Covid στη Βαυαρία: Ποια τεστ υπάρχουν και ποιος αναλαμβάνει το κόστος

Τεστ και κανόνες στη Βαυαρία: Ποιοι κανόνες ισχύουν, ποια είδη τεστ υπάρχουν, πού απαιτείται τι, ποιος αναλαμβάνει το κόστος, ποιες είναι οι νομικές προϋποθέσεις και συνέπειες;

Πολλοί αναγνώστες μας ρωτούν σχετικά με την υποχρέωση των τεστ και την ισχύ των κανονισμών 3G, 3G plus και 2G στη Βαυαρία. Η συντακτική μας ομάδα, όπως πάντα, αναλύει εμπεριστατωμένα κάθε πτυχή του νόμου όπως αυτός εκδόθηκε από το εκάστοτε αρμόδιο υπουργείο.

Τι σημαίνει 2G;

Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες.

Τι σημαίνει 3G;

Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους, αναρρώσαντες ή άτομα που έχουν υποβληθεί σε τεστ (οποιασδήποτε μορφής, είτε rapid είτε PCR).

Τι σημαίνει 3G plus;

Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους, αναρρώσαντες ή άτομα που έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR.

Πού εφαρμόζεται ο κανόνας 2G και το 3G plus;

Το 2G/3G plus είναι εθελοντικό και αποτελεί απόφαση κάθε διοργανωτή ή φορέα εκμετάλλευσης.

Όπου ίσχυε έως τώρα ο κανόνας 3G, οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν τώρα να μεταβούν οικειοθελώς σε 3G plus ή ακόμη και σε 2G.

Μόνο για τη λειτουργία κλαμπ, ντισκοτέκ, οίκων ανοχής και παρόμοιων εγκαταστάσεων αναψυχής, καθώς και για επιχειρήσεις εστίασης, εφόσον παίζεται χορευτική μουσική, το 3G plus αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση για τη λειτουργία.

Το 2G/3G plus είναι δυνατό σε τομείς όπου ισχύει το 3G. Αυτοί είναι, για παράδειγμα: Αθλητικοί χώροι, θέατρα, όπερες, κινηματογράφοι, μουσεία, συνέδρια, συνέδρια, βιβλιοθήκες, μουσικές σχολές και διάφοροι άλλοι τομείς.

Σε περίπτωση που ισχύει το 2G/3G plus, καταργούνται η απαίτηση χρήσης μάσκας και η απαίτηση τήρησης ελάχιστης απόστασης. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση καταργούνται τυχόν ανώτατα όρια για τον αριθμό των παρευρισκόμενων ατόμων.

Αίρονται επίσης οι απαγορεύσεις κατανάλωσης αλκοόλ σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.000 άτομα.

Covid στη Βαυαρία: Ποια τεστ υπάρχουν και ποιος αναλαμβάνει το κόστος
Covid στη Βαυαρία: Ποια τεστ υπάρχουν και ποιος αναλαμβάνει το κόστος

Σε ποιες εγκαταστάσεις και τομείς απαιτούνται πιστοποιητικά σύμφωνα με τον κανόνα 3G;

Προβλέπεται σε περίπτωση ενός 7ήμερου δείκτη επίπτωσης άνω του 35 σε περιφέρειες ή πόλεις για την πρόσβαση ή την είσοδο σε ορισμένους τομείς.

Ο κανόνας 3G ισχύει για αυτές τις εγκαταστάσεις ή εκδηλώσεις από αυτό το όριο για κλειστούς χώρους, δηλαδή η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε ασυμπτωματικά εμβολιασμένα, αναρρωμένα ή άτομα που έχουν υποβληθεί σε αρνητικό τεστ.

Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν:

 • δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις για έως 1.000 άτομα σε μη ιδιωτικούς χώρους,
 • αθλητικές εγκαταστάσεις και προπόνηση,
 • γυμναστήρια,
 • τον πολιτιστικό τομέα, δηλαδή θέατρα, όπερες, αίθουσες συναυλιών, σκηνές, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, μνημεία, εστίαση,
 • τον τομέα των καταλυμάτων,
 • τα πανεπιστήμια,
 • συνέδρια, βιβλιοθήκες και αρχεία,
 • την εξωσχολική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής κατάρτισης, της περαιτέρω εκπαίδευσης, καθώς και τις μουσικές σχολές, τις σχολές οδηγών και την εκπαίδευση ενηλίκων,
 • ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους,
 • εγκαταστάσεις αναψυχής που περιλαμβάνουν λουτρά, σπα, σάουνες, σολάριουμ, τελεφερίκ και εκδρομικά σκάφη, ξεναγήσεις, σπήλαια και ορυχεία, λούνα παρκ, παιδότοπους, αίθουσες ψυχαγωγίας και τράπεζες, γραφεία στοιχημάτων,
 • τουριστικές σιδηροδρομικές μεταφορές και μεταφορές με πούλμαν,
 • υπηρεσίες που σχετίζονται με το σώμα και δεν είναι ιατρικές, θεραπευτικές ή νοσηλευτικές υπηρεσίες.

3G στο χώρο εργασίας: ποιους επηρεάζει;

Το υπουργικό συμβούλιο της Βαυαρίας αποφάσισε την περασμένη Τρίτη ότι όπου ισχύει για τους πελάτες το 3G ή το 3G plus ή το 2G, ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τους φορείς εκμετάλλευσης, τους υπαλλήλους και τους εθελοντές που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες.

Πρόκειται, για παράδειγμα, για εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης, στον πολιτιστικό τομέα, σε πισίνες, σε ντίσκο και σε οίκους ανοχής.

Ποιος δεν επηρεάζεται από τον κανονισμό 3G;

Δεν επηρεάζονται οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες. Τα γραφεία ευρέσεως εργασίας είναι επίσης δημόσιες αρχές – εκεί για παράδειγμα ο κανόνας 3G απευθύνεται μόνο ως σύσταση και αίτημα προς τους πελάτες και τους εργαζομένους.

Ποιος αναλαμβάνει το κόστος για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οι έγκυες γυναίκες;

Νομικά, το ζήτημα δεν είναι ξεκάθαρο. Κάποιοι δήμοι καλύπτουν το κόστος του τεστ για τους υπαλλήλους τους, ακόμη και αν πρόκειται για τεστ PCR.

Σύμφωνα με το νόμο που θα παραμείνει αρχικά σε ισχύ έως τις 24 Νοεμβρίου 2021, οι εργοδότες υποχρεούνται να προσφέρουν στους εργαζομένους που δεν εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι τη δυνατότητα δωρεάν τεστ PCR, αυτοδιαγνωστικού τεστ ή rapid τεστ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Το κόστος βαρύνει τον εργοδότη. Στην περίπτωση που εξακολουθούν να είναι δυνατά μόνο τα τεστ PCR σε συγκεκριμένους τομείς, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό η επιχείρηση πρέπει να αναλάβει το σχετικό κόστος.

Covid τεστ στο Μόναχο και στη Βαυαρία
Κανόνες Covid στη Βαυαρία

Μπορώ να αφαιρέσω το κόστος αυτών των εξετάσεων από τους φόρους μου;

Ναι. Εάν ένας εργοδότης επιβαρύνεται με το κόστος των τεστ των υπαλλήλων του, μπορεί να το δηλώσει ως έξοδα της επιχείρησης.

Επιτρέπεται στον εργοδότη να ρωτήσει τον εργαζόμενο αν έχει εμβολιαστεί; Διαφορετικά δεν γνωρίζει αν πρέπει να υποβληθεί σε τεστ ή όχι

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομική κατάσταση, ο εργοδότης δεν έχει κανένα δικαίωμα ενημέρωσης – και σίγουρα κανένα δικαίωμα ελέγχου. Υπάρχουν ωστόσο εξαιρέσεις στον ιατρικό τομέα και σε ορισμένους τομείς, όπως τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, τα ιδρύματα και οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων.

Η Βαυαρία παρακάμπτει αυτή την αρχή εφαρμόζοντας γενικά σε όλους τους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με πελάτες και έχουν περιορισμένη πρόσβαση (3G, 3G plus, 2G): όλοι πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ – εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει.

Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους που δεν θέλουν να υποβληθούν σε τεστ;

Ο εργοδότης δεν χρειάζεται να αποδεχτεί ότι ο εργαζόμενος συμπεριφέρεται παράνομα στον χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν για την υγεία και την ασφάλειά τους στην εργασία.

Κατά συνέπεια, υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης με την υποχρέωση ελέγχου βάσει νόμου. Οι παραβάσεις συνεπάγονται ακόμη και απόλυση με συνοπτικές διαδικασίες, εάν ο εργαζόμενος δεν μπορεί να μετατεθεί αλλού.

Όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν με την υποχρέωση υποβολής τους σε τεστ μπορούν να σταλούν αμέσως στο σπίτι τους. Ο εργοδότης μπορεί να μειώσει μάλιστα και τον μισθό μέχρι ο εργαζόμενος να είναι πρόθυμος να υποβληθεί σε τεστ.

Πώς θα ελέγχεται αν έχει εκπληρωθεί η απαίτηση υποβολής σε τεστ;

Τα κλαμπ και οι ντίσκο διαθέτουν 3G plus, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 2G. Το γραφείο δημόσιας τάξης μπορεί να ελέγξει με την αστυνομία στο πλαίσιο των γενικών δραστηριοτήτων ελέγχου αν οι εργαζόμενοι εκεί ακολουθούν τους κανόνες.

Με πληροφορίες: www.nordbayern.de | www.stmgp.bayern.de

Δείτε επίσης

Ελλάδα-Διαβατήρια: Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης

Η Τρικαλινή εταιρεία που μεγαλουργεί στη Γερμανία, αναζητά προσωπικό

Γερμανία: Λήξη έκτακτης ανάγκης τον Νοέμβριο εισηγείται ο Σπαν

Γερμανία: Οριστικό! Χωρίς όριο ταχύτητας η Autobahn

Γερμανία-Χειμώνας: Υπό συζήτηση περιορισμοί σε ανεμβολίαστους

Γερμανία: Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης (Hahn) δήλωσε πτώχευση

Γερμανία: Ο Ζεεχόφερ πρότεινε ελέγχους στις πτήσεις από την Ελλάδα

Covid στη Βαυαρία: Ποια τεστ υπάρχουν και ποιος αναλαμβάνει το κόστος

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.