Schultüte: Η παράδοση του γερμανικού σχολικού κώνου

Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι σχολικές παραδόσεις στη Γερμανία - Schultüte: Η παράδοση του γερμανικού σχολικού κώνου

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι αγχωτική για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, αλλά στη Γερμανία οι γονείς βρίσκουν έναν τρόπο να κάνουν τη μεγάλη μέρα λίγο πιο γλυκιά – χρησιμοποιώντας γλυκά και ένα χωνάκι!

Ο γερμανικός σχολικός κώνος (Schultüte) έρχεται γεμάτος με γλυκά και σοκολάτες για να τονώσει το ηθικό των παιδιών που αγωνιούν για την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Ακολουθεί η ιστορία αυτής της υπέροχης γερμανικής παράδοσης.

Το Schultüte: Το γερμανικό χωνάκι για την πρώτη μέρα του σχολείου

Το Schultüte – κυριολεκτικά ο σχολικός κώνος – είναι ένα μεγάλο χάρτινο ή πλαστικό δοχείο σε σχήμα κώνου, γεμάτο με γλυκά, παιχνίδια και λιχουδιές για τους νέους μαθητές.

Ο κώνος γεμίζεται από τους γονείς ή τους παππούδες των νέων μαθητών και τους προσφέρεται την πρώτη ημέρα του σχολείου τους για να διευκολύνει τη σχολική μετάβαση.

Τι είναι το Schultüte (Zuckertüte);

Το Schultüte, ή Zuckertüte (ζαχαρωτός κώνος) είναι συνήθως κατασκευασμένο από χαρτί, χαρτόνι ή πλαστικό και μπορεί να περιέχει τα πάντα, από γλυκά και σοκολάτες μέχρι παιχνίδια και γραφική ύλη για την πρώτη ημέρα.

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει αυτή την ενδιαφέρουσα παράδοση, με περιοχές σε άλλες χώρες της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ελβετία, να έχουν επίσης παρόμοιες πρακτικές για την πρώτη ημέρα του σχολείου.

Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι σχολικές παραδόσεις στη Γερμανία;
Τι είναι η σχολική παράδοση Schultüte (Zuckertüte) στη Γερμανία

Πώς έγινε γερμανική σχολική παράδοση;

Η παράδοση έχει τις ρίζες της γύρω στο έτος 1810, στα ομόσπονδα κρατίδια της Σαξονίας, της Σαξονίας-Άνχαλτ και της Θουριγγίας.

Τα πρώτα καταγεγραμμένα Schultüte εμφανίστηκαν στις πόλεις της Ιένας, της Δρέσδης και της Λειψίας στις αρχές του 19ου αιώνα, τα οποία δίνονταν σε εύπορα παιδιά που φοιτούσαν σε ιδιωτικά σχολεία ως δώρο για την πρώτη τους μέρα.

Καθώς η σχολική εκπαίδευση έγινε κοινή για όλα τα παιδιά, η παράδοση εξαπλώθηκε γρήγορα και σε άλλες πόλεις και χωριά της περιοχής, πριν γίνει θεσμός σε όλα τα γερμανικά κρατίδια.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση της παράδοσης, αλλά οι περισσότερες συμφωνούν ότι οι κώνοι αρχικά κρέμονταν από το λεγόμενο Schultütenbaum (σχολικό δέντρο με κώνους) στην αυλή του σχολείου.

Η ιστορία που διηγούνταν στα παιδιά ήταν ότι όταν οι κώνοι θεωρούνταν “ώριμοι και αρκετά μεγάλοι” για να μαζευτούν, τα παιδιά ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν την πρώτη τάξη.

Την πρώτη ημέρα του σχολείου, τα παιδιά καλούνταν να μαζέψουν από το δέντρο τον κώνο με το όνομά τους, προσέχοντας να μην τον σπάσουν, και θα έβρισκαν μέσα μια έκπληξη.

Γιατί τα παιδιά της Γερμανίας παίρνουν έναν κώνο Schultüte;

Η λογική πίσω από την παράδοση είναι απλή: Τα παιδιά στη Γερμανία παίρνουν ένα χωνάκι Schultüte ως μια μικρή λιχουδιά για να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν το άγχος της πρώτης ημέρας στο σχολείο που περιμένουν με αγωνία.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια των δύο καταστροφικών παγκοσμίων πολέμων, οι Γερμανοί γονείς κατάφεραν να διατηρήσουν την παράδοση, φτιάχνοντας Schultüte από ό,τι μπορούσαν, για να δώσουν στα παιδιά μια μικρή λιχουδιά την πρώτη τους μέρα.

Σε καλές εποχές, τα παιδιά της Γερμανίας έπαιρναν γλυκά, παιχνίδια, λιχουδιές και μικρές πολυτέλειες, ενώ σε κακές εποχές, οι γονείς προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν ό,τι μπορούσαν – πατάτες ή απλώς τον ίδιο τον κώνο ως δώρο.

Η μικρή γιορτή σηματοδοτεί απλώς την έναρξη του ταξιδιού ενός νεαρού μαθητή στην εκπαίδευση και μια νέα πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Με την πάροδο του χρόνου, το περιεχόμενο του Schultüte άλλαξε ελαφρώς, με ορισμένους γονείς να εγκαταλείπουν σταδιακά τα παραδοσιακά γλυκά και τις σοκολάτες και να προτιμούν πιο πρακτικά αντικείμενα, όπως χαρτικά, μικρά παιχνίδια, βιβλία, ακόμη και ρούχα.

Πώς να φτιάξετε ένα Schultüte

Μπορείτε να φτιάξετε ή να αγοράσετε ένα Schultüte.

Τα καταστήματα αρχίζουν να διαθέτουν Schultüte καθώς τελειώνουν οι σχολικές διακοπές, σε διάφορα χρώματα και στυλ, από απλά έως πολύ φανταχτερά.

Η εταιρεία Nestler Feinkartonagen παράγει περισσότερα από 2 εκατομμύρια σχολικά χωνάκια κάθε χρόνο!

Οι κώνοι μπορούν να είναι είτε στρογγυλοί (που ήταν παραδοσιακό στη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια της διαίρεσης της Γερμανίας) είτε εξαγωνικοί (που προτιμήθηκαν στην Ανατολική Γερμανία).

Πολλοί γονείς τους φτιάχνουν επίσης από την αρχή, ή μερικές φορές τα παιδιά φτιάχνουν τα δικά τους σχολικά χωνάκια στο νηπιαγωγείο.

Αν αισθάνεστε δημιουργικοί, εδώ είναι ένα εξαιρετικό βίντεο για το πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας υπέροχο Schultüte!

Άλλες γερμανικές σχολικές παραδόσεις

Τα παιδιά στη Γερμανία ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των έξι ετών. Αν και αυτό μπορεί να είναι αργότερα από ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες, η ημέρα αυτή συνοδεύεται από την ίδια τελετή που συναντάμε και αλλού στον κόσμο.

Η πρώτη μέρα του σχολείου στη Γερμανία ξεκινά με την Einschulung – μια ειδική εκδήλωση για να τιμήσουν την έναρξη της σχολικής ζωής ενός παιδιού και να καλωσορίσουν τα νέα παιδιά στο σχολείο.

Η εκδήλωση Einschulung πραγματοποιείται συνήθως το Σάββατο πριν τα παιδιά ξεκινήσουν στο νέο τους σχολείο και απαιτεί από την οικογένεια των παιδιών να παρευρεθεί.

Εδώ θα γνωρίσουν τους μελλοντικούς δασκάλους και συμμαθητές τους πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Το βράδυ πριν από την πρώτη μέρα του παιδιού στο σχολείο, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους συχνά τα βγάζουν έξω για ένα ειδικό δείπνο.

Γερμανία: Πώς τα σχολικά γεύματα θα γίνουν πιο υγιεινά;
Οι γερμανικές σχολικές παραδόσεις

Αποκτήστε τον δικό σας γερμανικό κώνο για την πρώτη ημέρα του σχολείου!

Αφού μάθατε τα πάντα για το γερμανικό Schultüte, είμαστε σίγουροι ότι είστε πολύ πρόθυμοι να πάτε και να αποκτήσετε το δικό σας.

Είτε φτιάχνετε ένα είτε αγοράζετε ένα Schultüte, ευχόμαστε στο παιδί σας μια υπέροχη πρώτη μέρα στο σχολείο!

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.