Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα Sprach-Kitas στη Γερμανία

Η Γερμανία διαθέτει έναν αριθμό εξειδικευμένων παιδικών σταθμών που επικεντρώνονται κυρίως στο να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις γερμανικής γλώσσας. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα Sprach-Kitas.

Τι είναι ένα Sprach-Kita στη Γερμανία;

Ένα “Sprach-Kita”, ή αλλιώς γλωσσικό νηπιαγωγείο, είναι ένας ειδικός τύπος νηπιαγωγείου που υπάρχει στη Γερμανία από το 2016 στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος Sprach-Kita.

Ο κύριος στόχος είναι να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στη γερμανική γλώσσα σε ένα επίπεδο που θα τους επιτρέψει να επιτύχουν στο σχολείο.

Σε τι διαφέρει από ένα κανονικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας ή έναν παιδικό σταθμό;

Σε αντίθεση με τους περισσότερους παιδικούς σταθμούς στη Γερμανία, τα Sprach-Kitas απασχολούν προσωπικό που είναι ειδικά εκπαιδευμένο στη διδασκαλία και την εκμάθηση της γλώσσας.

Αυτοί οι ειδικοί πληρώνονται μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος Sprach-Kita και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος του παιδικού σταθμού, διευκολύνοντας τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στα γερμανικά σε ένα καθημερινό περιβάλλον.

Τα σχολεία έχουν επίσης πρόσβαση σε εξωτερική υποστήριξη και συμβουλές για την ενίσχυση παιδιών με γλωσσικές δυσκολίες και μπορούν να συνεργαστούν στενά με τους γονείς για να ενθαρρύνουν την περαιτέρω γλωσσική ανάπτυξη τους στο σπίτι.

Από τη δημιουργία του προγράμματος το 2016, περίπου 7.000 νηπιαγωγεία έχουν υποβάλει επιτυχώς αίτηση για το πρόγραμμα “Sprach-Kita” και έχουν λάβει χρηματοδότηση τουλάχιστον 25.000 ευρώ μέσω του προγράμματος.

Πρόκειται κυρίως για κέντρα ημερήσιας φροντίδας που είχαν ήδη δεχτεί μεγαλύτερο από τον μέσο όρο αριθμό παιδιών με αλλοδαπό υπόβαθρο, όπως αυτά που βρίσκονται σε δημοφιλείς περιοχές μεταναστών ή ομογενών.

Τα Sprach-Kitas θα είναι γενικά πολύ πιο ποικιλόμορφα και θα εστιάζουν περισσότερο στις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών,  διδασκαλία των μικρών παιδιών σχετικά με την πολιτισμική ενσωμάτωση.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα Sprach-Kitas στη Γερμανία
Τι είναι τα Sprach-Kitas στη Γερμανία | By dstaerk

Για ποιους προορίζονται τα Sprach-Kitas στη Γερμανία;

Κάθε μικρό παιδί στη Γερμανία μπορεί να πάει σε Sprach-Kita, αλλά το κύριο κοινό-στόχος αυτών των εξειδικευμένων παιδικών σταθμών είναι τα παιδιά αλλοδαπών γονέων.

Σε νοικοκυριά όπου τα γερμανικά δεν είναι η κύρια ομιλούσα γλώσσα, τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τους συμμαθητές τους στο σχολείο λόγω του χαμηλότερου επιπέδου γνώσης της γερμανικής γλώσσας.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί έχει δύο ξένους γονείς – όπως μια Γαλλίδα μαμά και έναν Άγγλο μπαμπά – ή στο γεγονός ότι το παιδί έχει περισσότερες επαφές με έναν γονέα που δεν μιλάει γερμανικά.

Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές μελέτες, περίπου ένα στα πέντε παιδιά νηπιαγωγείου στη Γερμανία δεν μιλάει γερμανικά με τους γονείς του στο σπίτι. Αυτό αντιστοιχεί σε 675.000 παιδιά συνολικά.

Επιπλέον, περίπου το 40 τοις εκατό των παιδιών νηπιαγωγείου προέρχονται από μετανάστες.

Μέσω του προγράμματος Sprach-Kita, η κυβέρνηση ελπίζει να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να ενσωματωθούν σε νεαρή ηλικία, ώστε να προετοιμαστούν πλήρως για τη ζωή στη Γερμανία.

Πρέπει να πληρώσω για ένα Sprach-Kita;

Οι γονείς πρέπει συνήθως να πληρώνουν ένα μηνιαίο τέλος για να φοιτήσει το παιδί τους σε γερμανικό παιδικό σταθμό – και το ίδιο ισχύει και για τα Sprach-Kitas.

Το ύψος των τελών καθορίζεται γενικά από την τοπική κυβέρνηση κάθε κρατιδίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαφέρει σημαντικά στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, δεν θα πληρώσετε περισσότερα (ή λιγότερα) για ένα Sprach-Kita από ό,τι θα πληρώνατε για έναν συνηθισμένο παιδικό σταθμό.

Πού μπορώ να βρω ένα Sprach-Kita στη Γερμανία;

Περίπου ένας στους οκτώ παιδικούς σταθμούς στη Γερμανία είναι σήμερα Sprach-Kita, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τα βρείτε.

Για να βρείτε ένα κοντά σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στον ιστότοπο της κυβέρνησης και να το αναζητήσετε σε αυτόν τον διαδραστικό χάρτη που περιγράφει λεπτομερώς όλα τα Sprach-Kitas στη Γερμανία.

Ωστόσο, εν μέρει λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι θέσεις Kita στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα περιορισμένες και με μεγάλο ανταγωνισμό αυτή τη στιγμή – οπότε για να εξασφαλίσετε μια θέση μπορεί να χρειαστεί να έρθετε σε επαφή με αρκετά από αυτά από νωρίς.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα Sprach-Kitas στη Γερμανία
Πού μπορώ να βρω ένα Sprach-Kita στη Γερμανία; | By skynesher

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;

Επί του παρόντος, η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα Sprach-Kita πρόκειται να λήξει στο τέλος του 2022 – και δεν είναι σαφές ποια θα είναι η τύχη των υφιστάμενων γλωσσικών παιδικών σταθμών μετά από αυτό.

Παρόλο που τα τρία κόμματα του συνασπισμού “φανάρι” είχαν δεσμευτεί να παρατείνουν το πρόγραμμα στην προγραμματική συμφωνία τους, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ένα από τα πρώτα θύματα των “άγριων” διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Αυτό σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει τώρα να μεταφέρει την ευθύνη για τη χρηματοδότηση της γλωσσικής υποστήριξης στα 16 ομόσπονδα κρατίδια.

“Η ευθύνη στον τομέα της ημερήσιας φροντίδας των παιδιών ανήκει στα κρατίδια και δεν μπορεί να χρηματοδοτείται μόνιμα από ομοσπονδιακά προγράμματα”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικογένειας στη Welt.

Το Υπουργείο Οικογένειας έχει επίσης δεσμευτεί να καταστήσει την εκμάθηση της γλώσσας ακρογωνιαίο λίθο του επικείμενου νόμου για την καλή παιδική φροντίδα, σύμφωνα με τον οποίο θα διατεθούν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς το 2023 και το 2024.

Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή τη διατήρηση των υφιστάμενων Sprach-Kitas ως εξειδικευμένων κέντρων γλωσσικής υποστήριξης.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.