Δείτε τα δικαιώματα σας κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου

Διευκρινίζουμε: Δικαιώματα και καθήκοντα κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου τροχαίας στη Γερμανία: Τι επιτρέπεται να κάνει η γερμανική αστυνομία – και τι όχι;

Όποιος έχει δεχθεί έλεγχο από περιπολικό της αστυνομίας ενώ οδηγούσε, γνωρίζει ότι η επίδειξη της άδειας οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός σας συνήθως δεν αρκεί.

Μπορεί όμως η αστυνομία, για παράδειγμα, να σας ρωτήσει από πού κατάγεστε; Σας εξηγούμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κυκλοφορούν στη Γερμανία τη νύχτα τα Σαββατοκύριακα είναι εξοικειωμένοι με αυτό το σενάριο:

Το πάρτι κράτησε πολύ, είναι αργά, το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να πάτε σπίτι – και ξαφνικά στον καθρέφτη του αυτοκινήτου εμφανίζονται οι φάροι και η προειδοποιητική ένδειξη από περιπολικό που σας ζητά να σταματήσετε.

Τι επιτρέπεται όμως να κάνει η αστυνομία – και ποιες είναι οι δικές σας υποχρεώσεις;

Πρώτα απ’ όλα: Σύμφωνα με το άρθρο 36 του Κανονισμού Οδικής Κυκλοφορίας (StVO), η αστυνομία έχει το δικαίωμα να ελέγχει έναν οδηγό ανά πάσα στιγμή.

Εάν αγνοήσετε το αίτημα να σταματήσετε, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πρόστιμο 70 ευρώ και στη χειρότερη περίπτωση ένα σημείο στο Φλένσμπουργκ.

Μόλις σταματήσετε το αυτοκίνητο, θα σας ζητηθεί συνήθως η άδεια οδήγησης και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, τα οποία πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας όταν οδηγείτε.

Θα πρέπει επίσης να απαντήσετε με ειλικρίνεια σε ερωτήσεις σχετικά με τα προσωπικά σας στοιχεία.

Μπορεί επίσης να ζητηθεί από τον οδηγό να βγει από το αυτοκίνητο και να ελεγχθούν εξαρτήματα του αυτοκινήτου – για παράδειγμα, το προειδοποιητικό τρίγωνο, το κουτί πρώτων βοηθειών ή τα γιλέκα υψηλής ορατότητας, αλλά και η κατάσταση των ελαστικών.

Η αστυνομία δεν επιτρέπεται να ερευνήσει το όχημα γενικά. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση: εάν υπάρχουν ενδείξεις εγκλήματος ή διοικητικής παράβασης, η αστυνομία μπορεί να ερευνήσει το όχημα – υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η αναλογικότητα.

Ειδικά τις νύχτες του Σαββατοκύριακου, τίθεται επίσης συχνά το ζήτημα της ικανότητας οδήγησης, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να απαντάτε ειλικρινά σε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Μπορείτε να αρνηθείτε να υποβληθείτε σε αλκοτέστ αναπνοής ή σε τεστ ναρκωτικών, αλλά αυτό δεν θα σας γλιτώσει από το πρόβλημα: αν η αστυνομία υποπτεύεται ότι ένας οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, μπορεί επίσης να τον οδηγήσει στο επόμενο αστυνομικό τμήμα για να του πάρει δείγμα αίματος.

Ούτε μπορεί να σας αναγκάσουν να υποβληθείτε σε εξέταση οφθαλμών με φακό ή – μια σκηνή γνωστή από πολλές ταινίες – να σας αναγκάσουν να αγγίξετε τη μύτη σας ή να περπατήσετε κατά μήκος μιας γραμμής.

Σε ερωτήσεις όπως “από πού είστε;” και “πού πηγαίνετε;” μπορείτε να απαντήσετε, αλλά δεν είστε υποχρεωμένοι – εδώ ισχύει το δικαίωμα άρνησης παροχής στοιχείων.

Ομοίως, συνιστάται προσοχή όταν σας ρωτάνε “ξέρετε γιατί σας σταματήσαμε;”, διότι αν ο οδηγός παραδεχτεί ευθέως την παραβίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, διαφορετικά οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να υποπτευθούν πρόθεση.

Κατά γενικό κανόνα, παραμείνετε ήρεμοι, ευγενικοί και αντικειμενικοί, ακόμη και αν αισθάνεστε ότι σας σταμάτησαν λανθασμένα (πράγμα που συμβαίνει σχεδόν πάντα) – οι αστυνομικοί απλώς κάνουν τη δουλειά τους.

Και διευκολύνετέ τους λιγάκι, για παράδειγμα, μη βγαίνοντας απλώς από το αυτοκίνητο μετά το σταμάτημα, αλλά παραμένοντας καθιστοί και ανάβοντας τον εσωτερικό φωτισμό του οχήματός σας, ώστε οι αστυνομικοί να σας βλέπουν καθαρά και να μην σας εκλαμβάνουν ως απειλή.

Εξάλλου, πάντα γίνονται επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, ιδίως τη νύχτα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.