Τα κρυφά κόστη της ενοικίασης στη Γερμανία

Από τις κουζίνες μέχρι τα σοβατεπί και ακόμη και τις ταμπέλες με τα ονόματα της εξώπορτας – η ενοικίαση ενός διαμερίσματος στη Γερμανία μπορεί να περιλαμβάνει πολλά κρυφά έξοδα.

Η υπογραφή ενός συμβολαίου ενοικίασης στη Γερμανία είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για πολλούς ξένους στη χώρα, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης της στέγασης στις πόλεις.

Όμως πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν τα επιπλέον έξοδα που συνεπάγεται η ενοικίαση. Ακολουθεί μια ματιά στο τι μπορείτε να περιμένετε.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το ενοίκιο στη Γερμανία;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι στη Γερμανία θα δείτε ένα “ψυχρό” και ένα “θερμό” ενοίκιο στο συμβόλαιό σας.

Το Kaltmiete είναι το μίσθωμα για το ίδιο το ακίνητο και το Warmmiete είναι το ψυχρό μίσθωμα συν τα Nebenkosten – τα συναφή ή παρεπόμενα έξοδα.

Αυτά τα έξοδα μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας, το ζεστό νερό, η καθαριότητα και το ηλεκτρικό ρεύμα στους κοινόχρηστους χώρους, η συντήρηση του κήπου, ο χώρος στάθμευσης, η συντήρηση των ανελκυστήρων και των κλιμακοστασίων, τα έξοδα καλωδιακής τηλεόρασης/σύνδεσης, το νερό, η αποχέτευση και τα τέλη του επιστάτη.

Σε ορισμένα διαμερίσματα, το Nebenkosten περιλαμβάνει τα έξοδα θέρμανσης, ωστόσο ορισμένοι ενοικιαστές πρέπει να πληρώνουν τα έξοδα θέρμανσης ξεχωριστά σε μια εταιρεία κοινής ωφέλειας. Αυτό θα αναφέρεται στο συμβόλαιό σας.

Στα παράπλευρα έξοδα δεν περιλαμβάνονται συνήθως πράγματα όπως η ευρυζωνικότητα, το ηλεκτρικό ρεύμα και ο τηλεοπτικός φόρος, οπότε θα πρέπει να τα συνυπολογίσετε στον προϋπολογισμό σας.

Ορισμένες φορές η καλωδιακή σύνδεση θα αναγράφεται ως ξεχωριστό κόστος εκτός από τα παράπλευρα έξοδα.

Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση από αυτό είναι εάν υπενοικιάζετε από έναν Hauptmieter (κύριο ενοικιαστή) ή πρόκειται για φοιτητικό διαμέρισμα – σε αυτή την περίπτωση όλα τα επιπλέον έξοδα συνήθως συνδυάζονται με το τελικό ποσό του ενοικίου που πληρώνετε μηνιαίως.

Τα κρυφά κόστη της ενοικίασης στη Γερμανία
Πώς ακριβώς λειτουργεί το ενοίκιο κατοικίας στη Γερμανία;

Δαπάνες για κουζίνα

Μια έκπληξη που συχνά αντιμετωπίζουν οι ξένοι όταν νοικιάζουν στη Γερμανία είναι ότι η κουζίνα μπορεί να μην περιλαμβάνεται στο διαμέρισμα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσετε μια νέα κουζίνα όταν μετακομίσετε ή μπορείτε να κανονίσετε να την αγοράσετε από τον ενοικιαστή που μετακομίζει.

Εάν η κουζίνα περιλαμβάνεται, τα γράμματα EBK (που σημαίνει Einbauküche) βρίσκονται συνήθως στην αγγελία του διαμερίσματος.

Μερικές φορές ένα διαμέρισμα θα διαφημίζει ότι διαθέτει κουζίνα και νεροχύτη – και αυτό είναι κυριολεκτικά το μόνο που θα υπάρχει στον χώρο της κουζίνας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσετε για κάποιους πάγκους και ντουλάπια ή ράφια, τα οποία μπορεί να καταλήξουν να κοστίζουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.

Η Γερμανία είναι γνωστή για τα ισχυρά δικαιώματα των ενοικιαστών που καθιστούν πολύ δύσκολο για τους ιδιοκτήτες να διώξουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Επιπλέον, τα παραδοσιακά χαμηλά ενοίκια σημαίνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να μένουν στα διαμερίσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι η επένδυση σε μια κουζίνα μπορεί να μην είναι κακή ιδέα.

Ωστόσο, επειδή τα ενοίκια αυξάνονται τόσο γρήγορα στη Γερμανία, και οι ιδιοκτήτες θεωρείται ότι έχουν το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή, αφού το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε το νόμο του Βερολίνου για το πάγωμα των ενοικίων το 2021, αυτή η παράδοση μπορεί πλέον να επιβαρύνει τους ενοικιαστές, ιδίως εκείνους που συνάπτουν νέα συμβόλαια με υψηλότερα ποσοστά.

Κατασκευαστικές τροποποιήσεις

Οι ενοικιαστές ενδέχεται επίσης να πρέπει να αναλάβουν το κόστος κάποιων άλλων δομικών αλλαγών που έγιναν από τον προηγούμενο ενοικιαστή, όπως το δάπεδο, το οποίο μπορεί και πάλι να κοστίσει εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ.

Τα σοβατεπί θα μπορούσαν επίσης να προστεθούν στον λογαριασμό σας.

Οι συμφωνίες για την ανάληψη του κόστους υπογράφονται από τον προηγούμενο ενοικιαστή (Vormieter) και τον νέο ενοικιαστή (Nachmieter) και τίθενται στο αρχείο.

Φωτιστικά

Όταν εισέλθετε στο νέο γερμανικό διαμέρισμά σας θα δείτε πιθανώς ένα σωρό ηλεκτρικά καλώδια στην οροφή.

Εκεί πρέπει να εγκαταστήσετε τα φωτιστικά σώματα. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να το κάνετε αυτό, τότε καλέστε έναν ηλεκτρολόγο πριν πειράξετε μόνοι σας τα καλώδια.

Οικιακές ηλεκτρικές συσκευές

Επιπλέον, οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές συνήθως δεν περιλαμβάνονται στα νέα διαμερίσματα στη Γερμανία, οπότε θα πρέπει να πληρώσετε για πράγματα όπως πλυντήρια ρούχων, ψυγεία και καταψύκτες.

Προκαταβολή στη Γερμανία

Ένα άλλο κόστος που πρέπει να προϋπολογίσετε είναι η εγγύηση ή η προκαταβολή.

Αυτή συνήθως ανέρχεται σε δύο ή τρεις μήνες του “κρύου ενοικίου”. Έτσι, αν το Kaltmiete σας είναι 500 ευρώ, τότε η προκαταβολή σας θα φτάσει τα 1.500 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης ή ο επιστάτης του ακινήτου δεν μπορεί να ζητήσει πάνω από τρεις μήνες ενοίκιο για ένα ακίνητο για κατοικία.

Η πληρωμή αυτή έχει σκοπό να λειτουργήσει ως ασφάλεια του ιδιοκτήτη έναντι απώλειας ενοικίου ή ζημιών στο ακίνητο.

Πρόκειται για προκαταβολή, οπότε θα πρέπει να την πάρετε πίσω, εκτός εάν ο ιδιοκτήτης ισχυριστεί ότι προκαλέσατε ζημιές στο διαμέρισμα μετά την αποχώρησή σας.

Μπορείτε επίσης να την πληρώσετε σε τρεις δόσεις. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ή πάροχοι στέγασης θα σας πιέσουν να καταβάλλετε ολόκληρη την προκαταβολή σε μία δόση.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό αν θέλετε, αλλά είναι δικαίωμα του ενοικιαστή να πληρώσει σε τρεις μηνιαίες δόσεις.

Τα κρυφά κόστη της ενοικίασης στη Γερμανία
Προκαταβολή για ενοικίαση σπιτιού στη Γερμανία

Τι άλλο μπορεί να χρειαστεί να πληρώσω;

Ορισμένοι ιδιοκτήτες ή εταιρείες διαχείρισης ακινήτων θα σας χρεώσουν ένα ποσό για την προσθήκη του ονόματός σας στο κουδούνι του διαμερίσματός σας (Namenschilder).

Ναι, ακόμη και αν πρόκειται για την περίπτωση που θα σύρετε ένα κομμάτι χαρτί με το όνομά σας πάνω στο κουδούνι του διαμερίσματός σας.

Αυτό μπορεί να κοστίσει από 10 έως 50 ευρώ (ή και περισσότερο αν πρόκειται για επιτήδειους).

Ωστόσο, ο νόμος γύρω από αυτό είναι διφορούμενος. Σύμφωνα με μια υπόθεση που ανέφερε η εφημερίδα Welt το 2012, οι ιδιοκτήτες ή οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων δεν μπορούν να μετακυλήσουν όλα τα έξοδα στους ενοικιαστές τους.

Για παράδειγμα, τα έξοδα για νέες πινακίδες (ή για τον καθαρισμό σωλήνων στην προκειμένη περίπτωση) δεν αποτελούν αυτόματα λειτουργικά έξοδα, αποφάνθηκε το περιφερειακό δικαστήριο του Άουγκσμπουργκ. Μόνο οι τρέχουσες δαπάνες θεωρούνται λειτουργικές δαπάνες.

Στην εν λόγω υπόθεση, ο ιδιοκτήτης είχε αναγράψει στην κατάσταση λειτουργικών δαπανών δαπάνες για νέες πινακίδες ονομασίας και την άρση της απόφραξης ενός σωλήνα.

Οι ενοικιαστές αρνήθηκαν να επιστρέψουν το ποσό και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος έκανε μήνυση.

Οι δικαστές έκριναν ότι οι δαπάνες για τις πινακίδες δεν αποτελούσαν λειτουργικές δαπάνες. Η αντικατάσταση των πινακίδων συνδεόταν με τη νέα μίσθωση και, επομένως, δεν αποτελούσε μέρος των λειτουργικών δαπανών.

Ο καθαρισμός των σωληνώσεων δεν αποτελούσε μέρος των λειτουργικών εξόδων, διότι επρόκειτο για επισκευή και ο ιδιοκτήτης έπρεπε να πληρώσει γι’ αυτήν.

Υπάρχει τρόπος να παρακαμφθούν αυτές οι δαπάνες στη Γερμανία;

Όχι ακριβώς. Όταν πρόκειται για την επίπλωση του διαμερίσματός σας, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να αγοράσετε αντικείμενα όπως συσκευές – ή ολόκληρη την κουζίνα – από τον προηγούμενο ενοικιαστή και να λάβετε μια μικρή έκπτωση.

Μπορείτε επίσης να πάρετε μεταχειρισμένα αντικείμενα από μέρη όπως το Ebay Kleinanzeigen.

Μια άλλη επιλογή είναι να επιλέξετε ένα επιπλωμένο διαμέρισμα.

Επιπλωμένα διαμερίσματα θα βρείτε σε νεόδμητα κτίρια, πράγμα που σημαίνει ότι το ενοίκιο θα είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι σε ένα Altbau (κτίριο παλαιού τύπου).

Μπορώ να δω τι κόστος λειτουργίας υπάρχει;

Ναι. Πληρώνετε τα έξοδα σε σταθερά μηνιαία ποσά και σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία ο ιδιοκτήτης ή η στεγαστική εταιρεία είναι υποχρεωμένοι να εκκαθαρίζουν τα έξοδα συντήρησης ετησίως.

Η εκκαθάριση των λειτουργικών δαπανών (Betriebskostenabrechnung) πρέπει να δείχνει στοιχεία, όπως λεπτομέρειες σχετικά με το συνολικό κόστος, τον τρόπο κατανομής του κόστους μεταξύ των ενοίκων και τον υπολογισμό του μεριδίου του ενοίκου.

Τι μπορώ να κάνω αν ανησυχώ για υπερβολικές χρεώσεις ενοικίασης στη Γερμανία;

Δεδομένου ότι θέλετε να προσπαθήσετε να διατηρήσετε καλές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη ή με τον διαχειριστή της περιουσίας, θα μπορούσατε να τους ζητήσετε διευκρινίσεις σχετικά με το κόστος προτού προβείτε σε οποιαδήποτε απαίτηση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε κάποια συμβουλή από μια ένωση ενοικιαστών (Mieterverein), η οποία μπορεί να σας παράσχει συμβουλές και να σας ενημερώσει εάν κάτι δεν είναι σωστό και πρέπει να το αμφισβητήσετε.

Ωστόσο, η συμμετοχή σε μια ένωση ενοικιαστών συνεπάγεται κάποιο κόστος, οπότε λάβετε το υπόψη σας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.