Χάος κατά την έναρξη του καρναβαλιού 2022 στην Κολωνία

Υπήρχε τεράστια κοσμοσυρροή γύρω από την οδό Zülpicher Straße στην Κολωνία κατά την έναρξη της καρναβαλικής περιόδου στις 11 Νοεμβρίου. Το σχέδιο ασφαλείας της πόλης δεν λειτούργησε όπως είχε σχεδιαστεί

Η έναρξη του καρναβαλιού στις 11.11 οδήγησε σε ένα τέτοιο κύμα επισκεπτών στην περιοχή εορτασμού “Kwartier Latäng”, που σπάνια έχει παρατηρηθεί. Ήδη από το μεσημέρι, η πόλη είχε καλέσει όλους τους επισκέπτες να μην κατευθυνθούν προς τη φοιτητική συνοικία.

Αρκετές γραμμές τρένων σταμάτησαν. Το βράδυ, η KVB ανακοίνωσε ότι “λόγω της υπερπλήρους ζώνης εορτασμού”, δεν θα κυκλοφορούσαν άλλα τραμ στην περιοχή του κέντρου της πόλης την Παρασκευή με εντολή της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, η αστυνομία χρειάστηκε να καλέσει επιπλέον μονάδες των εκατό ατόμων επειδή υπήρξαν βίαια επεισόδια.

Στο κέντρο της πόλης, ένας 27χρονος άνδρας τραυματίστηκε από μαχαίρι, αλλά κατάφερε να βγει ξανά από το νοσοκομείο το βράδυ.

“Το σχέδιο ασφαλείας της πόλης περιελάμβανε φράχτες κατά μήκος της δημοφιλούς περιοχής διασκέδασης Zülpicherstraße. Τα σημεία πρόσβασης θα χρησιμοποιούνταν για τον έλεγχο και τον περιορισμό της εισροής ανθρώπων.

Όλοι όσοι δεν μπόρεσαν να μπουν, σύντομα στριμώχτηκαν στους παράδρομους. Μέχρι τις 12 η ώρα, η πίεση ήταν τόσο μεγάλη που η αστυνομία και οι φράχτες είχαν ξεπεράσει τα όρια.

Ειδικές μονάδες της αστυνομίας προσπάθησαν να ασφαλίσουν την Zülpicher Straße. Αλλά ακόμη και στους παράδρομους υπήρχε μερικές φορές πολύς κόσμος.

Διάφορα βίντεο με τέτοιες στιγμές κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι οδηγοί που περνούσαν από τους παράδρομους, οι οποίοι δεν ήταν κλειστοί, συχνά κολλούσαν μέσα στο πλήθος.

Η έννοια της ασφάλειας δεν είχε λειτουργήσει, εξήγησε ο Andreas Hupke (Πράσινοι), περιφερειάρχης του κέντρου της Κολωνίας από το 2004, σε συνέντευξή του στο WDR. “Η είσοδος στην οδό Zülpicher Straße επιλέχθηκε εντελώς λανθασμένα, επειδή υπάρχει αυτή η συμφόρηση του μετρό.

Αν τα εμπόδια είχαν σπάσει εκεί, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα μπορούσε να είχε συμβεί και τι πολύ πιθανό να είχε συμβεί”, δήλωσε ο Hupke, ο οποίος μίλησε για μια “εντελώς νέα διάσταση” μετά τα γεγονότα και άσκησε επίσης γενική κριτική στους διασκεδαστές:

Δήμαρχος Reker: “Αν δεν συμβεί τίποτα κακό, είμαι ικανοποιημένος”.

Η έννοια της ασφάλειας της πόλης της Κολωνίας είχε ήδη επικριθεί κατά την προετοιμασία ως “χάος με προσμονή”. Λέγεται ότι η πόλη δεν είχε λάβει υπόψη της τις ανησυχίες των ιδιοκτητών και των διοργανωτών στον σχεδιασμό της.

Ο Δήμος της Κολωνίας είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η ιδέα της ασφάλειας αποσκοπούσε στην “προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση των συμφερόντων των κατοίκων στην περιοχή των καρναβαλικών hotspots με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Το απόγευμα, η δήμαρχος της Κολωνίας Henriette Reker πήγε στο σημείο για να σχηματίσει μια εικόνα της κατάστασης. Εκείνη την ώρα, δεκάδες χιλιάδες, κυρίως νέοι, στέκονταν ήδη έξω από τους φράχτες γύρω από την πολυσύχναστη Zülpicher Straße. Ο Reker παραδέχτηκε ότι “υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι σε πολύ μικρό χώρο”. Όμως, η έννοια της ασφάλειας είχε προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό.

“Μπορεί να σας αρέσει ή να μην σας αρέσει ο τρόπος που οι άνθρωποι γιορτάζουν εδώ”, είπε, “αλλά αυτό κάνουν οι νέοι άνθρωποι. Η πόλη πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες-πλαίσιο “ώστε να μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια και τάξη”.

Στη ομιλία του, ο Reker πρόσθεσε: “Δεν χρειαζόμαστε κανέναν να μας εξηγήσει πώς να γιορτάζουμε το καρναβάλι.

Αν όλα συνεχίσουν έτσι “και δεν συμβεί τίποτα κακό, για το οποίο πάντα ανησυχώ, είμαι ικανοποιημένος”. Θέλουμε “να μάθουμε από τις σημερινές εμπειρίες πώς μπορούμε ίσως να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα”.

20.000 περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι συνήθως

Ενώ άλλα χρόνια υπολογίζεται ότι 30.000 άνθρωποι γιόρταζαν την έναρξη της συνόδου σε αυτή την περιοχή, σήμερα ήρθαν περίπου 50.000, δήλωσε ο δημοσιογράφος του WDR Hilgers, “αυτό ήταν προβλέψιμο”.

Εάν η αστυνομία δεν είχε παρέμβει στα σημεία εισόδου, “θα μπορούσαν να είχαν ακολουθήσει δραματικές σκηνές”.

Το ενδιάμεσο συμπέρασμα του Χίλγκερς νωρίς το βράδυ ήταν ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που γιόρταζαν περπατούσαν ειρηνικά. Αυτό που ήταν επικίνδυνο, ωστόσο, ήταν η απειλή του συνωστισμού, τον οποίο η πόλη δεν ήξερε πώς να αποτρέψει.

Video

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.