Ποτό και οδήγηση στη Γερμανία: Όλες οι επιπτώσεις – πληροφορίες

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την οδήγηση αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Ποιες είναι οι συνέπειες στη Γερμανία, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα αλκοόλ, και γιατί το υπολειμματικό αλκοόλ δεν πρέπει να υποτιμάται.

  • Οι μεθυσμένοι οδηγοί που προκαλούσαν ατυχήματα ήταν συνήθως εντελώς ακατάλληλοι για οδήγηση
  • Ακόμα και κάτω από 0,5 μπορεί να υπάρξουν προβλήματα
  • Η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το 2021 σκοτώθηκαν συνολικά 16.426 άτομα σε ατύχημα που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Κάθε 16ος νεκρός χρήστης του οδικού δικτύου έχασε τη ζωή του ως αποτέλεσμα ατυχήματος που σχετίζεται με το αλκοόλ το 2021, με συνολικά 165 νεκρούς.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν συνολικά λιγότερα τροχαία ατυχήματα με σωματικές βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ: ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά περίπου 74% μεταξύ 1975 και 2021.

Όμως, οι οδηγοί των αυτοκινήτων που συμμετείχαν είχαν πάνω από 1,1 αλκοόλ στο 70 τοις εκατό των περιπτώσεων και επομένως ήταν απολύτως ακατάλληλοι για οδήγηση.

Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ είναι προβληματικές

Οι οδηγοί πρέπει να απορροφούν και να επεξεργάζονται πολλές πληροφορίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Μερικές φορές είναι απαραίτητη μια αντίδραση σε κλάσματα του δευτερολέπτου, για παράδειγμα, για να αποφευχθεί ένα ατύχημα. Αυτό απαιτεί μέγιστη σωματική και πνευματική απόδοση ακόμη και νηφάλια.

Πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν ότι ακόμη και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης. Το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στη συγκέντρωση και την αντίληψη, για παράδειγμα.

Επιπλέον, η προθυμία ανάληψης κινδύνων αυξάνεται και οι ταχύτητες εκτιμώνται λανθασμένα. Ο συνδυασμός αλκοόλ και φαρμάκων μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Όποιος πρέπει να παίρνει φάρμακα θα πρέπει να ζητά επαγγελματική συμβουλή από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό που τον θεραπεύει.

Επιπτώσεις του αλκοόλ

Καθώς αυξάνεται η συγκέντρωση του αλκοόλ, αυξάνονται και οι επιπτώσεις του. Αλλά προσέξτε: ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις στην οδική κυκλοφορία.

Η ατομική οξεία επίδραση του αλκοόλ εξαρτάται από πολυάριθμους παράγοντες, όπως η κατάσταση της υγείας, η ηλικία και η συνήθεια.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Κέντρο για Θέματα Εξάρτησης (DHS)*, τα ακόλουθα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα και οι σχετικές επιπτώσεις σε ενήλικες μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πραγματική αντίδραση σε μια ορισμένη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να διαφέρει σημαντικά λόγω ατομικών παραγόντων.

Για παράδειγμα, η συγκέντρωση και ο συντονισμός της κίνησης μπορεί να επιδεινωθούν από 0,2 και οι αντιδράσεις γίνονται όλο και πιο αργές από 0,5.

Από την άλλη πλευρά, αυξάνεται η προθυμία ανάληψης κινδύνων. Η αναστολή εμφανίζεται από 0,8.

Σε αυτό το σημείο, το αλκοόλ προκαλεί επίσης όραση σήραγγας, δηλαδή περιορισμό του οπτικού πεδίου: παρόμοια με την όραση μέσα από σήραγγα, τα αντικείμενα γίνονται αντιληπτά μόνο στην κατά προσέγγιση κατεύθυνση της όρασης, ενώ τα αντικείμενα στο πλάι ή πάνω ή κάτω δεν γίνονται πλέον αντιληπτά.

Η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα είναι διαφορετική για τις γυναίκες

Οι άνθρωποι ανέχονται το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα, για παράδειγμα, με το φύλο, το ύψος και το βάρος τους.

Η φόρμουλα Widmark παρέχει έναν πρόχειρο οδηγό για τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα: Για παράδειγμα, ένας άνδρας βάρους 80 κιλών που πίνει τέσσερις μπύρες των 0,5 λίτρων με περιεκτικότητα σε αλκοόλ πέντε τοις εκατό κατ’ όγκο έχει θεωρητικά συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα περίπου 1,4 τοις χιλίοις.

Ωστόσο, για τον ακριβή υπολογισμό της συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα, παράγοντες όπως η πλήρωση του στομάχου ή η ταχύτητα κατανάλωσης είναι επίσης σημαντικοί.

Ποτό και οδήγηση στη Γερμανία: Όλες οι επιπτώσεις - πληροφορίες
Η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα είναι διαφορετική για τις γυναίκες

Χωρίς θαυματουργές θεραπείες

Δεν υπάρχουν θαυματουργές θεραπείες ή επιταχυντές μείωσης του αλκοόλ. Ο ύπνος, ο ιδρώτας, η κατανάλωση καφέ ή το ντους δεν βοηθούν.

Ποτό και οδήγηση – νομικές συνέπειες

Τα υπολείμματα αλκοόλ, η υπερκόπωση και ο πονοκέφαλος μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά σας να αντιδράσετε.

Εάν κάνετε λάθος στην οδήγηση, θέσετε σε κίνδυνο την κυκλοφορία ή προκαλέσετε ατύχημα, μπορείτε να περιμένετε πρόστιμο ή φυλάκιση, βαθμούς και αναστολή της άδειας οδήγησης για μόλις 0,3 χιλιοστά του γραμμαρίου αλκοόλ στο αίμα σας.

Εάν ο 80κιλος άνδρας του παραπάνω παραδείγματος έχει συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα του περίπου 1,4 χιλιοστά του χιλιοστού μετά από τέσσερις μπύρες και στη συνέχεια οδηγεί όχημα, αντιμετωπίζει πρόστιμο ή φυλάκιση, τρεις βαθμούς και τουλάχιστον εννέα μήνες αναστολή της άδειας οδήγησης.

Ενδέχεται ακόμη να χρειαστεί να υποβληθεί σε ιατρική-ψυχολογική εξέταση (MPU).

Σε περίπτωση ατυχήματος, θα κοστίσει ακριβά: η ασφάλιση αστικής ευθύνης του ίδιου του οδηγού μπορεί να χρειαστεί να καταβάλει έως και 5.000 ευρώ και η ασφάλιση πλήρους ασφάλισης μπορεί να μειώσει τις παροχές εν όλω ή εν μέρει.

Δοκιμαστική περίοδος: Απόλυτη απαγόρευση του αλκοόλ

Για τα άτομα πριν από την ηλικία των 21 ετών και για όλους τους αρχάριους οδηγούς κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, υπάρχει απόλυτη απαγόρευση του αλκοόλ κατά την οδήγηση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.