(2021-2022) Πότε ανοίγουν τα σχολεία στην Γερμανία και τι ισχύει;

(2021-2022) Πότε ανοίγουν τα σχολεία στην Γερμανία και τι ισχύει στα 16 ομόσπονδα κρατίδια υπό συνθήκες πανδημίας μετά τις θερινές διακοπές;

Στο τέλος του άρθρου αναλυτικά πότε ανοίγουν τα σχολεία στην Γερμανία για το σχολικό έτος 2021/2022 σε κάθε κρατίδιο ξεχωριστά.

Όταν οι αίθουσες διδασκαλίας θα γεμίσουν ξανά τις επόμενες εβδομάδες, ορισμένα πράγματα θα εξακολουθούν να είναι διαφορετικά από ό,τι πριν από την πανδημία. Σε ένα “ήπιο εισαγωγικό στάδιο”, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στην Κάτω Σαξονία, για παράδειγμα, θα συναντηθούν, θα ανταλλάξουν εμπειρίες και, εάν είναι απαραίτητο, θα καλύψουν το μαθησιακό περιεχόμενο.

Όλα τα ομόσπονδα κρατίδια θέλουν να ξεκινήσουν με πλήρη κανονική λειτουργία – δηλαδή με δια ζώσης διδασκαλία – στο μέτρο του δυνατού, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της μόλυνσης.

Ορισμένα πράγματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την έναρξη στα σχολεία. Ακολουθεί μια επισκόπηση και των 16 ομοσπονδιακών κρατών.

Έναρξη των σχολείων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη τον Σεπτέμβριο

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι θερινές διακοπές συνεχίζονται έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν μαθήματα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες με υποχρεωτικές μάσκες. Θα γίνονται επίσης τακτικά τεστ.

Ωστόσο, η υποχρεωτική παρακολούθηση δεν προβλέπεται προς το παρόν – οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα από το σπίτι, αν το επιθυμούν.

Μαθήματα στη Βαυαρία: τεστ PCR σε ορισμένα σχολεία

Οι καλοκαιρινές διακοπές στη Βαυαρία λήγουν στις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά ορισμένα μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί. Η απαίτηση της μάσκας πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για τις πρώτες δύο εβδομάδες, προκειμένου να ανιχνεύονται οι θετικοί σε κορωνοϊό ταξιδιώτες μετά τις διακοπές.

Υπάρχει επίσης μια στρατηγική τεστ για τους διάφορους τύπους σχολείων: Τα ταχεία τεστ αντιγόνου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται από την 5η τάξη και θα υπάρχουν τεστ PCR στα δημοτικά σχολεία και στα ειδικά σχολεία.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία στην Γερμανία και τι ισχύει - σχολικό έτος 2021/2022
(2021-2022) Πότε ανοίγουν τα σχολεία στην Γερμανία και τι ισχύει;

Βερολίνο με τρία τεστ στα σχολεία

Με την έναρξη των μαθημάτων στις 6 Αυγούστου, τα σχολεία του Βερολίνου έχουν και πάλι διά ζώσης διδασκαλία με υποχρεωτικές μάσκες σε κλειστές αίθουσες. Η απαίτηση μάσκας θα ισχύει αρχικά για 14 ημέρες.

Για τις τρεις πρώτες εβδομάδες αποφασίστηκαν τρία τεστ ανά εβδομάδα. Στη συνέχεια, προγραμματίζονται δύο γρήγορα τεστ ανά εβδομάδα. Ο στόχος είναι να εντοπιστούν οι ταξιδιώτες που φέρνουν πίσω από τις διακοπές τους μια μόλυνση με κορωνοϊό.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες θα αξιολογούν την επίπτωση των λοιμώξεων σε εβδομαδιαία βάση. Στο μέλλον, θα υπάρχουν τρία στάδια. Το πράσινο στάδιο προβλέπει την κανονική λειτουργία. Στο κίτρινο χρώμα, θα υπάρχει εναλλασσόμενη διδασκαλία. Στο κόκκινο επίπεδο, τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι.

Έχουν αγοραστεί περίπου 8.000 φίλτρα αέρα και θα ακολουθήσουν άλλα 3.000 μέχρι τις φθινοπωρινές διακοπές. Τότε ένα τέτοιο σύστημα θα είναι διαθέσιμο για τις μισές αίθουσες διδασκαλίας.

Βρανδεμβούργο: Το σχολείο άρχισε στις 9 Αυγούστου

Τα σχολεία άρχισαν και πάλι για σχεδόν 300.000 μαθητές στο Βρανδεμβούργο στις 9 Αυγούστου. Ανάμεσά τους είναι περίπου 23.000 μαθητές πρώτης τάξης. Στις τελετές εγγραφής στο σχολείο εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα.

Η είσοδος στο χώρο του σχολείου επιτρεπόταν μόνο μετά από αρνητικό γρήγορο τεστ ή με απόδειξη εμβολιασμού ή ανάρρωσης.

Στο Βρανδεμβούργο, τα μαθήματα παρακολούθησης θα είναι και πάλι υποχρεωτικά. Τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκα για τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι η απαίτηση μάσκας θα καταργηθεί για τις τάξεις 1 έως 6 στα σχολικά κτίρια από τις 23 Αυγούστου. Στις ανώτερες τάξεις, θα συνεχίσει να ισχύει η απαίτηση μάσκας.

Επιπλέον, δύο τεστ την εβδομάδα θα είναι αρχικά υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει. Εάν οι γονείς ή τα παιδιά αρνηθούν να συμμετάσχουν στο τεστ, δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία στην Γερμανία και τι ισχύει 2021-2022;

“Οι μαθητές περνούν τον χρόνο μάθησης στο σπίτι και τους παρέχονται μαθησιακές εργασίες από το σχολείο”, αναφέρει το υπουργείο. Οι χαμένες ημέρες θεωρούνται αδικαιολόγητες απουσίες.

Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει πρόγραμμα με στόχο την παροχή πρόσθετης υποστήριξης σε παιδιά και νέους με συμπληρωματικές ευκαιρίες μάθησης και περισσότερη κοινωνική εργασία στα σχολεία, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Britta Ernst στο Πότσνταμ.

Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθούν επιπλέον 200 εκπαιδευτικοί, 400 μαθητές ως βοηθοί και πολυάριθμοι κοινωνικοί λειτουργοί για δύο σχολικά έτη.

Βρέμη με περιορισμένη απαίτηση μάσκας

Οι καλοκαιρινές διακοπές στη Βρέμη συνεχίζονται μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε θα αρχίσει η διδασκαλία στα σχολεία. Εκτός των αιθουσών διδασκαλίας, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές, για παράδειγμα στους διαδρόμους, αλλά όχι στις τάξεις. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές ούτε στα δημοτικά σχολεία.

Προβλέπονται δύο ταχεία τεστ κάθε εβδομάδα για την έναρξη του σχολείου με το τεστ PCR Lolli. Επιπλέον, το 60% των αιθουσών διδασκαλίας πρέπει να εξοπλιστούν με φίλτρα αέρα μέχρι την έναρξη του σχολείου. Οι αρχές σχεδιάζουν να ανακοινώσουν περαιτέρω μέτρα λίγο πριν από την έναρξη των σχολείων.

Αμβούργο με εκστρατεία εμβολιασμού

Οι καλοκαιρινές διακοπές του Αμβούργου τελείωσαν στις 4 Αυγούστου και τώρα άρχισαν και πάλι τα μαθήματα στα σχολεία. Υπάρχει υποχρεωτική διδασκαλία και δύο φορές την εβδομάδα τεστ για όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει.

Έως τις φθινοπωρινές διακοπές προγραμματίζονται επίσης εκστρατείες εμβολιασμού για τους μαθητές επαγγελματικών σχολών και φίλτρα αέρα σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας.

Η Έσση σχεδιάζει αυστηρότερη απαίτηση μάσκας

Με την έναρξη των μαθημάτων στις 27 Αυγούστου, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές για (τουλάχιστον) δύο εβδομάδες. Το κρατίδιο ανακοίνωσε τρία τεστ την εβδομάδα για όλους τους μαθητές, ενώ θα παραμείνει και η δια ζώσης διδασκαλία.

Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία με προειδοποιητικά φώτα

Στα σχολεία του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, οι υποχρεωτικές μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς – όπως ανακοινώθηκε στην αρχή της σχολικής χρονιάς – θα ανασταλούν από τη Δευτέρα (16 Αυγούστου).

Αυτό ισχύει τόσο για τα μαθήματα όσο και για τον χρόνο που περνάει κανείς στο σχολικό κτίριο ή στην αυλή του σχολείου, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Bettina Martin στο Schwerin την Πέμπτη.

Για τους μαθητές, θα ήταν μεγάλη ανακούφιση αν δεν χρειαζόταν πλέον να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, εξήγησε η Martin. Αναφέρθηκε στους κανονισμούς του νέου σχολικού κανονισμού.

Όταν ο φωτεινός σηματοδότης είναι πράσινος ή κίτρινος, δεν υπάρχει υποχρέωση να φοράνε μάσκα. Μόνο στην περιοχή Ludwigslust-Parchim και στο Schwerin το φανάρι ήταν κίτρινο την Τετάρτη, ενώ στις άλλες περιοχές ήταν πράσινο.

Κάτω Σαξονία με καθημερινά τεστ

Όταν οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώσουν στην Κάτω Σαξονία την 1η Σεπτεμβρίου, το κρατίδιο θέλει να κάνει τα σχολεία ασφαλή με καθημερινά τεστ. “Θα προβλέψουμε καθημερινά τεστ τουλάχιστον στην αρχή της σχολικής χρονιάς”, δήλωσε ο πρόεδρος του υπουργείου Stephan Weil. Είπε ότι είναι γνωστό ότι ο ιός εξαπλώνεται ιδίως στη νέα γενιά.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα εξακολουθεί να είναι συγκριτικά χαμηλό. Μέχρι τώρα, ο κανόνας ήταν να κάνει κανείς τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στην τάξη μόνο από έναν δείκτη 35 και άνω, με εξαίρεση τα δημοτικά σχολεία.

Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με έναρξη σε λειτουργία παρουσίας

Από τις 18 Σεπτεμβρίου, η δια ζώσης διδασκαλία θα ξεκινήσει και πάλι στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ο Υπουργός Υγείας Laumann ανακοίνωσε δύο τεστ την εβδομάδα, καθώς και την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους του σχολείου.

Οι μάσκες δεν χρειάζεται να φοριούνται σε εξωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα στην αυλή του σχολείου.

Ο κρατικός σύλλογος παιδίατρων και εφήβων γιατρών προειδοποίησε μετά το έντονο άγχος και τις ασθένειες πολλών παιδιών και εφήβων: “Ένα τέταρτο κύμα με κλείσιμο σχολείων δεν θα ήταν υποφερτό”.

Η “εμπιστοσύνη και η ελπίδα για μια ομαλή σχολική χρονιά” είναι σήμερα χαμηλή μεταξύ των γονέων και των μαθητών. Οι πολιτικοί έχουν καθήκον να διασφαλίζουν την ασφαλή σχολική εκπαίδευση.

Από γονείς, εκπαιδευτικούς και την πολιτική αντιπολίτευση ασκήθηκε κριτική ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε για άλλη μια φορά επαρκώς τις θερινές διακοπές για να καταστήσει ασφαλέστερες τις σχολικές αίθουσες.

Από την άλλη πλευρά, η υπουργός Yvonne Gebauer είχε τονίσει ότι τα σχολεία ήταν καλά προετοιμασμένα για την ασφαλή έναρξη της λειτουργίας της φοίτησης σε όλο το κρατίδιο.

Ρηνανία-Παλατινάτο με τεστ

Με την έναρξη των σχολείων στη Ρηνανία-Παλατινάτο στις 30 Αυγούστου, θα γίνονται αρχικά δύο τεστ την εβδομάδα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όσοι έχουν εμβολιαστεί και όσοι έχουν αναρρώσει εξαιρούνται από τα υποχρεωτικά τεστ.

Αργότερα, τα τεστ θα διεξάγονται μόνο εάν υπάρχουν πολλές μολύνσεις σε μια περιοχή. Η Ρηνανία-Παλατινάτο εμμένει στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.

Το Σάαρλαντ διανέμει εκ των προτέρων γρήγορα τεστ

Στο Σάαρλαντ, επίσης, τα μαθήματα αρχίζουν και πάλι στις 30 Αυγούστου. Εκ των προτέρων, όλοι οι μαθητές λαμβάνουν δύο τεστ γρήγορου αντιγόνου για να εξεταστούν στο τέλος των διακοπών.

Θα υπάρξουν περαιτέρω τεστ κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε το υπουργείο. Οι μάσκες εξακολουθούν να είναι σημαντικές, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις υποχρεωτικές μάσκες θα ανακοινωθούν μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του σχολείου.

Η Σαξονία αυξάνει τον αριθμό των εξετάσεων από δείκτη επίπτωσης 10 και άνω

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία αρχίζουν και πάλι στη Σαξονία. Ωστόσο, θα υπάρχουν δύο τεστ την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του σχολείου.

Εάν ο δείκτης επίπτωσης είναι πάνω από 10 σε περιφέρειες και πόλεις, προγραμματίζονται τρία τεστ την εβδομάδα. Τα εμβολιασμένα παιδιά και τα παιδιά σε ανάρρωση εξαιρούνται από τα υποχρεωτικά τεστ.

Υποχρεωτική μάσκα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται στην τάξη με δείκτη επίπτωσης άνω του 10, τουλάχιστον για τις δύο πρώτες εβδομάδες. Στα δημοτικά σχολεία, τα παιδιά δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες.

Η Σαξονία-Άνχαλτ βασίζεται πλέον στα φίλτρα αέρα

Αλλαγή πορείας στη Σαξονία-Άνχαλτ: Φίλτρα αέρα πρέπει τώρα να τοποθετούνται σε κακώς αεριζόμενες αίθουσες διδασκαλίας. Επιπλέον, θα υπάρχει υποχρεωτική παρακολούθηση με δύο τεστ ανά εβδομάδα.

Τρεις εβδομάδες υποχρεωτικών μασκών στο Schleswig-Holstein

Τα μαθήματα στο Σλέσβιχ-Χολστάιν ξεκίνησαν με την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τρεις εβδομάδες, η οποία ισχύει και σε εσωτερικούς χώρους. Τα κορίτσια και τα αγόρια δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες στις αυλές των σχολείων. Επιτρέπεται επίσης να βρίσκονται έξω σε οποιαδήποτε ομάδα.

Υπάρχουν επίσης δύο τεστ την εβδομάδα για τουλάχιστον τις τρεις πρώτες εβδομάδες του σχολείου. Όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ.

Κατά την άποψη της υπουργού Παιδείας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Karin Prien, οι πιθανότητες εκκίνησης για τη νέα σχολική χρονιά είναι σημαντικά καλύτερες από ό,τι το 2020.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι κυρίως η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον εμβολιασμό. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί επίσης στην ψηφιοποίηση των σχολείων. Οι εκστρατείες εμβολιασμού στα σχολεία για τους μαθητές από την ηλικία των δώδεκα ετών και για τους εργαζόμενους θα ξεκινήσουν στις 19 Αυγούστου.

Η Θουριγγία θέλει λιγότερα τεστ

Κατά την έναρξη του σχολείου στη Θουριγγία, τα τεστ θα διεξάγονται μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την πολιτειακή κυβέρνηση, το τεστ θα πρέπει να διενεργείται μόνο εάν υπάρχουν συμπτώματα.

“Κατά τη γνώμη μου, ωστόσο, αυτό δεν πρέπει πλέον να γίνεται από το σχολείο, αλλά πρέπει να διατάσσεται από την υγειονομική αρχή”, δήλωσε ο υπουργός.

Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν είναι αυτοί που κινδυνεύουν ιδιαίτερα, δεν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. “Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα”.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία στην Γερμανία και τι ισχύει για το 2021/2022
Έναρξη σχολικής χρονιάς στη Γερμανία 2021/2022

Αναλυτικά πότε ανοίγουν τα σχολεία στην Γερμανία για το σχολικό έτος 2021/2022

 • Βάδη-Βυρτεμβέργη: 13.09
 • Βαυαρία: 13.09
 • Βερολίνο: 06.08 (ΑΝΟΙΞΑΝ)
 • Βρανδεμβούργο: 07.08 (ΑΝΟΙΞΑΝ)
 • Βρέμη: 01.09
 • Αμβούργο: 04.08 (ΑΝΟΙΞΑΝ)
 • Έσση: 27.08
 • Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία: 31.07 (ΑΝΟΙΞΑΝ)
 • Κάτω Σαξονία: 01.09
 • Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία: 17.08
 • Ρηνανία-Παλατινάτο: 27.08
 • Σάαρλαντ: 27.08
 • Σαξονία: 03.09
 • Σαξονία-Άνχαλτ: 01.09
 • Σλέσβιχ-Χόλσταϊν: 31.07 (ΑΝΟΙΞΑΝ)
 • Θουριγγία: 04.09

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Χρήσιμα: 8 αριθμοί έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.