Οι 7 καλύτερες μάρκες γερμανικής σοκολάτας για να απολαύσετε

7 καλύτερες μάρκες γερμανικής σοκολάτας για να απολαύσετε

Η σοκολάτα είναι απλά μια από εκείνες τις λιχουδιές που μπορεί να απολαύσει σχεδόν ο καθένας ανά πάσα στιγμή και κάθε χώρα έχει τη δική της μοναδική εκδοχή στο γλυκό. Αυτές είναι μερικές από τις πιο γνωστές και απολαυστικές μάρκες γερμανικής σοκολάτας…

Η γερμανική σοκολάτα: Μια σύντομη ιστορία

Η ιστορία της σοκολάτας εκτείνεται πολύ πίσω, καθώς χρονολογείται από την αρχαία Μεσοαμερική, το σημερινό Μεξικό, πριν από σχεδόν 4.000 χρόνια.

Οι Ολμέκοι ήταν ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής και πιστεύεται ότι ήταν οι πρώτοι που μετέτρεψαν το φυτό κακάο σε ένα είδος σοκολατούχου ποτού, το οποίο χρησιμοποιούσαν για ιατρική και κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών.

Αργότερα, οι πολιτισμοί των Μάγια και των Αζτέκων είναι γνωστό ότι λάτρευαν το φυτό κακάο, όχι μόνο χρησιμοποιώντας τους κόκκους του ως νόμισμα, αλλά και αρωματίζοντάς τους με βανίλια και άλλα μπαχαρικά για να φτιάξουν ένα είδος αφρώδους ποτού που κατανάλωναν οι ευγενείς.

Η άφιξη της σοκολάτας στην Ευρώπη και τη Γερμανία

Οι Ευρωπαίοι γνώρισαν για πρώτη φορά τη σοκολάτα μετά τον ισπανικό αποικισμό της Νότιας Αμερικής.

Καθώς οι ισπανικές αποικίες μεγάλωναν και οι Ισπανοί αναμείχθηκαν με τις κοινότητες των ιθαγενών, τους άρεσε το τοπικό ρόφημα κακάο – αν και έκαναν κάποιες αλλαγές για να το κάνουν δικό τους.

Αυτό περιελάμβανε την ανάμειξή του με άλλα μπαχαρικά όπως μαύρο πιπέρι και, τελικά, την προσθήκη ζάχαρης.

Αυτή η αλλαγή ήταν που θα εξασφάλιζε τη δημοτικότητα του ποτού στους Ευρωπαίους.

Η σοκολάτα ήρθε στην Ευρώπη μέσω της ισπανικής βασιλικής αυλής και τον 17ο αιώνα θεωρήθηκε ποτό της μόδας σε όλη την ήπειρο.

Η σοκολάτα έφτασε για πρώτη φορά στη Γερμανία τον 17ο αιώνα, όπου αρχικά πωλούνταν ως φάρμακο και αναζωογονητικό στα φαρμακεία.

Η πρώτη φορά που η πόσιμη σοκολάτα προσφέρθηκε για καθαρά ευχάριστους σκοπούς στη Γερμανία ήταν το 1673, όταν ένας Ολλανδός ονόματι Jan Jantz von Huesden άνοιξε ένα κατάστημα που προσέφερε καφέ και σοκολάτα στη Βρέμη.

Αρχικά, δεδομένου ότι επρόκειτο για ένα προϊόν πολυτελείας από τον “Νέο Κόσμο”, η σοκολάτα ήταν πολύ ακριβή και έτσι ήταν διαθέσιμη μόνο στις πλούσιες ελίτ.

Παρέμεινε ακριβή στη Γερμανία καθ’ όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα, αφού οι αρχές αποφάσισαν να την επιβαρύνουν με υψηλούς φόρους, για να αποθαρρύνουν την εισαγωγή της.

Παρ’ όλα αυτά, διάσημες προσωπικότητες όπως ο Γκαίτε, ο Σίλερ και ο βασιλιάς Φρειδερίκος Β’ της Πρωσίας λέγεται ότι ήταν οπαδοί του σκοτεινού, βελούδινου ποτού.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι φόροι στο κακάο μειώθηκαν ή καταργήθηκαν στα περισσότερα γερμανικά κρατίδια και το προϊόν έγινε πιο προσιτό, καθώς όλο και περισσότερα καταστήματα άνοιγαν για να σερβίρουν φλιτζάνια κακάο.

Οι πρώτες μπάρες σοκολάτας

Το 1828, ένας Ολλανδός χημικός ανακάλυψε έναν τρόπο για να φτιάξει σοκολάτα σε σκόνη αφαιρώντας μέρος του λίπους της.

Το προϊόν του -που έγινε γνωστό ως “ολλανδικό κακάο”- άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία της πρώτης μπάρας σοκολάτας στην Ευρώπη, η οποία ακολούθησε σύντομα το 1847, αφού ο Joseph Fry ανακάλυψε ότι μπορούσε να φτιάξει μια πάστα σοκολάτας αναμειγνύοντας το ολλανδικό κακάο με λιωμένο βούτυρο κακάο.

Καθώς ο κόσμος τρελαινόταν για τη σοκολάτα – διάσημες μάρκες όπως η Cadbury και η Nestlé εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή – ιδρύθηκαν εργοστάσια στη Γερμανία.

Η Δρέσδη στη Σαξονία έγινε το κύριο κέντρο παραγωγής σοκολάτας στη Γερμανία. Μέχρι το 1880 σχεδόν 550 τόνοι σοκολάτας παράγονταν κάθε χρόνο σε αυτή τη γερμανική πόλη.

Μέχρι το 1881, η κατά κεφαλήν κατανάλωση σοκολάτας στη Γερμανία είχε αυξηθεί στα 60 γραμμάρια ετησίως – και έκτοτε αυξάνεται σχεδόν ασταμάτητα κάθε χρόνο.

Σοκολάτα στα γερμανικά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η γερμανική μετάφραση του όρου σοκολάτα; Δεν χρειάζονται μαθήματα γερμανικών, είναι Schokolade!

Η καλύτερη σοκολάτα στη Γερμανία

Η σοκολάτα μπορεί να μην έχει την καταγωγή της από τη Γερμανία, αλλά έχει αποκτήσει σταθερά τεράστια δημοτικότητα, καθιστώντας την ένα από τα προϊόντα που καταναλώνονται και εξάγονται περισσότερο στην ομοσπονδιακή δημοκρατία.

Η Γερμανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας κόκκων κακάο στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αμέσως μετά τις Κάτω Χώρες.

Η χώρα αποστέλλει περίπου 680.000 τόνους σοκολάτας ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 28% των εξαγωγών της ΕΕ.

Με εξαγωγές σοκολάτας συνολικού ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2022, η Γερμανία είναι η κορυφαία χώρα εξαγωγής σοκολάτας στον κόσμο.

Η σοκολάτα απολαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό και στη Γερμανία, με κάθε άτομο να καταναλώνει περίπου 9 κιλά της ετησίως.

Οι πωλήσεις τείνουν να κορυφώνονται κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Οι μάρκες που καταναλώνονται περισσότερο είναι οι Ritter Sport, Milka, Moser Roth και Niederegger.

7 καλύτερες μάρκες γερμανικής σοκολάτας για να απολαύσετε
Η καλύτερη σοκολάτα στη Γερμανία

Γερμανικές μάρκες σοκολάτας που πρέπει να γνωρίζετε

Έχετε περιέργεια για τη γερμανική σοκολάτα; Εδώ είναι μερικές από τις πιο σημαντικές μάρκες γερμανικής σοκολάτας που πρέπει να δοκιμάσετε:

1. Ritter Sport

Η Ritter Sport είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μάρκες σοκολάτας στη Γερμανία, αφού προσφέρει τις ίδιες εμβληματικές τετράγωνες συσκευασίες σοκολάτας από το 1912, όταν ιδρύθηκε από την Clara και τον Alfred Eugen Ritter κοντά στη Στουτγάρδη.

Λέγεται ότι η Clara ήθελε να δημιουργήσει μια σοκολάτα που θα χωρούσε στην τσέπη ενός αθλητικού μπουφάν χωρίς να σπάσει.

Από τα κλασικά όπως η σοκολάτα γάλακτος και η νουγκά μέχρι τις πιο ευρηματικές δημιουργίες όπως το ρούμι με σταφίδα και ακόμη και μια σειρά σοκολάτας για vegan, η Ritter Sport είναι ίσως η πιο εμβληματική μάρκα σοκολάτας της Γερμανίας.

2. Moser Roth

Η Moser Roth είναι μία από τις παλαιότερες γερμανικές μάρκες σοκολάτας, καθώς ιδρύθηκε το 1841 στη Στουτγάρδη.

Κάποτε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια σοκολάτας στη Γερμανία πριν καεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τον πόλεμο, η εταιρεία πέρασε από τα χέρια πολλών ιδιοκτητών μέχρι το 1967, όταν πωλήθηκε στην Storck. Σήμερα είναι η premium μάρκα σοκολάτας της Aldi.

3. Merci

Αν και η λέξη Merci είναι η γαλλική λέξη για το “ευχαριστώ”, η μάρκα στην πραγματικότητα κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία August Storck.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, το γαλλικό όνομα υποτίθεται ότι μεταφέρει το ζεστό, χνουδωτό συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν ακούει κάποιον να λέει “Ευχαριστώ”.

Τα σοκολατάκια Merci είναι γνωστά για τη φωτεινή κόκκινη συσκευασία τους, γεγονός που τα καθιστά δημοφιλή ως δώρα για παιδιά ή αγαπημένα πρόσωπα σε ειδικές περιστάσεις.

4. Hachez

Η Hachez είναι μια εταιρεία παραγωγής σοκολάτας υψηλού κύρους με έδρα τη βόρεια Γερμανία. Ιδρύθηκε το 1890 από τους Joseph Emile Hachez και Gustav Linde.

Λέγεται ότι ο Hachez εμπνεύστηκε τη δημιουργία της σοκολάτας όταν είδε τα φωτεινά, ζεστά χρώματα των φθινοπωρινών φύλλων ενώ περπατούσε μια μέρα.

Η σοκολάτα εξακολουθεί να παρασκευάζεται στην αρχική της τοποθεσία στη Βρέμη, με τα πάντα, από τον καθαρισμό των κόκκων κακάο μέχρι τη συσκευασία τους, να γίνονται σε μία τοποθεσία.

5. Niederegger

Η Niederegger ιδρύθηκε το 1806 από τον Johann Georg Niederegger με έδρα το Lübeck στο Schleswig-Holstein.

Η Niederegger φημίζεται για την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αμύγδαλα και τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σχέση με άλλους τύπους marzipan, ενώ παλαιότερα φημιζόταν για την υψηλή της ποιότητα, με αποτέλεσμα να είναι η αγαπημένη marzipan των βασιλιάδων και των αυτοκρατόρων.

Σήμερα, το Niederegger πωλείται σε όλο τον κόσμο.

6. Schogetten

Ένα από τα νεότερα ονόματα στη γερμανική αγορά σοκολάτας, αφού υπάρχει από το 1962, οι μπάρες Schogetten διακρίνονται για το γεγονός ότι είναι ήδη σπασμένες σε τμήματα σε μέγεθος μπουκιάς.

Κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις, όπως σοκολάτα γάλακτος, φράουλα και γιαούρτι, φουντούκι και πραλίνα.

Η Schogetten παρασκευάζεται από μια μεγάλη εταιρεία σοκολάτας, γνωστή πλέον ως Ludwig Schokolade, η οποία έχει ιστορία που εκτείνεται από το 1857.

7. Milka

Η Milka είναι μία από τις πιο γνωστές μάρκες σοκολάτας στη Γερμανία και διεθνώς. Η εντυπωσιακή λιλά συσκευασία της είναι εύκολο να εντοπιστεί σε οποιοδήποτε ράφι του σούπερ μάρκετ.

Η Milka ιδρύθηκε αρχικά στην Ελβετία, αλλά η εταιρεία ανήκει πλέον στις ΗΠΑ, ενώ οι σοκολάτες κατασκευάζονται στη Γερμανία από το 1901.

Το όνομα Milka προέρχεται από τα πιο σημαντικά συστατικά της σοκολάτας: “Milch” (γάλα – τα προϊόντα Milka παρασκευάζονται με αλπικό γάλα) και “Kakao” (κακάο).

Για να τονιστεί η αλπική προέλευση της σοκολάτας, από το 1972 μια αγελάδα με το παρατσούκλι Lila είναι η μασκότ των διαφημιστικών εκστρατειών της Milka.

Τι γίνεται με την Kinder;

Η Kinder είναι μια παγκοσμίου φήμης μάρκα σοκολάτας και λόγω του ονόματος (Kinder σημαίνει “παιδιά” στα γερμανικά) πολλοί άνθρωποι δικαιολογημένα πιστεύουν ότι η Kinder είναι μια γερμανική μάρκα σοκολάτας.

Ωστόσο, η Kinder παράγεται στην πραγματικότητα από την ιταλική εταιρεία Ferrero – αν και αυτό δεν εμποδίζει αυτές τις σοκολάτες να είναι πολύ δημοφιλείς στη Γερμανία!

Γερμανικές σοκολάτες: Γλυκά πράγματα!

Η Γερμανία από το να χρησιμοποιεί σοκολάτες για φαρμακευτικά προϊόντα έφτασε να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σοκολάτας στον κόσμο.

Με τόσες πολλές διασκεδαστικές μάρκες και γεύσεις, υπάρχει μια γερμανική σοκολάτα για όλους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.