Δείτε τα 7 στάδια εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας

Τα γερμανικά είναι μια γλώσσα που είναι γνωστό ότι μαθαίνεται δύσκολα και η πορεία προς την ευχέρεια της εκμάθησης χαρακτηρίζεται από ορόσημα που κάθε εκκολαπτόμενος ομιλητής της γερμανικής γλώσσας θα αναγνωρίσει.

Στάδιο 1: Τρόμος

Μόλις πατήσατε το πόδι σας σε γερμανικό έδαφος και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Ενώ μπορεί να έχετε φύγει από το σπίτι σας νιώθοντας γεμάτος ενθουσιασμό για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, τώρα βρίσκεστε σε έναν κόσμο με ανησυχητικά μεγάλες και συγκεχυμένες λέξεις που περιέχουν παράξενα σύμβολα τα οποία είναι αδύνατον να προφερθούν.

Έρχεστε αντιμέτωποι με μακροσκελείς λέξεις όπως Ausländerbehörde, Aufenthaltsbescheinigung και Wohnungsanmeldung και η προοπτική ότι θα πρέπει να καταπιαστείτε με μια γλώσσα της οποίας η μέση λέξη περιέχει 14 γράμματα, σας ξυπνάει σιγά σιγά. Είναι τρομακτικό.

GRland συμβουλή: Μην πανικοβάλλεστε. Στην αρχή, η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας μπορεί να μοιάζει με μια τρομακτική προοπτική, αλλά καθώς αρχίζετε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στη γλώσσα, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζετε. Και αυτές οι μεγάλες λέξεις είναι απλώς πολλές μικρότερες λέξεις που ενώνονται μεταξύ τους.

Στάδιο 2: Αποφασιστικότητα

Έχετε ξεπεράσει το αρχικό σοκ της συνειδητοποίησης της πραγματικής κλίμακας του γλωσσικού βουνού που θα πρέπει να ανεβείτε για να μάθετε γερμανικά – και είστε αποφασισμένοι να το κατακτήσετε.

Γράφεστε σε μαθήματα γλώσσας και οπλίζεστε με βιβλία γραμματικής και εφαρμογές εκμάθησης γλωσσών και αρχίζετε να σημειώνετε πρόοδο πολύ γρήγορα.

Συνειδητοποιείτε ότι πολλές γερμανικές λέξεις έχουν τις ίδιες ρίζες με τις αγγλικές και ότι οι λέξεις και οι φράσεις κολλάνε στο μυαλό σας πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμένατε. Οι φλόγες της αισιοδοξίας αρχίζουν να μεγαλώνουν.

GRland συμβουλή: Διατηρήστε αυτό το πνεύμα και επιμείνετε με τα βιβλία γραμματικής και την εκμάθηση λεξιλογίου, ιδανικά σε καθημερινή βάση και αρχίστε να μιλάτε τη γλώσσα όσο περισσότερο μπορείτε – ακόμη και αν είναι απλώς να μιλήσετε στον εαυτό σας.

Στάδιο 3: Εμμονή

Παρακινούμενοι από τη νέα σας ικανότητα να συστήνεστε, να μιλάτε για τον καιρό και να μιλάτε στους άλλους για τα κατοικίδιά σας, ξεκινάτε μια ολομέτωπη επίθεση στη γερμανική γλώσσα.

Έχετε κολλήσει σε όλο το διαμέρισμά σας σημειώσεις γεμάτες με λεξιλόγιο, το Tagesschau ακούγεται 24 ώρες το 24ωρο από το Laptop σας.

Έχετε πλέον επίσημα εμμονή με τη γερμανική γλώσσα.

Δείτε τα 7 στάδια εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας
Η γερμανική γλώσσα | By Stadtratte

GRland συμβουλή: Μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας όταν αυτή η φάση του αχαλίνωτου ενθουσιασμού σας εξαντληθεί. Αν και είναι υπέροχο να έχετε μια περίοδο εμβάθυνσης μακροπρόθεσμα, η τακτική εκμάθηση -ακόμη και για μικρότερα χρονικά διαστήματα- είναι το κλειδί για την πρόοδο.

Στάδιο 4: Πειραματισμός

Έχετε πλέον μια σταθερή βάση εσωτερικού λεξιλογίου και έχετε κατακτήσει τους πιο σημαντικούς κανόνες γραμματικής.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη δοτική και τη γενική πτώση με αυξανόμενη ευκολία και χρησιμοποιείτε τακτικά τα ρήματα.

Τώρα αισθάνεστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τις νέες γλωσσικές σας δεξιότητες στον μεγάλο, ευρύ κόσμο. Δεν ρωτάτε Sprechen Sie englisch? (μιλάτε αγγλικά;) πια και αντ’ αυτού προσπαθείτε να επικοινωνείτε μόνο στα γερμανικά.

GRland συμβουλή: Ενισχύστε αυτή τη φάση πειραματισμού. Ακούστε γερμανικά podcasts, δείτε γερμανικές τηλεοπτικές εκπομπές και ειδήσεις.

Στάδιο 5: Απογοήτευση

Πάνω που είχατε αρχίσει να αποκτάτε αυτοπεποίθηση στη γλώσσα, πέφτετε σε τοίχο. Περάσατε μια βραδιά σε παρέα με γερμανόφωνους ή συμμετείχατε σε μια συνάντηση στη δουλειά όπου βρεθήκατε να ψάχνετε το λεξιλόγιο και να σκοντάφτετε στη γραμματική.

Δεν μπορείτε, με τίποτα, να θυμηθείτε αν είναι der, die ή das Licht, παρόλο που το έχετε κοιτάξει τουλάχιστον εκατό φορές.

Ποιο είναι το νόημα, αναρωτιέσαι. Θέλεις να τα παρατήσεις και απλά να περάσεις μόνιμα στην αγγλική γλώσσα, καθώς όλοι όσοι συναντάς φαίνεται να μιλούν τέλεια αγγλικά ούτως ή άλλως.

GRland συμβουλή: Όλοι αισθάνονται έτσι κάποια στιγμή όταν μαθαίνουν μια νέα γλώσσα και είναι πιθανό να συμβεί περισσότερες από μία φορές στο ταξίδι σας για την εκμάθηση γλωσσών. Συνεχίστε και μη συγκρίνετε τις γνώσεις σας στα γερμανικά με τις γνώσεις των γηγενών Γερμανών.

Στάδιο 6: Ανατροπή

Δεν είστε απόλυτα σίγουροι για το τι συνέβη, αλλά κάτι φαίνεται να έχει κάνει κλικ. Ξαφνικά χρησιμοποιείτε τις σωστές μετοχές του αορίστου στο 90% των περιπτώσεων και χρησιμοποιείτε τα ρήματα με ευκολία. Οι άνθρωποι σπάνια αλλάζουν στα αγγλικά όταν σας μιλάνε και καταλαβαίνετε σχεδόν όλα όσα βλέπετε και ακούτε.

GRland συμβουλή: Να θυμάστε αυτό το συναίσθημα όταν σας ξαναεπισκέπτεται η απογοήτευση στο μέλλον.

Δείτε τα 7 στάδια εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας
Η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας | By Stadtratte

Στάδιο 7: Αποδοχή

Εξακολουθείτε να κάνετε λάθη, δεν γνωρίζετε όλες τις λέξεις του γερμανικού λεξικού και εξακολουθείτε να μπερδεύετε τα der, die και das – αλλά δεν πειράζει.

Έχετε διανύσει πολύ δρόμο και αποδέχεστε ότι τα γερμανικά σας πιθανώς δεν θα είναι ποτέ τέλεια και ότι η διαδικασία εκμάθησης θα είναι μια δια βίου επιδίωξη.

GRland συμβουλή: Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τη γλώσσα, τόσο περισσότερο θα βελτιώνεστε. Συνεχίστε να διαβάζετε, να μιλάτε και να ακούτε και, μια μέρα, δεν θα αισθάνεστε πια ούτε καν σαν προσπάθεια.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.