακράν η μεγαλύτερη δαπάνη κάθε μήνα.

Το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος στο Βερολίνο έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να φαίνονται σημάδια μείωσης για το αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε καλό είναι να ορίσετε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό πριν μετακομίσετε εκεί.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η πύλη ακινήτων Wohnungsboerse, η μέση τιμή ενοικίασης στο Βερολίνο εκτοξεύτηκε στο ιλιγγιώδες ποσό των 23 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι το μέσο διαμέρισμα 35 τετραγωνικών μέτρων για ένα άτομο θα κοστίζει 800 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, αυτό βασίζεται σε καταχωρίσεις στον ιστότοπο Wohnungsboerse, οπότε είναι σίγουρα δυνατόν να βρείτε φθηνότερες επιλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεδομένου ότι τα ακίνητα ενός υπνοδωματίου έχουν μεγάλη ζήτηση, η τιμή ανά μέτρο τείνει να πέφτει λίγο για τα μεγαλύτερα ακίνητα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του Wohnungsboerse, τα διαμερίσματα από 60 τετραγωνικά μέτρα και πάνω τείνουν να κοστίζουν περίπου 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 1.200 ευρώ για διαμέρισμα 60 τετραγωνικών μέτρων.

Υπάρχουν βέβαια και λύσεις για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, όπως το να ψάχνετε σε λιγότερο κεντρικές ή/και δημοφιλείς περιοχές.

Για όσους έχουν πραγματικά σφιχτό προϋπολογισμό, ωστόσο, η μακράν φθηνότερη επιλογή είναι να βρείτε ένα δωμάτιο σε κοινόχρηστο διαμέρισμα, το οποίο είναι γνωστό στα γερμανικά ως “WG”.

Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι η τρέχουσα μέση τιμή ενός δωματίου στο Βερολίνο είναι 500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των πρόσθετων εξόδων.

Πόσα χρήματα χρειάζομαι για να ζήσω στο Βερολίνο;
Πόσο κοστίζει το ενοίκιο στο Βερολίνο; | By frankpeters

Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στο Βερολίνο: 170 ευρώ

Με το κόστος της ενέργειας να αυξάνεται τόσο απότομα, είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσα πρέπει να βάλει στην άκρη για τα κοινόχρηστα.

Ορισμένες πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα αντιμετωπίσει ετήσιο λογαριασμό περίπου 720 ευρώ μόνο για τη θέρμανση με φυσικό αέριο, που αντιστοιχεί σε 60 ευρώ το μήνα.

Επί του παρόντος, τα συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος είναι επίσης περίπου 60 ευρώ μηνιαίως, ενώ ένα συμβόλαιο για το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο είναι πιθανό να σας κοστίσει περίπου 50 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τη διάρκεια του συμβολαίου και τις απαιτήσεις σας.

Όλα αυτά βασίζονται σε ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό που ζει σε ένα σχετικά μικρό διαμέρισμα. Οι οικογένειες και τα ζευγάρια που ζουν σε μεγαλύτερα ακίνητα θα πρέπει να αναμένουν ότι οι λογαριασμοί τους θα είναι σημαντικά υψηλότεροι.

Μεταφορές στο Βερολίνο: 60 ευρώ

Το Βερολίνο διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε καλή σύνδεση με το τραμ, το λεωφορείο ή το τρένο σχεδόν παντού στην πόλη.

Ένα ετήσιο εισιτήριο για τις δύο κύριες ζώνες (το οποίο είναι γενικά αυτό που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι) κοστίζει περίπου 60 € το μήνα.

Μια μικρή επιφύλαξη εδώ είναι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει ένα νέο, εθνικό εισιτήριο μεταφορών τον Ιανουάριο του 2023.

Αν και δεν είναι τεράστια η διαφορά από την ετήσια συνδρομή, θα μπορούσε να κοστίζει μόλις 49 ευρώ το μήνα, ανεξάρτητα από το αν πληρώνετε για τα ταξίδια ενός έτους εκ των προτέρων ή αν επιλέγετε μηνιαία συνδρομή.

Πόσα χρήματα χρειάζομαι για να ζήσω στο Βερολίνο;
Πόσο κοστίζουν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς στο Βερολίνο; | By jotily

Παντοπωλεία στο Βερολίνο: 200 ευρώ

Αν και το κόστος ζωής αυξάνεται, τα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία τείνουν να είναι αρκετά προσιτά, και το Βερολίνο δεν αποτελεί εξαίρεση.

Για τους ανθρώπους με χαμηλό προϋπολογισμό, τα ψώνια σε εκπτωτικά καταστήματα όπως τα Netto, Aldi και Lidl, καθώς και σε διεθνή σούπερ μάρκετ, είναι μια καλή ιδέα.

Σε αυτά τα φθηνότερα σούπερ μάρκετ, δεν θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο να καλύψετε τα μηνιαία ψώνια τροφίμων για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό με περίπου 200 ευρώ το μήνα.

Φροντίδα παιδιών στο Βερολίνο: 23 ευρώ

Από το 2018, μια θέση σε ένα Kita (βρεφονηπιακός σταθμός ή νηπιαγωγείο) στο Βερολίνο είναι δωρεάν. Η μόνη δαπάνη που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι γονείς είναι ένα τέλος 23 € μηνιαίως για την κάλυψη του κόστους των γευμάτων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα Sprach-Kitas στη Γερμανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί επιτρέπεται να ζητούν επιπλέον 90 ευρώ μηνιαίως, εάν προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες, όπως μαθήματα γλώσσας ή βιολογικά γεύματα. Αυτό σημαίνει ότι, στη χειρότερη περίπτωση, το κόστος της παιδικής μέριμνας θα ανέρχεται σε 113 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο, ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε μια θέση για το παιδί σας, δεδομένου ότι έχουν μεγάλη ζήτηση.

Συνολικός προϋπολογισμός για τα βασικά έξοδα στο Βερολίνο: 1.253 ευρώ

Αν σκοπεύετε να ζήσετε σε δικό σας διαμέρισμα στο Βερολίνο και όχι να συγκατοικήσετε, θα πρέπει να βάλετε στην άκρη περίπου 1.250 € μηνιαίως για να καλύψετε τα βασικά έξοδα.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη πράγμα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας αν διαπραγματεύεστε τον μισθό σας…

Φόροι και κοινωνικές επιβαρύνσεις: 430 ευρώ

Μια βασική πληροφορία που πρέπει να λάβετε υπόψιν για τη ζωή στη Γερμανία είναι ότι περίπου το ένα τρίτο του μισθού σας συνήθως “καταβροχθίζεται” από φόρους και τις λεγόμενες “κοινωνικές επιβαρύνσεις”, δηλαδή χρεώσεις όπως οι συνταξιοδοτικές εισφορές και η ασφάλιση υγείας.

Εάν είστε μισθωτός, η εταιρεία σας αναμένεται να καλύψει το ήμισυ αυτών των κοινωνικών επιβαρύνσεων, αλλά και πάλι μπορεί να σας επιβαρύνουν.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να σας μένουν τουλάχιστον 1.250 ευρώ στην τσέπη στο τέλος του μήνα, θα πρέπει να ζητήσετε μισθό τουλάχιστον 1.700 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με έναν διαδικτυακό φορολογικό υπολογιστή, αυτό θα άφηνε σε έναν άγαμο που δεν πληρώνει εκκλησιαστικό φόρο καθαρό εισόδημα 1.269 €, το οποίο θα έπρεπε να καλύπτει τα κύρια έξοδα της ζωής στο Βερολίνο.

Τι γίνεται με τον ελεύθερο χρόνο και την κοινωνική ζωή στο Βερολίνο;

Σε μια ζωντανή πόλη όπως το Βερολίνο, προφανώς θα θέλετε να σας περισσεύουν κάποια χρήματα για να διασκεδάσετε και να γνωρίσετε νέους ανθρώπους.

Για να σας βοηθήσουμε να υπολογίσετε τον προϋπολογισμό σας για αυτό το σκοπό, σας αναφέρουμε το κόστος μερικών διαφορετικών δραστηριοτήτων και ειδών φαγητού και ποτού, για να πάρετε μια γεύση του πόσο θα σας κοστίσει να κυκλοφορείτε στο Βερολίνο:

  • Μπύρα: 2-4 ευρώ
  • Ποτήρι κρασί: 3-5 ευρώ
  • Κεμπάπ Döner: 3-5 ευρώ
  • Εισιτήρια κινηματογράφου: 8-9 ευρώ
  • Ημερήσιο εισιτήριο για το Museum Island: 19 ευρώ
  • Συνδρομή στο γυμναστήριο: 20-50 ευρώ το μήνα
  • Είσοδος σε κλαμπ: €15-20
  • Γεύμα για δύο σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας: 40-60 ευρώ
Πόσα χρήματα χρειάζομαι για να ζήσω στο Βερολίνο;
Η ζωή στο Βερολίνο | By taranchic

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.