Σεπτέμβριος 23: 8 αλλαγές που αφορούν τους ομογενείς στη Γερμανία

Σεπτέμβριος 23: 8 αλλαγές που αφορούν τους ομογενείς στη Γερμανία

Υπάρχει ένα φρέσκο back-to-school αεράκι – το φθινόπωρο είναι σχεδόν εδώ. Με το πέρασμα των εποχών, δείτε οκτώ αλλαγές που επηρεάζουν τους ομογενείς στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2023…

1. Η ταξινόμηση των οχημάτων στη Γερμανία θα γίνεται από το διαδίκτυο

Πρόκειται να γίνει άλλο ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της Deutschland digitalisiert.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 όποιος στη Γερμανία θέλει να ταξινομήσει ένα όχημα δεν θα χρειάζεται να σέρνεται στο KFZ Zulassungsstelle, αλλά θα μπορεί να τακτοποιεί τα πάντα στο διαδίκτυο!

Προηγουμένως, οι οδηγοί έπρεπε να κάθονται και να κουνάνε τους αντίχειρές τους περιμένοντας να φτάσουν τα έγγραφα ταξινόμησής τους με το ταχυδρομείο.

Τώρα, τα έγγραφα αυτά θα είναι ψηφιακά, και για τις 10 ημέρες που ακολουθούν την ηλεκτρονική εγγραφή τους, οι οδηγοί θα μπορούν να οδηγούν ακόμα και αν το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό δεν έχει φτάσει ακόμα στο γραμματοκιβώτιό τους.

2. Εκπτώσεις της Deutsche Bahn για νέους και ηλικιωμένους

Μια συμπαθητική έκπτωση για να διευκολύνει την επιστροφή στο σχολείο, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 η Deutsche Bahn θα προσφέρει στους επιβάτες που είναι είτε κάτω των 27 ετών είτε άνω των 65 ετών έκπτωση όταν αγοράζουν μια Bahn Card 100.

Γερμανία: Το νέο πρόγραμμα δρομολογίων της Deutsche Bahn
Εκπτώσεις της Deutsche Bahn για νέους και ηλικιωμένους

3. Η υπηρεσία DB Hamburg-Konstanz θα τερματιστεί

Ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά ταξίδια της Γερμανίας, η υπηρεσία του Σαββατοκύριακου που εκτελεί το δρομολόγιο από το Αμβούργο προς τη λίμνη Κωνστάντζας (Bodensee) πρόκειται να διακοπεί από την Deutsche Bahn αυτόν τον μήνα.

Το δρομολόγιο του Σαββατοκύριακου εισήχθη στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος δρομολογίων της DB και θα σταματήσει να εκτελείται από τις 10 Σεπτεμβρίου 2023.

4. Φορολογική προθεσμία για το 2022

Το πιο συναρπαστικό θέμα – ο Σεπτέμβριος φέρνει μαζί του άλλη μια φορολογική προθεσμία στη Γερμανία.

Η προθεσμία για την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος (Einkommensteuererklärung) για το φορολογικό έτος 2022 λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Δεδομένου ότι η 30η Σεπτεμβρίου πέφτει Σάββατο και η Finanzamt είναι κλειστή το Σαββατοκύριακο, έχετε στην πραγματικότητα προθεσμία μέχρι τις 2 Οκτωβρίου για να την παραδώσετε, αλλά είναι πάντα καλύτερο να μην κωλυσιεργείτε.

Εάν χρειαστεί, μπορείτε επίσης να ζητήσετε από την τοπική σας εφορία παράταση, η οποία συνήθως χορηγείται αυτόματα.

5. ELSTER inbox για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις αποθήκευσης

Άλλη μια ενημέρωση σχετικά με τη φορολογία- το ELSTER, το ηλεκτρονικό σύστημα της γερμανικής εφορίας που σχεδιάστηκε από το Finanzamt για να μπορεί ο καθένας να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση ηλεκτρονικά, πραγματοποιεί ορισμένες αλλαγές.

Μπορεί να έχετε ήδη λάβει το προειδοποιητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Από τις 18 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα θα διαγράφει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα εισερχόμενά σας στο ELSTER που η εφορία δεν θεωρεί σημαντικά.

Μέχρι τώρα, όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρέμεναν για πάντα στα εισερχόμενά σας στο ELSTER, οπότε ίσως αξίζει να συνδεθείτε και να ρίξετε μια ματιά στα εισερχόμενά σας πριν από τις 18 Σεπτεμβρίου 2023 για να δείτε αν υπάρχουν έγγραφα που θέλετε να κατεβάσετε για να τα φυλάξετε.

Τι είναι το ELSTER στη Γερμανία (Elektronische Steuererklärung);
ELSTER inbox για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις αποθήκευσης

6. Η EON θα μειώσει τις τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου

Οι πελάτες της EON μπορούν να προσβλέπουν στην εξοικονόμηση λίγων χρημάτων από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας φέτος τον Σεπτέμβριο, καθώς οι τιμές στην εταιρεία πρόκειται να μειωθούν από την πρώτη του μήνα.

Η EON προβλέπει ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί κατά 18% και το κόστος του φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 28%.

Οι πελάτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα προκειμένου να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών.

7. Κλείνει το παράθυρο υποβολής αιτήσεων για το ταμείο δυσχερειών

Οι αιτήσεις για τη λήψη του γερμανικού ταμείου δυσπραγίας (Härtefallfond) θα κλείσουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το ταμείο δυσχερειών έχει σχεδιαστεί για συνταξιούχους των οποίων οι συντάξεις μόλις που φτάνουν το όριο της βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης και οι οποίοι ανήκουν σε ορισμένες ομάδες.

Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται συνταξιούχοι που επηρεάζονται από τη μετάβαση των συντάξεων Ανατολής-Δύσης, Εβραίοι πρόσφυγες και άτομα που μετακόμισαν στη Γερμανία από την πρώην Σοβιετική Ένωση μετά το 1993.

Εάν οι αιτήσεις τους γίνουν δεκτές, οι συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν έως και 5.000 ευρώ επιπλέον ετησίως.

8. Θα απαγορευτούν οι λάμπες αλογόνου

Τον Αύγουστο αποχαιρετήσαμε τους λαμπτήρες φθορισμού, αυτόν τον μήνα ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε τις λάμπες αλογόνου.

Άλλο ένα βήμα στο σχέδιο της ΕΕ για να γίνει ο οικιακός φωτισμός πιο ενεργειακά αποδοτικός, από την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα παράγονται πλέον νέοι λαμπτήρες αλογόνου με ακίδες.

Τα προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.