Τεστ κορωνοϊού: Ποιες χώρες καλύπτουν το κόστος;

Στη Γερμανία, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κάνει τουλάχιστον ένα τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα. Το κόστος καλύπτεται από το κράτος – τουλάχιστον μέχρι τις 11 Οκτωβρίου. Αλλά πώς γίνεται αυτό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Μια επισκόπηση

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι τα τεστ. Στη Γερμανία, κάθε πολίτης μπορεί να εξετάζεται δωρεάν μία φορά την εβδομάδα.

Αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει: Από τις 11 Οκτωβρίου, τα τεστ θα χρεώνονται. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αυτό ισχύει εδώ και πολύ καιρό, ενώ σε άλλες το κράτος καλύπτει το κόστος – τουλάχιστον προς το παρόν.

Αυστρία

Η αυστριακή κυβέρνηση είναι πολύ διαλλακτική: Όλα τα άτομα σχολικής ηλικίας και άνω μπορούν να εξεταστούν δωρεάν για τον Sars-CoV-2 στα κέντρα δοκιμών. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν όσοι βρίσκονται στην Αυστρία λόγω εργασίας, σπουδών ή διακοπών.

Ελβετία

Επί του παρόντος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλύπτει όλες τις δαπάνες για τα τεστ, αλλά μόνο για τους υπηκόους. Οι ταξιδιώτες πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος.

Τα ταχεία τεστ αντιγόνου κοστίζουν συνήθως περίπου 60 έως 80 ευρώ, τα τεστ PCR περίπου 150 έως 340 ευρώ. Οι τιμές στην Ελβετία ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Ειδικά στα αεροδρόμια, τα τεστ PCR μπορεί να είναι πολύ ακριβά. Ωστόσο, ο ταξιδιώτης μπορεί να λάβει το αποτέλεσμα εντός 20 λεπτών.

Κροατία

Οι κάτοικοι της Κροατίας μπορούν να εξεταστούν γρήγορα και δωρεάν στα ιατρεία των γιατρών. Στις ιδιωτικές κλινικές, τα τεστ PCR κοστίζουν μεταξύ 40 και 50 ευρώ.

Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εντός 24 ωρών. Οι τουρίστες που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Κροατία πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τα τεστ. Ένα τεστ PCR κοστίζει περίπου 65 ευρώ, ένα τεστ αντιγόνου 20 ευρώ.

Δανία

Στη Δανία, τα τεστ αντιγόνου και PCR είναι δωρεάν για τους κατοίκους και τους τουρίστες.

Ολλανδία

Στα κέντρα εξέτασης στις Κάτω Χώρες, οι πολίτες μπορούν ακόμη να εξεταστούν δωρεάν τον Αύγουστο του 2021 (τεστ αντιγόνου και PCR). Η προσφορά ισχύει τους για τους τουρίστες.

Γαλλία

Τα τεστ PCR και αντιγόνου είναι επίσης δωρεάν για τους πολίτες στη Γαλλία. Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από το φθινόπωρο του 2021 οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν για τα τεστ. Τα τεστ PCR θα κοστίζουν τότε 43,89 ευρώ και τα ταχεία τεστ αντιγόνων 25 ευρώ, εκτός αν υπάρχει συνταγή γιατρού.

Ισπανία

Στην Ισπανία, τα τεστ είναι δωρεάν μόνο εάν υπήρξε πρόσφατη επαφή με μολυσμένο άτομο ή συμπτώματα του covid-19. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το τεστ μπορεί να γίνει σε δημόσιο ιατρικό κέντρο.

Διαφορετικά, τα τεστ πρέπει να πληρωθούν. Αυτό ισχύει και για τους τουρίστες. Τα τεστ γίνονται από ιδιωτικά εργαστήρια, οπότε οι τιμές ποικίλλουν σημαντικά.

Κατά μέσο όρο, πρέπει να πληρώσει κανείς λίγο κάτω από 50 ευρώ για ένα τεστ αντιγόνου. Ένα τεστ PCR είναι συχνά διαθέσιμο για λιγότερο από 100 ευρώ.

Ιταλία

Στην Ιταλία, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες πρέπει να πληρώνουν για τα τεστ. Οι τιμές καθορίζονται από τις επιμέρους περιφέρειες: ένα τεστ αντιγόνου κοστίζει μεταξύ 20 και 50 ευρώ, ένα τεστ PCR μεταξύ 50 και 120 ευρώ.

Τα τεστ διεξάγονται σε δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Τα ταχεία τεστ αντιγόνου προσφέρονται επίσης από τα περισσότερα φαρμακεία στην Ιταλία.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, υπάρχουν κέντρα εξέτασης σε κλινικές και στο αεροδρόμιο, μεταξύ άλλων. Οι τιμές για τα τεστ PCR και αντιγόνων ποικίλλουν. Τα τεστ αντιγόνου κοστίζουν κατά μέσο όρο μεταξύ 15 και 40 ευρώ, τα τεστ PCR μεταξύ 40 και 70 ευρώ.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.