Τι να κάνετε αν χαθούν ή κλαπούν οι πινακίδες κυκλοφορίας;

Πινακίδες κυκλοφορίας στη Γερμανία: Προϋποθέσεις και κανόνες

Χωρίς πινακίδα, δεν οδηγείτε: Στη Γερμανία, οι οδηγοί πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο εάν οδηγούν χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας. Τι γίνεται όμως αν η πινακίδα κυκλοφορίας κλαπεί ή χαθεί κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής; Αυτά τα βήματα είναι απαραίτητα…

Ένα ατύχημα με ζώο, μια λακκούβα ή ένα χτύπημα στον αυτοκινητόδρομο – η πινακίδα κυκλοφορίας μπορεί γρήγορα να ξεκολλήσει από τη βάση της.

Εάν αντιληφθείτε την απώλεια πολύ αργά και δεν την αναφέρετε, είστε υπόλογοι ποινικής δίωξης.

Στη Γερμανία, η οδήγηση χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας κοστίζει 60 ευρώ σύμφωνα με τον κατάλογο των προστίμων.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν έχει πέσει ή έχει κλαπεί.

Κλοπή πινακίδων σε επίπεδο ρεκόρ στη Γερμανία

Σύμφωνα με την ARAG Versicherungs-AG, περίπου 160.000 πινακίδες κυκλοφορίας πέφτουν θύμα κλοπής στη Γερμανία κάθε χρόνο.

Αυτό σημαίνει κατά μέσο όρο πάνω από 400 κλοπές την ημέρα.

Οι κλέφτες χρησιμοποιούν τις πινακίδες κυκλοφορίας, για παράδειγμα, για να μεταφέρουν κλεμμένα οχήματα σε άλλες χώρες ή για να κλέψουν καύσιμα σε πρατήρια καυσίμων.

Εάν η κλοπή της πινακίδας κυκλοφορίας δεν έχει δηλωθεί αμέσως, οι αρχές μπορούν να θεωρήσουν υπεύθυνο τον ιδιοκτήτη του οχήματος λόγω των ανεξήγητων περιστάσεων.

Χαμένη πινακίδα κυκλοφορίας στη Γερμανία: Τι να κάνετε

Εάν χαθεί ή κλαπεί μια πινακίδα κυκλοφορίας, δεν έχει σημασία αν λείπει μόνο η μία πινακίδα ή και οι δύο.

Σε κάθε περίπτωση – συμβουλεύει η ADAC – πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία ταξινόμησης όπου είναι σήμερα ταξινομημένο το αυτοκίνητο.

Εκεί πρέπει να ακυρωθεί η παλιά πινακίδα και να ζητηθεί νέα. Εάν πρόκειται σίγουρα για κλοπή, θα πρέπει να ενημερωθεί πρώτα η αστυνομία και στη συνέχεια η ασφαλιστική εταιρεία.

Το γραφείο ταξινόμησης χρειάζεται την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και τον τίτλο του οχήματος, την ταυτότητα ή το διαβατήριο για τη νέα πινακίδα.

Ο προηγούμενος συνδυασμός πινακίδων θα μπλοκαριστεί για δέκα χρόνια για λόγους ασφαλείας.

Το γραφείο ταξινόμησης χρεώνει συνήθως έως και 60 ευρώ για την έκδοση νέας πινακίδας και την επανεγγραφή των εγγράφων του οχήματος.

Για τις νέες πινακίδες κυκλοφορίας χρεώνονται επιπλέον 30 ευρώ.

Πινακίδες κυκλοφορίας στη Γερμανία: Προϋποθέσεις και κανόνες
Χαμένη πινακίδα κυκλοφορίας στη Γερμανία: Τι να κάνετε

Χαμένες γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας στο εξωτερικό

Η απώλεια πινακίδων κυκλοφορίας στο εξωτερικό είναι λίγο πιο περίπλοκη, επειδή οι ξένες αρχές δεν μπορούν να εκδώσουν πινακίδες αντικατάστασης.

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε πρώτα με την τοπική αστυνομία και να αναφέρετε την απώλεια των πινακίδων κυκλοφορίας.

Εάν λείπουν και οι δύο πινακίδες κυκλοφορίας, το όχημα δεν μπορεί να οδηγηθεί περαιτέρω.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε το πρόστιμο είναι να αναθέσετε σε μια υπηρεσία ρυμούλκησης τη μεταφορά του αυτοκινήτου στη Γερμανία.

Πρόληψη της απώλειας των πινακίδων κυκλοφορίας

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την βάση των πινακίδων κυκλοφορίας, συμβουλεύει ο εμπειρογνώμονας κυκλοφορίας της ADAC Alexander Kreipl.

“Θα πρέπει επίσης να αντικαταστήσετε την πλαστική θήκη με μια σχετικά αντικλεπτική συσκευή από ανοξείδωτο ατσάλι”.

Θα μπορούσε επίσης να στερεωθεί η πινακίδα κυκλοφορίας με τις λεγόμενες βίδες Torx, οι οποίες μπορούν να ανοιχθούν μόνο με ειδικά εργαλεία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.