Τι είναι καλύτερο; Αγορά ή Ενοικίαση σπιτιού στη Γερμανία;

Οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να μειωθούν στη Γερμανία φέτος. Αλλά με το κόστος ζωής να αυξάνεται, είναι καλή στιγμή για αγορά; Ή μήπως η ενοικίαση είναι η ασφαλέστερη επιλογή; Ακολουθούν μερικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Η έκρηξη των ακινήτων φαίνεται ότι αρχίζει να υποχωρεί στη Γερμανία. Αλλά με την αύξηση των επιτοκίων, την αύξηση του κόστους διαβίωσης, την αύξηση του κόστους κατασκευής και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά στην αγορά – η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη προοπτική.

Αλλά και οι ενοικιαστές πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καθώς τα ενοίκια εκτοξεύονται στα ύψη.

Αυτή η κατάσταση θα κάνει αναμφίβολα τους ανθρώπους να σκεφτούν αν αξίζει να βάλουν τις οικονομίες τους για να αγοράσουν ένα σπίτι στη Γερμανία – ή αν θα πρέπει να παραμείνουν στο ενοίκιο.

Η οικονομική σας κατάσταση – και η οικονομία γενικότερα

Το αν το ενοίκιο ή η αγορά είναι πραγματικά οικονομικά καλύτερο μακροπρόθεσμα εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από την οικονομική επιβάρυνση του εαυτού σας και της οικογένειάς σας – και αυτή αυξάνεται σήμερα για τους περισσότερους ανθρώπους στη Γερμανία εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής.

Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ακόμη και αν η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι αρκετά μέτρια σε ιστορικούς όρους, με επιτόκιο 3,6% ετησίως (τέλος Δεκεμβρίου 2022), γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα νοικοκυριά να ανέβουν στην κλίμακα των ακινήτων.

Ακόμη και μια μικρή αύξηση των επιτοκίων μπορεί να αυξήσει το μηνιαίο κόστος των στεγαστικών δανείων κατά εκατοντάδες ευρώ.

Επιπλέον, πολλά άλλα έξοδα έχουν αυξηθεί λόγω του υψηλού πληθωρισμού, γεγονός που μειώνει περαιτέρω τον μηνιαίο προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Το ποσοστό πληθωρισμού στη Γερμανία μειώνεται ελαφρώς, αλλά μένει να δούμε αν η οικονομία θα σταθεροποιηθεί τους επόμενους μήνες ή αν θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Τελείωσε η έκρηξη των ακινήτων στη Γερμανία;

Οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι αν πρόκειται για μια περίοδο σοκ ή αν η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει πτώση…

Ορισμένοι ειδικοί του κλάδου δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι θα υπάρξει σαφής πτώση των τιμών των ακινήτων φέτος.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), για παράδειγμα, θεωρεί πιθανό να υπάρξει μείωση των τιμών των κατοικιών έως και 10% το 2023.

Άλλοι, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ακινήτων Vonovia, Rolf Buch, δεν αναμένει τεράστια πτώση.

Ωστόσο, υπάρχει σχεδόν ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων ότι οι αυξήσεις των τιμών τα επόμενα χρόνια θα είναι σημαντικά λιγότερο δυναμικές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vonovia Buch δήλωσε σχετικά: “Η Vonovia είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της αγοράς.

“Φυσικά, δεν θα δούμε σύντομα τις αυξήσεις αξιών των προηγούμενων ετών, αλλά οι αξίες θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό σταθερές”. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο λόγος για αυτό είναι ότι η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από την προσφορά.

Ο ειδικός σε θέματα ακινήτων Michael Voigtländer του Institut der deutschen Wirtschaft (IW) συμφωνεί.

Ο ίδιος δήλωσε: “Όταν η υψηλή ζήτηση για κατοικίες συναντά την έλλειψη προσφοράς, αυτό στηρίζει τις τιμές”. Και εξακολουθούν να κατασκευάζονται πολύ λίγα κτίρια στη Γερμανία για να καλύψουν τη ζήτηση, πρόσθεσε.

Οι ειδικοί λένε επίσης ότι η μετανάστευση από το εξωτερικό, η οποία μειώθηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση για κατοικίες, ιδίως στις πόλεις.

Στις λιγότερο περιζήτητες περιοχές, ωστόσο, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Μακροπρόθεσμα, η εξέλιξη της αξίας των ακινήτων στην αγορά ακινήτων θα καθοριστεί κυρίως από τις οικονομικές αλλά και δημογραφικές εξελίξεις των αντίστοιχων περιοχών.

Ήδη από την άνοιξη του 2022, πριν από την αβεβαιότητα της αγοράς, μια μελέτη της Postbank κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη συντριπτική πλειονότητα των γερμανικών περιφερειών, η έκρηξη των τιμών θα τερματιστεί μέχρι το 2035 εξαιτίας αυτών των προοπτικών.

Έτσι, παραμένει η θέση της περιοχής μια από τις καλύτερες προστασίες το 2023 για να συνεχίσει να αυξάνεται η αξία του ακινήτου των ονείρων σας και ένα από τα βασικά κριτήρια για το αν η απόφαση για αγορά θα αποδώσει τελικά μακροπρόθεσμα.

Αξίζει πραγματικά η τιμή;

Μερικές φορές το να κατέχετε ένα διαμέρισμα δεν σημαίνει ότι θα αποκομίσετε τα οικονομικά οφέλη.

Προκειμένου να αποφύγετε μια απόφαση που θα σας κοστίσει ακριβά, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να εξετάζουν όχι μόνο τη δυνητική αύξηση της αξίας ενός ακινήτου, αλλά και το τρέχον επίπεδο τιμών.

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε αν η ιδιοκτησία ενός σπιτιού στις τρέχουσες τιμές αγοράς -ή η προσκόλληση στη μίσθωση- έχει νόημα, καθώς τα χαμηλά επιτόκια των τελευταίων ετών έχουν σημάνει ότι τα ενοίκια αυξάνονται πολύ πιο αργά από τις τιμές αγοράς.

Ο λόγος τιμής αγοράς προς ενοίκιο προσφέρει ένα καλό μέτρο για το σκοπό αυτό και βοηθά στην εκτίμηση του επιπέδου τιμών σε μια συγκεκριμένη πόλη ή περιοχή.

Χρησιμεύει ως ουσιαστική συγκριτική τιμή υπέρ ή κατά της αγοράς ενός ακινήτου και μετρά πόσα χρόνια χρειάζονται οι υποψήφιοι αγοραστές για να αποπληρώσουν ένα ακίνητο με μία μέση εφικτή δόση.

Ο λόγος τιμής αγοράς προς ενοίκιο υπολογίζεται διαιρώντας την τιμή αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των παρεπόμενων εξόδων, με το ετήσιο “κρύο ενοίκιο” (χωρίς τους λογαριασμούς) για ένα συγκρίσιμο ακίνητο.

Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή, τόσο το καλύτερο για τον αγοραστή. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή, τόσο πιθανότερο είναι οι υποψήφιοι αγοραστές να παραμείνουν ενοικιαστές στην περιοχή.

Αξίες του 20 (που σημαίνει 20 χρόνια μέχρι την αποπληρωμή ενός ακινήτου) εξακολουθούν να θεωρούνται φθηνές στη Γερμανία.

Από τιμές 25, τα ακίνητα τείνουν να θεωρούνται ακριβά και από τιμές 35, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να απέχουν από την αγορά, σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα από τον ιστότοπο Focus της Γερμανίας

Έχετε βάλει στο μάτι ένα διαμέρισμα τριών δωματίων με 100 τετραγωνικά μέτρα ζωτικού χώρου έναντι 420.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων όλων των παρεπόμενων εξόδων, όπως κτηματολόγιο, συμβολαιογράφος, μεσίτης κ.λπ.) και θέλετε τώρα να προσδιορίσετε τη σχέση τιμής αγοράς-μίσθωσης.

Κοιτάξτε πρώτα σε μεγαλύτερες πύλες ακινήτων, όπως η Immowelt ή η Immoscout, για να δείτε τι ενοίκια ζητούνται σήμερα σε συγκρίσιμα διαμερίσματα στην τοπική περιοχή.

Υποθέτοντας ότι καταλήγετε σε ένα ακαθάριστο ενοίκιο 1.000 ευρώ μηνιαίως, αυτό δίνει μια τιμή για τη σχέση τιμής αγοράς-μίσθωσης 35 (420.000 / 12.000).

Αποτέλεσμα: το διαμέρισμα είναι πολύ ακριβό για να αγοραστεί με αυτά τα κριτήρια.

Η προσωπική σας προτίμηση (και η καθοδήγηση από ειδικούς)

Η απόφαση να νοικιάσετε ή να αγοράσετε ένα ακίνητο είναι πάντα προσωπική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες εκτός από τα χρήματα, όπως το πού θέλετε να ζήσετε, με ποιον ζείτε και τι σας κάνει να αισθάνεστε πιο σταθεροί.

Για το λόγο αυτό πρέπει να ακολουθήσετε το ένστικτό σας και να κάνετε αυτό που είναι καλύτερο για εσάς. Αν σκέφτεστε να αγοράσετε, επισκεφθείτε φόρουμ ομογενών ή μιλήστε με φίλους που έχουν αγοράσει σπίτι στη Γερμανία για να μάθετε τις εμπειρίες τους.

Και φροντίστε να έρθετε σε επαφή με έναν επαγγελματία οικονομικό σύμβουλο ή σύμβουλο ακινήτων για καθοδήγηση πριν κάνετε το βήμα.

Καλή τύχη!

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.