Τι αλλάζει για τους επιβάτες τρένων στη Γερμανία τον Ιούνιο 2023

Τι αλλάζει για τους επιβάτες τρένων στη Γερμανία τον Ιούνιο 2023

Από τους νέους κανόνες σχετικά με το πότε οι επιβάτες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση μετά από καθυστέρηση μέχρι την ευκολότερη πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία, δείτε τι αλλάζει για τους επιβάτες τρένων στη Γερμανία τον Ιούνιο.

Νέοι κανόνες για την αποζημίωση

Από τις 7 Ιουνίου, σε περίπτωση καθυστέρησης των τρένων που δεν οφείλεται σε ευθύνη της σιδηροδρομικής εταιρείας – για παράδειγμα καταιγίδα – οι επιβάτες δεν θα δικαιούνται πλέον αποζημίωση.

Ωστόσο, εξακολουθούν να μπορούν να ζητούν επιστροφή χρημάτων για απεργίες και καθυστερήσεις που οφείλονται σε μηχανικές βλάβες.

Ο νέος κανόνας αποτελεί μέρος ενός κανονισμού σε επίπεδο ΕΕ.

Η κρατική Deutsche Bahn κατέβαλε στους επιβάτες της το 2022 το ποσό ρεκόρ των 97,2 εκατομμυρίων σε “αποζημιώσεις”, από 24,6 εκατομμύρια το 2016, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

Περισσότερος χώρος για τους ποδηλάτες στα γερμανικά τρένα

Υπάρχουν καλά νέα για τους ποδηλάτες που θέλουν να διασχίσουν τη Γερμανία -ή τουλάχιστον μια περιοχή της- με ένα τρένο μεγάλων αποστάσεων της Deutsche Bahn.

Σε κάθε τρένο πρέπει πλέον να διατίθενται τουλάχιστον τέσσερις θέσεις όπου μπορούν να αποθηκευτούν ποδήλατα.

Οι επιβάτες θα μπορούν να ελέγχουν διαδικτυακά πόσες είναι ακόμη διαθέσιμες.

Υπάρχουν σχέδια για την περαιτέρω επέκταση της χωρητικότητας για τη μεταφορά ποδηλάτων στο τρένο.

“Στο μέλλον, οι επιβάτες θα έχουν το δικαίωμα να παίρνουν τα ποδήλατά τους μαζί τους στα υπεραστικά και περιφερειακά τρένα”, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Επί του παρόντος, οι ποδηλάτες που κλείνουν εισιτήριο σε ένα τρένο ICE είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν επίσης εισιτήριο για το ποδήλατό τους, διαφορετικά κινδυνεύουν να τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν το τρένο, ιδίως τους πιο γεμάτους καλοκαιρινούς μήνες.

Βοήθεια για άτομα με αναπηρία με λιγότερο έγκαιρη προειδοποίηση

Οι περισσότερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες παρέχουν βοήθεια για άτομα με αναπηρία, για παράδειγμα έναν υπάλληλο που βοηθάει στην επιβίβαση, την αποβίβαση ή τη μετεπιβίβαση.

Προηγουμένως, αυτό έπρεπε να ζητηθεί 48 ώρες νωρίτερα, χρόνος που τώρα έχει μειωθεί σε 24 ώρες.

Ο νέος κανονισμός ισχύει για όλα τα περιφερειακά τρένα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Βελτιωμένα δικαιώματα των επιβατών στη Γερμανία

Εάν μια σιδηροδρομική εταιρεία ή οι θυγατρικές της λειτουργούν πολλά τμήματα που οι επιβάτες θέλουν να καλύψουν με υπεραστικά και περιφερειακά τρένα, οι επιβάτες θα έχουν δικαίωμα σε ένα εισιτήριο για ολόκληρη τη διαδρομή με τον νέο κανονισμό της ΕΕ.

Αυτό ενισχύει τα δικαιώματα των επιβατών για πιθανές αξιώσεις αποζημίωσης λόγω καθυστερήσεων.

Προλαβαίνετε ακόμα να προμηθευτείτε ένα εισιτήριο Deutschlandticket για τον Ιούνιο

Ενώ οι περισσότεροι πάροχοι μεταφορών απαιτούν την κράτηση του εισιτηρίου των 49 ευρώ 10 ημέρες πριν από την έναρξη του νέου μήνα, μερικές εφαρμογές επιτρέπουν την αγορά του εισιτηρίου ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του μήνα – ακόμη και στις 30 Ιουνίου.

Ορισμένες, όπως η Mop.la, προσφέρουν μάλιστα επί του παρόντος τον πρώτο μήνα με 39 €.

Οι επόμενοι μήνες θα χρεώνονται αυτόματα στα 49 € κάθε μήνα για τον νέο μήνα, αν και το εισιτήριο μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή.

Οι Γερμανοί πολιτικοί συζητούν επί του παρόντος την αύξηση του κομίστρου, αλλά προς το παρόν το εισιτήριο για όλες τις τοπικές και περιφερειακές σιδηροδρομικές μετακινήσεις στη Γερμανία δεν θα επιβαρύνει τους επιβάτες με περισσότερα από 49 ευρώ – ή ακόμη λιγότερο αν έχουν ειδικό εισιτήριο για φοιτητές, εργαζόμενους ή άτομα που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.