Η Γερμανία έχει γίνει πιο ελκυστική για ξένους εργαζόμενους

Μελέτη της Boston Consulting Group εξέτασε την ελκυστικότητα των χωρών για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού. Το εκπληκτικό αποτέλεσμα: η Γερμανία έρχεται στη δεύτερη θέση. Μια μελέτη του ΟΟΣΑ, από την άλλη πλευρά, τοποθετεί τη Γερμανία στη 15η θέση.

Μελέτη της Boston Consulting Group τοποθετεί την ελκυστικότητα της Γερμανίας ως χώρα προορισμού για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού στη δεύτερη θέση σε παγκόσμια σύγκριση.

Παρόλο που η Γερμανία δεν είναι μία από τις πιο ελκυστικές χώρες στην κατάταξη, πολλοί επαγγελματίες με υψηλά προσόντα έχουν ήδη έρθει εδώ.

Σε μια μελέτη του ΟΟΣΑ, η Γερμανία καταλαμβάνει μόλις την 15η θέση.

Μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία είναι η νούμερο δύο χώρα μετανάστευσης στον κόσμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Boston Consulting Group, η μόνη χώρα στην οποία η μετανάστευση εργατικού δυναμικού είναι ακόμη καλύτερη και πιο επικερδής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η εξέλιξη είναι θετική το τελευταίο διάστημα.

Η προσέγγιση που επέλεξαν οι ερευνητές γύρω από τον Johann Harnoss ακούγεται αρκετά απλή: “Πόσοι άνθρωποι με ποιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο έρχονται από ποιες χώρες στις 100 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου;

Επεξεργάστηκαν έξι παράγοντες που οδηγούν σε επιτυχημένη μετανάστευση και ταυτόχρονα πυροδοτούν αναπτυξιακές και καινοτομικές λύσεις, όπως λέει ο Harnoss.

Το επίπεδο των επαγγελματικών προσόντων είναι ένας από αυτούς, όπως και η ποικιλομορφία – με άλλα λόγια, από πόσες διαφορετικές χώρες προέρχονται οι άνθρωποι:

“Επειδή υπάρχουν σαφή ερευνητικά αποτελέσματα ότι αν η ποικιλομορφία των χωρών προέλευσης είναι μεγαλύτερη, τότε οι άνθρωποι φέρνουν μαζί τους μεγαλύτερη γνωστική ποικιλομορφία, με άλλα λόγια, απλά φέρνουν νέους τύπους μοτίβων σκέψης στην οικονομία μας”, εξηγεί ο ερευνητής.

Ένας άλλος παράγοντας είναι αν οι άνθρωποι προέρχονται από χώρες από τις οποίες μπορεί να μάθει η εγχώρια οικονομία.

Αν προσελκύονται επιστημονικά ταλέντα που μπορούν να ανταλλάσσονται και αν προσελκύονται άνθρωποι που θέτουν ερευνητικά ερεθίσματα.

Δύο μελέτες με διαφορετικές προοπτικές

Το αποτέλεσμα για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία ξεχωρίζει σαφώς από τη δημόσια και πολιτική αντίληψη, λέει ο Harnoss.

Παρόλο που η Γερμανία δεν είναι μία από τις πιο ελκυστικές χώρες στην κατάταξη, “αυτό που ισχύει επίσης είναι ότι αν κοιτάξετε τα στοιχεία σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχουν έρθει σε εμάς, από ποιες χώρες, με ποιο επίπεδο εκπαίδευσης, η Γερμανία δεν τα πάει τόσο άσχημα σε μια διασταυρούμενη σύγκριση με πολλές άλλες χώρες”, λέει ο ερευνητής.

Η προοπτική είναι απλώς διαφορετική, λέει ο Harnoss. Αυτή είναι και η άποψη του Ulrich Kober, ειδικού σε θέματα μετανάστευσης στο Ίδρυμα Bertelsmann, το οποίο μόλις τον Μάρτιο δημοσίευσε μια μελέτη μαζί με τον ΟΟΣΑ, η οποία επίσης εστιάζει στον βαθμό στον οποίο οι χώρες-μέλη είναι ελκυστικές για τους ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους.

“Μπορείτε να δείτε πολύ καθαρά ότι μετρούνται διαφορετικά πράγματα. Ο δείκτης της Boston Consulting επικεντρώνεται σε οικονομικές πτυχές και λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές μεταναστευτικές ροές και τις πραγματικές αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας από άτομα με ξένες ρίζες”, λέει ο Kober.

Μελέτη του ΟΟΣΑ: Η Γερμανία στη 15η θέση

Στη μελέτη του ΟΟΣΑ, ωστόσο, η Γερμανία υπολείπεται στη διεθνή σύγκριση. Επίσης, επειδή στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως πτυχές της ένταξης, λέει ο Kober: “Ο δείκτης του ΟΟΣΑ είναι πιο ολιστικός και μετράει σχετικούς παράγοντες, όπως τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην έκδοση βίζας.

Πάνω απ’ όλα, όμως, μετρά επίσης πτυχές της ενσωμάτωσης, όπως οι προοπτικές για το μέλλον και την παραμονή, οι ευκαιρίες για τα μέλη της οικογένειας και η αντιμετώπιση της διαφορετικότητας”.

Το αποτέλεσμα: η Γερμανία υποχώρησε στη 15η θέση όσον αφορά τους ειδικούς υψηλής εξειδίκευσης και στη 13η θέση όσον αφορά την ελκυστικότητα για τους ξένους επιχειρηματίες.

Για τους διεθνείς φοιτητές, ωστόσο, η Γερμανία προσγειώθηκε στην πρώτη θέση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης