Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Νυρεμβέργης Marcus König

Αλίκη Μαχαίρα

Updated on:

Δήμαρχο Νυρεμβέργης Marcus König

Marcus König

Συνέντευξη παραχώρησε στον Διαμαντή Γκίκα και στην ενημερωτική εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” ο Δήμαρχος Νυρεμβέργης κ. Marcus König και απαντά σε πολιτικά, πολιτιστικά και προσωπικά ερωτήματα.

Διαμαντής Γκίκας: Κύριε König, αναλάβατε το αξίωμά σας κατά το πρώτο lockdown. Θα θέλατε να είχατε ξεκινήσει πιο εύκολα ως δήμαρχος;

Πρώτα απ’ όλα: Καλημέρα και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ψηφοφόρους, φυσικά και σε αυτούς ελληνικής καταγωγής, για την εμπιστοσύνη τους και την εκλογή μου ως δημάρχου.

Πάντα έλεγα ότι το αξίωμα του δήμαρχου της πόλης της Νυρεμβέργης είναι η δουλειά των ονείρων μου – και αυτό παρ’ όλες τις προκλήσεις.

Πιο εύκολα θα ήταν σίγουρα πιο ωραία, αλλά είναι τώρα σημαντικό για μένα ότι εμείς ως αρχηγοί της πόλης οδηγούμε την πόλη καλά μέσα από την κρίση.

Δ.Γ: Πόσοι Έλληνες ζουν στη Νυρεμβέργη και πόσοι έχουν έρθει τα τελευταία πέντε χρόνια;

Χαίρομαι που έχουμε μια ζωντανή και διαφορετική ελληνική κοινότητα στη Νυρεμβέργη. Οι άνθρωποι που έχουν ιστορία μετανάστευσης ζωντανεύουν και εμπλουτίζουν την αστική μας κοινωνία.

Σχεδόν 12.000 Έλληνες πολίτες ζουν σήμερα στην πόλη μας, καθώς και περίπου 3.000 πολίτες που έχουν τόσο τη γερμανική όσο και την ελληνική υπηκοότητα.

Η κοινότητα αναπτύσσεται – γιατί το 2015 υπήρχαν περίπου 11.000 άτομα με ελληνική υπηκοότητα και 2.400 με διπλή υπηκοότητα.

Αλλά αυτοί είναι μόνο οι αριθμοί. Είναι σημαντικό για μένα οι Έλληνες να βλέπουν τους εαυτούς τους και ως πολίτες της Νυρεμβέργης και να απολαμβάνουν τη ζωή στη Νυρεμβέργη.

Marcus König

Photo: koenig-nbg.de

Δ.Γ: Ποια είναι τα σχέδια για το σπίτι Gostenhof, όπου εδρεύουν πολλοί ελληνικοί σύλλογοι;

Η δημοσιονομική θέση είναι φυσικά δύσκολη αυτή τη στιγμή. Το σπίτι Gostenhof είναι μια απαραίτητη εγκατάσταση για πολλές διαπολιτισμικές ενώσεις, για εθελοντική εργασία, αυτοβοήθεια, συμβουλές και πολλά άλλα.

Παρέχοντας το σπίτι, η πόλη της Νυρεμβέργης επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν – και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι.

Η ανάγκη για ανακαίνιση είναι αναμφίβολη και επίσης πολύ επείγουσα. Βασικά, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει επίσης η ευκαιρία όχι μόνο για την ανακαίνιση μιας εγκατάστασης, αλλά και για να συμβάλουμε στο να καταστήσουμε την περιοχή κατάλληλη για το μέλλον όσον αφορά τους κατοίκους, τις χρήσεις και τις προσφορές της.

Δ.Γ: Ποια καθήκοντα και ποιες προτεραιότητες έχουν αναλάβει οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι ελληνικής καταγωγής και κατά πόσο υποστηρίζεστε από αυτούς;

Μπορεί να εμπλουτίσει τον πολιτικό σχεδιασμό μιας πόλης μόνο εάν έχουμε και άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε πολιτικές θέσεις.

Είναι επομένως καλό που έχουμε δύο εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας μαζί μας, τη Nicole Alesik και την Ελένη Κασφίκη.

Και οι δύο έχουν ιατρικό υπόβαθρο, η Nicole Alesik στη νοσηλευτική και η Ελένη Κασφίκη ως ιατρός. Είναι καλό να έχω αυτές τις ειδικούς κατά την τρέχουσα πανδημία, αλλά εκτιμώ επίσης πραγματικά τους συναδέλφους μου πέρα από αυτό.

Δ.Γ: Η Καβάλα είναι η ελληνική δίδυμη πόλη της Νυρεμβέργης. Σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Καβάλα μετά την πανδημία;

Θα ήμουν ευτυχής να επισκεφτώ τις δίδυμες πόλεις της Νυρεμβέργης – στο βαθμό που δεν τις γνωρίζω ακόμα. Ανυπομονώ επίσης να κάνω και μια επίσκεψη στην Καβάλα.

Marcus König

Δ.Γ: Πηγαίνετε στην Ελλάδα για διακοπές;

Όταν το ακούω αυτό θέλω να ταξιδέψω! Όπως πολλοί άνθρωποι αυτήν τη στιγμή, αισθάνομαι ότι είναι κρίμα που τα ταξίδια δεν είναι δυνατά.

Έχω ήδη πάει στην Ελλάδα για διακοπές, για παράδειγμα στην Κρήτη, και έχω μόνο όμορφες αναμνήσεις!

Δ.Γ: Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες που ζουν στη Νυρεμβέργη;

Χαίρομαι που έχουμε μια ισχυρή και μεγάλη ελληνική κοινότητα στη Νυρεμβέργη – και χαίρομαι που όλοι συμβάλλετε στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της όμορφης πόλης μας.

Δ.Γ: Γνωρίζετε τους Έλληνες φιλόσοφους και αν ναι, σας βοήθησε αυτή η γνώση στο αξίωμά σας;

Δεν είναι μια εύκολη ερώτηση και θα ήθελα να απαντήσω διπλωματικά με το ρητό «Αν είχες σιωπήσει, θα παρέμενες φιλόσοφος». Αστειεύομαι.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν αναμφίβολα πολιτιστικοί πρωτοπόροι, από τις γνώσεις των οποίων ωφελούμαστε ακόμα και ακόμα – η πολιτική και εμείς οι πολιτικοί.

Δ.Γ: Και τέλος μια προσωπική ερώτηση: Ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό πιάτο;

Δεν μπορώ να αντισταθώ σε γύρο και σε αρνάκι! Στη γυναίκα μου και εμένα μας αρέσει να τρώμε σε ελληνικά μαγαζιά, γιατί η φιλοξενία είναι πολύ ζεστή και νιώθουμε όμορφα.

Προς το παρόν, καθώς τα εστιατόρια είναι δυστυχώς κλειστά, προσπαθούμε πάντα να παίρνουμε μαζί μας φαγητό στο σπίτι. Ανυπομονώ πότε θα είναι και πάλι δυνατό να απολαύσω ξανά ελληνικό φαγητό στα εστιατόρια!

Η συνέντευξη στα γερμανικά: enimerosi.de
Μετάφραση κειμένου: Αλίκη Μαχαίρα
Κεντρική φωτογραφία: Marie Linger | Wikipedia

Marcus König | Photo by Marie Linger

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: