Τι συμβαίνει στα social media και τα ψηφιακά δεδομένα των νεκρών;

Τι συμβαίνει άραγε με τα ψηφιακά μας δεδομένα, εάν φύγουμε από τη ζωή; Υπάρχει τρόπος να διασφαλίσουμε ότι τα προφίλ μας, οι λογαριασμοί και οι φωτογραφίες μας θα αποχωρήσουν, μαζί με εμάς, από το διαδίκτυο;

Όπως δήλωσε η δικηγόρος Αγγελίνα Βλάχου στο ertnews.gr, οι ήδη υπάρχουσες ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθετικές διατάξεις που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων αναφέρονται μόνο σε φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται εν ζωή.

Υπάρχουν χώρες, όπως η Δανία, οι οποίες έχουν επεκτείνει την νομοθεσία, ώστε να καλύπτει και τους αποθανόντες. Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας ορίζει ακριβώς ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει το αν θέλει να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των αποθανόντων και πώς.

Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, οι δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter έχουν ήδη έρθει πολλές φορές αντιμέτωπες με το ερώτημα του τι πρέπει να απογίνει ένας λογαριασμός ατόμου που απεβίωσε.

Οι υπάρχουσες δυνατότητες, είναι δύο, με ελάχιστες παραλλαγές και τροποποιήσεις ανάλογα με τους όρους και προϋποθέσεις της κάθε εταιρείας: α) Η ολική διαγραφή του εκάστοτε λογαριασμού, με την παρέμβαση των συγγενών του εκλιπόντος, οι οποίοι συνήθως πρέπει να συμπληρώσουν κάποια φόρμα και να προσκομίσουν κάποιο έγγραφο που επιβεβαιώνει τον θάνατο του συγγενή τους, β) Η τροποποίηση ενός λογαριασμού σε «ηλεκτρονικό μνημείο». Σε αυτή την περίπτωση, διατηρείται το προφίλ του προσώπου που απεβίωσε, με αφαίρεση κάποιων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως είναι η διεύθυνση ή τα στοιχεία επικοινωνίας.

Στην δεύτερη περίπτωση π.χ., τι γίνεται με τους κωδικούς, τα αρχεία και τις συνομιλίες του θανόντος;

Αυτό είναι, φυσικά, ένα ακόμη λεπτό ζήτημα, για το οποίο δεν υπάρχει κάποια οικουμενική νομική λύση. Δύο παραδείγματα, ωστόσο, από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, δημιουργούν ενός είδους «δεδικασμένο» σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά την ψηφιακή «κληρονομιά» ενός πεθαμένου.

Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καρλσρούης στην Γερμανία, όπου βρίσκονταν σε αντιδικία οι γονείς μιας 15χρονης, που είχε φύγει απ’ τη ζωή και το Facebook.

Η διαφορά εκκίνησε από το γεγονός ότι μετά τον θάνατο της κόρης τους, οι γονείς που γνώριζαν τον κωδικό πρόσβασής της, θέλησαν να αναγνώσουν τις συνομιλίες της στο messenger ώστε να διαλευκάνουν εάν ο θάνατός της ήταν αυτοκτονία ή όχι.

Η τροποποίηση του λογαριασμού σε «εις μνήμην» (άγνωστο από ποιόν) δεν τους το επέτρεψε κατά τα ανωτέρω και έτσι η υπόθεση ακολούθησε την δικαστική οδό.

Σε πρώτο βαθμό, η οικογένεια δικαιώθηκε, καθώς το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο δέχτηκε πως οι νόμιμοι κληρονόμοι προσώπου που απεβίωσε κληρονομούν μαζί με τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία και τα ψηφιακά δεδομένα αυτού.

Η κρίση αυτή ανετράπη στο Εφετείο, το οποίο προέταξε το δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών των χρηστών που είναι εν ζωή και επικοινωνούσαν με την 15χρον. Το εφετείο θεώρησε πως η άρση της απαγόρευσης πρόσβασης στα ψηφιακά της δεδομένα θα έπληττε υπέρμετρα το δικαίωμά τους αυτό.

Εν τέλει, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο συντάχθηκε με το πρωτοβάθμιο, κρίνοντας πως δεν δικαιολογείται διαφορετικός χειρισμός των ψηφιακών δεδομένων αποθανόντος προσώπου σε σχέση με τα λοιπά στοιχεία (περιουσιακά ή μη) που καταλείπει πίσω του και μεταβιβάζονται στους εν ζωή κληρονόμους του. Δηλαδή, η ψηφιακή κληρονομιά δεν παύει να είναι κληρονομιά.

Στον αντίποδα, όπως εξηγεί η δικηγόρος Αγγελίνα Βλάχου, σε αντίστοιχη υπόθεση με διένεξη μεταξύ συγγενών αποβιώσαντος και εταιρείας μέσου κοινωνικής δικτύωσης, μερικά χρόνια πριν, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ, οι εκεί Δικαστικές Αρχές αξίωσαν τη μη μεταβίβαση ψηφιακών δεδομένων, επιχειρώντας να προστατεύσουν τους χρήστες που αλληλεπιδρούσαν – επικοινωνούσαν με τον εκλιπόντα.

Παρά τις δύο αυτές αποφάσεις, το νομικό «τοπίο» γύρω από αυτό το θέμα παραμένει θολό, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εντωμεταξύ, ολοένα και περισσότερος κόσμος εγγράφεται στα social media και αναπόφευκτα ο αριθμός των ανενεργών λογαριασμών λόγω θανάτου αυξάνεται επίσης.

Σε μια σχετική έρευνά της προ διετίας, η The Guardian αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν το Facebook συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους τωρινούς ρυθμούς, το site θα έχει 4.9 δις νεκρά μέλη μέχρι το 2100, σύμφωνα με μελέτη που έκαναν ερευνητές της Οξφόρδης.

Ακόμη και αν η ανάπτυξη είχε σταματήσει εντελώς, η έρευνα το 2018 βρήκε πως η Facebook θα είχε περί τα 1.4 δις νεκρά μέλη το 2100. Το 2070, σε αυτό το σενάριο, οι νεκροί θα ξεπερνούσαν του ζωντανούς».

Ποιος ξέρει ως τότε τι μέλλει γενέσθαι…

Πηγή: eleftherostypos.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.