Σπουδές στο εξωτερικό: 10 λόγοι για να σπουδάσετε στη Γερμανία

Σπουδές στο εξωτερικό: 10 λόγοι για να σπουδάσετε στη Γερμανία

Από τα χαμηλά δίδακτρα μέχρι την προσφορά εκατοντάδων μαθημάτων στα αγγλικά, η Γερμανία έχει πολλά να προσφέρει στους διεθνείς φοιτητές…

Με την πλούσια ακαδημαϊκή κληρονομιά της, τα ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης, τον ζωντανό πολιτισμό και την εύρωστη οικονομία της, η Γερμανία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε πρόκειται για διδακτορικό, είτε για πτυχίο ή μεταπτυχιακό.

Συγκεντρώσαμε δέκα πτυχές των σπουδών στη Γερμανία που τις καθιστούν τόσο αξιόλογες.

1. Διεθνής φήμη των γερμανικών πανεπιστήμιων

Η Γερμανία έχει μακρόχρονη παράδοση στην ακαδημαϊκή αριστεία και φιλοξενεί πολυάριθμα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης που φημίζονται για τα πρωτοποριακά προγράμματά τους.

Ως αποτέλεσμα, το γερμανικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει εξαιρετική φήμη παγκοσμίως και τα γερμανικά πτυχία αναγνωρίζονται ως δείγμα μιας ολοκληρωμένης και πρακτικής εκπαίδευσης.

Τα γερμανικά πανεπιστήμια συνήθως σημειώνουν καλές επιδόσεις και στις διεθνείς κατατάξεις- πιο πρόσφατα, τέσσερα γερμανικά πανεπιστήμια μπήκαν στην πρώτη 100άδα της τελευταίας παγκόσμιας κατάταξης των πανεπιστημίων της QS για το 2024.

Δείτε το άρθρο με την κατάταξη, εδώ.

2. Δίδακτρα στη Γερμανία

Ένα από τα πιο γνωστά πλεονεκτήματα των σπουδών στη Γερμανία είναι αναμφίβολα η απουσία διδάκτρων, ακόμη και για τους διεθνείς φοιτητές.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου οι διεθνείς φοιτητές που δεν ανήκουν στην ΕΕ υποχρεούνται να καταβάλουν δίδακτρα ύψους 1.500 ευρώ ανά εξάμηνο.

Πέραν αυτού, οι φοιτητές πρέπει να καταβάλλουν μόνο ένα μικρό τέλος εξαμήνου, το οποίο καλύπτει επίσης υπηρεσίες, όπως ένα εισιτήριο τοπικής συγκοινωνίας, και κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 100 και 450 ευρώ ανά εξάμηνο.

3. Κόστος διαβίωσης για φοιτητές στη Γερμανία

Παρόλο που το κόστος διαβίωσης και ενοικίασης αυξάνεται σταθερά σε όλη τη Γερμανία, το κόστος διαβίωσης για τους φοιτητές εξακολουθεί να είναι σχετικά προσιτό για τους φοιτητές, αν συγκριθεί με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και τα έξοδα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πόλη, οι φοιτητουπόλεις της Γερμανίας προσφέρουν συχνά προσιτές επιλογές στέγασης, επιδοτούμενα γεύματα σε καντίνες και εκπτώσεις στις μεταφορές, καθώς και σε πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Πληροφορίες για Φοιτητική ασφάλιση υγείας στη Γερμανία
Κόστος διαβίωσης για φοιτητές στη Γερμανία

4. Ποικιλία προγραμμάτων σπουδών στη Γερμανία

Είτε ενδιαφέρεστε για τη μηχανική, τις φυσικές επιστήμες, τις ανθρωπιστικές επιστήμες ή τις τέχνες, είναι πολύ πιθανό να βρείτε ένα πρόγραμμα σπουδών που να σας ταιριάζει στη Γερμανία.

Με σχεδόν 450 αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και πάνω από 17.000 προγράμματα σπουδών, η Γερμανία διαθέτει ένα ευρύ φάσμα επιλογών σπουδών που ανταποκρίνονται σχεδόν σε κάθε ατομικό ενδιαφέρον και φιλοδοξία.

5. Αγγλόφωνα προγράμματα στη Γερμανία

Αν νομίζετε ότι οι σπουδές στη Γερμανία είναι εκτός ορίων λόγω των περιορισμένων γνώσεών σας στα γερμανικά – ξανασκεφτείτε το.

Ένας αυξανόμενος αριθμός γερμανικών πανεπιστημίων προσφέρει προγράμματα σπουδών στα αγγλικά.

Τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών είναι πιο συνηθισμένα στους τομείς των οικονομικών και κοινωνικών επιστημών, αλλά οι φυσικές επιστήμες, η ιατρική και οι γεωπονικές επιστήμες ακολουθούν όλο και περισσότερο.

Ενώ οι σπουδές στα αγγλικά είναι μια πιο συνηθισμένη επιλογή για τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, όλο και περισσότερα προγράμματα πτυχιακών σπουδών προσφέρονται επίσης στα αγγλικά, για να καλύψουν τους φοιτητές που προτιμούν να σπουδάσουν στα αγγλικά ή έχουν περιορισμένη γνώση της γερμανικής γλώσσας.

Αυτά τα προγράμματα συχνά επικεντρώνονται σε διεθνείς πτυχές και παρέχουν ευκαιρίες για εκμάθηση γλωσσών παράλληλα με τις ακαδημαϊκές επιδιώξεις.

Για πολλούς ξένους φοιτητές, τα προγράμματα σπουδών στα αγγλικά αποτελούν μια καλή ευκαιρία να σπουδάσουν σε μια άλλη χώρα και να μάθουν την τοπική γλώσσα στον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στα αγγλικά κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

6. Μεγάλη κοινότητα διεθνών φοιτητών στη Γερμανία

Με περίπου 350.000 διεθνείς φοιτητές να ζουν στη χώρα, οι διεθνείς φοιτητές μπορούν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους στη Γερμανία.

Πολλά πανεπιστήμια παρέχουν γλωσσικά tandems, προγράμματα καθοδήγησης και εκδηλώσεις, για να βοηθήσουν στην προώθηση των ανταλλαγών και των διασυνδέσεων στη διεθνή φοιτητική κοινότητα.

7. Προγράμματα υποτροφιών στη Γερμανία

Οι διεθνείς φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για διάφορα προγράμματα υποτροφιών και οικονομικές επιδοτήσεις στη Γερμανία, όπως αυτά που προσφέρει η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).

Αν και οι υποτροφίες είναι σχετικά σπάνιες λόγω της απουσίας υψηλών διδάκτρων, υπάρχουν ευκαιρίες για ταλαντούχους φοιτητές να λάβουν οικονομική υποστήριξη και να κερδίσουν αναγνώριση.

8. Ασφάλεια ως φοιτητής στη Γερμανία

Η Γερμανία είναι γνωστή ως ασφαλές μέρος για να ζει κανείς και προσφέρει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τους φοιτητές να μετακινούνται και να ζουν ελεύθερα χωρίς ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

Είτε σε πόλεις είτε σε αγροτικές περιοχές, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, οι φοιτητές μπορούν να απολαμβάνουν το αίσθημα της ασφάλειας και της ψυχικής ηρεμίας.

Αν σας ενδιαφέρει, επίσης, η ιατρική ασφάλιση δείτε το σχετικό άρθρο μας, ΕΔΩ.

9. Προοπτικές απασχόλησης στη Γερμανία

Η ισχυρή και καινοτόμος οικονομία της Γερμανίας παρέχει εξαιρετικές προοπτικές απασχόλησης για τους φοιτητές με πτυχίο από γερμανικό πανεπιστήμιο.

Πολλές εταιρείες που εδρεύουν στη Γερμανία είναι ηγέτες στη βιομηχανία και σε άλλους τομείς, προσφέροντας πολυάριθμες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, ιδίως σε τεχνικούς ή επιστημονικούς κλάδους.

Τα γερμανικά πανεπιστήμια, ιδίως τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών, είναι επίσης γνωστά για τους πρακτικούς προσανατολισμούς τους- οι στενές συνεργασίες με επιχειρήσεις διαπλέκουν τη θεωρία με την πράξη και βοηθούν τους φοιτητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και εμπειρία για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία.

10. Καλή ποιότητα ζωής για φοιτητές στη Γερμανία

Οι γερμανικές πανεπιστημιακές πόλεις κατατάσσονται συχνά μεταξύ των πιο όμορφων και βιώσιμων πόλεων στον κόσμο.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές σπουδές, οι φοιτητές μπορούν να απολαύσουν υψηλή ποιότητα ζωής με πληθώρα ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, όπως επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, υπαίθρια αθλήματα, περιηγήσεις σε ιστορικά αξιοθέατα και συναναστροφές σε μπυραρίες, μπαρ και κλαμπ.

Οι καλύτεροι κήποι μπύρας στη Γερμανία
Καλή ποιότητα ζωής για φοιτητές στη Γερμανία

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.