Έρευνα: Πόσο αγαπούν οι κάτοικοι του Μονάχου την πόλη τους;

Μια έρευνα δείχνει: Οι κάτοικοι αγαπούν το κέντρο της πόλης του Μονάχου. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι πηγαίνουν τώρα πιο συχνά από πριν στους δρόμους της παλιάς πόλης. Ωστόσο, υπάρχουν επικρίσεις, όχι μόνο από τους επισκέπτες, αλλά και από τους επιχειρηματίες.

Όποιος πάει πιο συχνά στην παλιά πόλη του Μονάχου τον τελευταίο καιρό, έχει την εντύπωση ότι ο πεζόδρομος είναι και πάλι ζωντανός, ο κόσμος συρρέει στα καταστήματα, η Kaufingerstrasse, η Neuhauserstrasse και η Sendlinger Strasse σφύζουν από ζωή.

Και επειδή εκεί έχουν εμφανιστεί πολλές μεγάλες γλάστρες με πολύχρωμες τουλίπες και θάμνους, η καθεμία περιτριγυρισμένη από δέκα καρέκλες, οι επισκέπτες δεν βιάζονται πλέον μόνο, αλλά κάθονται, συζητούν, απολαμβάνουν την πόλη.

Τα πρώτα στοιχεία για το κέντρο του Μονάχου μετά την Covid-19

Ο Βαυαρικός Εμπορικός Σύλλογος, το Ίδρυμα Günther Rid για το Βαυαρικό Λιανικό Εμπόριο και η ένωση Citypartner München εξέτασαν πάνω από 1.000 περαστικούς πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να βρεθούν νέα στοιχεία. Η οικονομική υπηρεσία υποστήριξε επίσης την έρευνα.

Οι έμποροι του Μονάχου συμμετέχουν επίσης στην έρευνα

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, 141 (από τους περίπου 800) εμπόρους μεταξύ Stachus, Sendlinger Tor, Isartor και Odeonsplatz απάντησαν επίσης σε ερωτηματολόγια. Κατά μέσο όρο, οι έμποροι που συμμετείχαν στην έρευνα βρίσκονται στη συγκεκριμένη τοποθεσία εδώ και 48 χρόνια, ενώ η παλαιότερη επιχείρηση από το 1798.

Τώρα τα αποτελέσματα είναι έτοιμα και η ουσία είναι: τα πράγματα πάνε και πάλι αρκετά καλά στο “μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Βαυαρίας”, όπως αρέσκεται να αποκαλείται ο πεζόδρομος του Μονάχου, μόνο που: το ζωντανό κέντρο της πόλης δεν είναι μια σίγουρη επιτυχία.

Οι άνθρωποι αρέσκονται να έρχονται στην παλιά πόλη για να ψωνίσουν και να φάνε, αν βρίσκουν γύρω της ένα πολύχρωμο μείγμα καταστημάτων, εστιατορίων, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων και, πάνω απ’ όλα, αν μπορούν να φτάσουν εύκολα στην πόλη – ακόμη και με το αυτοκίνητο, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα σημερινά εργοτάξια ρυπαίνουν το κέντρο του Μονάχου

Αυτό που ενοχλεί πολλούς είναι οι βρώμικες γωνίες, τα πολλά τρέχοντα εργοτάξια, το πολύ λίγο πράσινο, οι ακόμα πολύ λίγες θέσεις καθιστικού, οι πολύ λίγες τουαλέτες και η έλλειψη προσβασιμότητας.

Ακολουθούν ορισμένα από τα αποτελέσματα:

Πώς φτάνουν οι επισκέπτες στο κέντρο της πόλης;

 • Το 57% με τα μέσα μαζικής μεταφοράς,
 • 19% με αυτοκίνητο,
 • 28% έρχονται από τη γύρω περιοχή με αυτοκίνητο.

Γιατί έρχονται οι πολίτες στο κέντρο του Μονάχου;

 • 47% για να ψωνίσουν,
 • 37% για να συναντήσουν φίλους,
 • 27% για βόλτα στην πόλη,
 • 26% για να επισκεφτούν γιατρό,
 • 24% για να φάνε/πιούνε.

Πόσο συχνά έρχονται οι πολίτες στο κέντρο;

Το 40% παραμένει πιστό και του αρέσει να ξανά επισκέπτεται στο κέντρο της πόλης.

Το 38% πηγαίνει στην πόλη λιγότερο συχνά από ό,τι πριν από πέντε χρόνια (το 44% από αυτούς βρίσκει την πόλη λιγότερο ελκυστική, το 41% ψωνίζει πιο συχνά από το διαδίκτυο, το 16% αναφέρει ως λόγο το γραφείο του σπιτιού του).

Το 43% των ατόμων κάτω των 24 ετών πηγαίνει στο κέντρο της πόλης πολύ πιο συχνά από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Το Μόναχο γοητεύει με την ομορφιά του: Πόσο ικανοποιημένοι ήταν από την τελευταία τους επίσκεψη;

Το 89% ήταν ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο – για παράδειγμα, επειδή η ατμόσφαιρα και η ποικιλία των προσφορών ταίριαζαν απόλυτα.

Τι θα θέλατε να δείτε στα μαγαζιά του Μονάχου;

 1. Πολλά εξειδικευμένα καταστήματα,
 2. βιώσιμες προσφορές,
 3. ευέλικτο ωράριο λειτουργίας,
 4. ανοιχτές Κυριακές και νύχτες αγορών.

Τι δεν αρέσει στους επισκέπτες από το κέντρο του Μονάχου;

 1. Πλήθος κόσμου,
 2. έλλειψη καθαριότητας,
 3. συνολική προσφορά,
 4. ζητιάνοι και άστεγοι,
 5. κατάσταση στάθμευσης.

Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι έμποροι από την τοποθεσία τους;

Το 76% είναι ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι (συχνά αναφέρονται: καλή ασφάλεια και τάξη, ποιότητα παραμονής, συχνότητα πεζών).

Τι ενοχλεί τους εμπόρους στο κέντρο του Μονάχου;

 • Το 77% διαμαρτύρεται για την κακή προσβασιμότητα με αυτοκίνητο.
 • Το 60% επιθυμεί περισσότερα καθίσματα.
 • Το 54% ενοχλείται από το μη ελκυστικό αστικό τοπίο.

Τι θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάστασή από τη σκοπιά των εμπόρων;

 • Το 72% θα ήθελε καλύτερο συντονισμό των εργοταξίων.
 • Το 58% επιθυμεί περισσότερη καθαριότητα στους δρόμους.
 • Το 56% επιθυμεί μεγαλύτερη προσβασιμότητα με αυτοκίνητο.

Ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα δίνει τροφή για σκέψη στην οικονομική υπηρεσία: το 9% των επιχειρήσεων στο κέντρο της πόλης επιθυμούν να επεκταθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Αλλά: το 9,5% των 141 εμπόρων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι θέλουν να κλείσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

“Αυτό το 9,5 τοις εκατό είναι πάρα πολύ”, λέει ο υπεύθυνος οικονομικών υποθέσεων Clemens Baumgärtner (CSU): “Πρέπει να διευκρινίσουμε το γιατί. Είναι λόγω ηλικίας και οι έμποροι δεν μπορούν να βρουν διάδοχο; Ή υπάρχουν λόγοι που μπορούμε να επηρεάσουμε εμείς ως πόλη; Τότε θα πρέπει να φροντίσουμε να τους κρατήσουμε στην τοποθεσία”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.