Τι είναι η Λευκή Κυριακή της Καθολικής Εκκλησίας

Η Λευκή Κυριακή („Weißer Sonntag“), η οποία εορτάζεται επίσης ως η γιορτή του ελέους του Θεού (Κυριακάτικη Μεγάλη Έλεος) από το 2000, είναι η Κυριακή μετά το Πάσχα και επομένως η δεύτερη Κυριακή του Πάσχα.

Η Οκτάβα του Πάσχα τελειώνει με τη Λευκή Κυριακή, εκείνες τις οκτώ ημέρες από την Κυριακή του Πάσχα.

Η ημερομηνία κυμαίνεται ανάλογα με το έτος.

Η νωρίτερη ημερομηνία της Λευκής Κυριακής είναι η 29η Μαρτίου, η τελευταία ημερομηνία είναι η 2η Μαΐου.

Η προέλευση του ονόματος δεν είναι σίγουρη.

Συνδέεται πιθανώς με τα λευκά βαπτιστικά ρούχα που φορούσαν στην εκκλησία εκείνα τα παιδιά που βαφτίζονταν το Πάσχα σε λειτουργίες τις ημέρες μετά το Πάσχα.

Έβγαζαν τα λευκά τους ρούχα την τελευταία ημέρα της Οκτάβας του Πάσχα, γι’ αυτό ονομάστηκε Dies Dominica post alba.

Στις γερμανόφωνες περιοχές το όνομα Weißer Sonntag οφείλεται στις ρίζες του στη λαϊκή ευλάβεια, μεταξύ άλλων. ως παραδοσιακή ημέρα της πρώτης κοινωνίας.

Τον Μεσαίωνα, η πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής, αναφέρεται ως Λευκή Κυριακή, επειδή στη Ρώμη οι αιτούντες βάπτισης που ήθελαν να βαφτιστούν το Πάσχα, πήγαιναν στην εκκλησία με λευκά βαπτιστικά ρούχα για πρώτη φορά και παρακολούθησαν την κυριακάτικη λειτουργία.

Στην Καθολική Εκκλησία, η Λευκή Κυριακή είναι παραδοσιακά η ημέρα για την επίσημη πρώτη κοινωνία των παιδιών.

Η πρακτική προέκυψε μετά το Συμβούλιο του Τρέντο από τον 17ο αιώνα. Αφού σε προηγούμενους αιώνες γινόταν η κοινωνία για πρώτη φορά μαζί με το βάπτισμα, όπως συνηθίζεται σήμερα για βαπτίσεις νέων και ενηλίκων.

Από τον 19ο αιώνα η ημερομηνία έγινε δεσμευτική για ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία.

Στις 30 Απριλίου 2000, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ όρισε ότι η Κυριακή μετά το Πάσχα θα πρέπει να γιορτάζεται σε ολόκληρη τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ως η Κυριακή του Ελέους (επίσης Κυριακή για το Θείο Έλεος, Γιορτή του Ελέους του Θεού, Κυριακάτικη Μεγάλη Έλεος).

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.